Ga naar de inhoud
3 vervangers voor bakpapier wanneer je geen bakpapier in huis hebt

Alternatief voor bakpapier

Door Jelle

Bakpapier is erg handig voor het bereiden van je favorieten gerechten. Maar wat als je nu geen bakpapier in huis hebt? Dan heb je geluk, want in dit artikel bespreek ik het alternatief voor bakpapier

Meer weten? Lees dan vooral snel verder.

Wat is bakpapier en kun je bakpapier hergebruiken?

Bakpapier is een speciaal soort papier wat je kunt gebruiken voedsel te bereiden waardoor het niet zoals bij een bakplaat of springvorm blijft plakken. Een ander voordeel is dat je minder hoeft af te wassen. Je bekleedt je bakplaat of overschaal en na gebruik haal je het weer schoon uit je oven.

Wil je bakpapier hergebruiken? Dan kan dit alleen wanneer er géén etensresten op het papier te vinden is. Ook mag het papier niet donkerbruin of zelfs zwart zijn door gebruik. In al deze gevallen vervang je het bakpapier met een nieuwe.

alternatief bakpapier

Alternatieven voor bakpapier

Wanneer je niet in het bezit bent van bakpapier kunnen de volgende alternatieven voor bakpapier je helpen.

1. Silicone bakmat

Een silicone bakmat is een goede vervanging voor bakpapier. Wil je genieten van zelfgemaakte pizza’s maar heb je geen bakpapier bij de hand? Kijk dan in je lades of daar er één ligt. Als dat zo is kan je deze makkelijk gebruiken door je voedingswaren erop te plaatsen en het dan in de oven te zetten.

Als je niet zo veel bakt is de kans groot dat je geen bakmat hebt. Toch is het de moeite waard om de aankoop van zo’n mat te overwegen. Na een tijdje spaar je hiermee veel geld uit. Vooral als je het gebruikt ter vervanging van het (vaak) dure bakpapier.

2. Smeer je pan in met olie

Ook olie is één van de alternatieven voor bakpapier die je kunt gebruiken. Iedereen heeft het in huis en het kost twee keer niets. Het enige wat je hoeft te doen is je pan insmeren met olie. Je mag hiervoor ook boter of vet gebruiken, maar olijfolie is de gezondste keuze.

Vervolgens plaats je de pan in de oven en je bent klaar. Dit werkt voor vlees, groenten, kortom alles wat je wilt bakken.

3. Aluminiumfolie als vervanger voor bakpapier

Het laatste alternatief is aluminiumfolie. Bakken in aluminiumfolie is sneller, voedsel blijft niet plakken en dus ideaal voor wanneer je tijd wilt besparen.

Maar doordat bakken op aluminiumfolie sneller gaat moet je wel goed blijven opletten. Je voedsel wordt namelijk sneller knapperig. Bak en kook dus niet op té hete temperaturen. De eerste keren is het dan ook verstandig om je gerecht goed in de gaten te houden en / of je folie lichtjes in te smeren met een beetje olie.

Je kunt aluminiumfolie ook gebruiken voor wanneer je wilt gaan grillen, garen of braden. Het is niets voor niets dat het vaak op de barbecue of in de oven wordt gebruikt.

Belangrijke tips: gebruik géén aluminiumfolie als je kookt met “zuurhoudend” voedsel zoals tomaten, citroenen of rabarber (bron), gebruik altijd de glanzende kant van de aluminiumfolie en leg geen folie in je magnetron.

je kunt aluminiumfolie gebruiken wanneer je geen bakpapier hebt

Tot slot: alternatief bakpapier

Met bovenstaande vervangers voor bakpapier kun jij altijd koken en bakken wanneer je dat wilt. Je hoeft je heerlijke lekkernijen niet langer uit te stellen omdat je geen bakpapier meer hebt. Deze vervangingsmiddelen zijn bovendien makkelijker om te gebruiken en veel goedkoper. Met deze vervangers voor bakpapier zul je veel geld én tijd uitsparen en dat is altijd mooi meegenomen.

Vond je dit een waardevol artikel? Deel het artikel dan op de bekende social media kanalen.

Over de auteur

Jelle

Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Bekijk dan de “Over mij” pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *