Ga naar de inhoud
Ontdek de top 5 beste caseïne eiwitshakes van dit moment.

De Beste Caseine Eiwitshake van 2024. Ontdek de Top 5

Door Jelle

Ben je nu ook benieuwd wat de beste caseine shake van 2024 is? Caseïne wordt vaak gebruikt als eiwitsupplement voor het slapengaan vanwege de langzame vertering door je lichaam. Dit kan de spiereiwitsynthese ’s nachts verhogen en spierafbraak tijdens je slaap voorkomen.

Maar wat zijn nu echt goede caseïne supplementen? Er zijn zoveel opties te koop, dat je het misschien lastig vindt om te bepalen welke optie voor jou het beste is.

In dit artikel ontdek je de top 5 en krijg je meer handige en belangrijke informatie over caseïne. Lees je mee?

Beste caseïne eiwitshakes van 2024

Om de onderstaande top 5 allerbeste caseïne eiwitshakes samen te stellen, is er gekeken naar enkele belangrijke punten. Allereerst is er gekeken naar het type caseïne eiwit. De geselecteerde eiwitshakes bevatten allemaal micellaire caseïne, dat volgens onderzoek langzamer verteert en dus beter is.

Daarnaast is er gekeken naar de gebruikte ingrediënten, het merk, de prijs en de ervaringen van andere gebruikers van caseïne supplementen.

Kortom, het voorwerk is al voor je gedaan. Kies je een van de onderstaande eiwitshakes, dan weet je zeker dat je een goed product in handen hebt.

MerkProductHoeveelheid eiwit *Smaken
Power SupplementsMicellar Casein85,5 g6 + naturel
XXL NutritionNight Protein87,7 g8 + naturel
MyProteinSlow-Release Caseïne76 g3 + naturel
Optimum Nutrition 100% Caseine Time Release75 g4
BulkMicellaire caseïne85,5 g4 + naturel
* De aanbevolen dosering verschilt per supplement. Voor een eerlijke vergelijking is er per dosering een doseringsgrootte van 100 gram aangehouden.

1. Power Supplements- Micellar Casein

De nummer 1 in de lijst is Micellar Casein van het bekende Nederlandse fitness supplementenmerk Power Supplements. Per portie van 20 gram bevat de eiwitshake 17 gram eiwit, 0.3 gram vet, 0.8 gram suiker en is de eiwit shake bovenal koolhydraatarm.

Naast de hoge hoeveelheid caseïne eiwit, is Micellar Casein ook rijk aan essentiële aminozuren en rijk aan BCAA’s. Hierdoor hoef je niet per se een apart aminozuren supplement erbij te nemen.

Benieuwd wat andere gebruikers van Micellar Casein vinden? Klik en bekijk dan maar eens de ruim 60 ervaringen van andere gebruikers >>

De caseïne eiwitshake Power Supplements is verkrijgbaar in zes smaken zoals aardbei, chocolade en vanille. Er is ook een smaakloze variant mocht je dat fijner vinden. Je kunt Micellar Casein in twee hoeveelheden kopen, namelijk in een verpakking van 1 kg of in een emmer van 2 kilo.

Voordelen
 • Per 20 gram bevat Micellar Casein 17 gram eiwit dat bijdraagt tot spiergroei en spierherstel.
 • Met 0,3 gram vet per 20 gram bevat de shake van Power Supplements nauwelijks suikers en nagenoeg vetvrij.
 • De eiwitshake is rijk aan essentiële aminozuren en BCAA’s zodat je een compleet aminozurenprofiel binnenkrijgt.
 • Micellar Casein is vrij van zoetstoffen zoals aspartaam en cyclamaat.
  Ruime keuze uit 6 verschillende smaken en een naturel variant.
Nadelen
 • Dankzij de hoge hoeveelheid eiwit kan de shake voor sommige net wat te dik zijn.

2. XXL Nutrition – Night Protein

XXL Nutrition Night Protein Vanille 750 gram

Bekijk de beste prijs bij:

bol.com

De volgende op de lijst is Night Protein van XXL Nutrition. Ook deze caseïne eiwitshake bevat de langzaam verteerbare eiwitten en geen andere opvulmiddelen of eiwitsoorten zoals whey. Per portie van 40 gram biedt Night Protein maar liefst 35,08 gram eiwitten, slechts 0,36 gram vet en 0,68 gram suiker.

Verder bevat de shake alle benodigde aminozuren zodat je niet per se een apart aminozuren supplement erbij hoeft te kopen.

Wist je dat Night Protein behoorlijk populair is onder sporters? Bekijk maar eens de ruim 500 positieve ervaringen van andere gebruikers >>

Wat betreft smaken, heb je bij Night Protein een ruime keuze. Er zijn 8 verschillende smaken beschikbaar, waaronder aardbei, aardbei-banaan, chocolade en vanille. Er is zelfs een smaakloze variant mocht dat fijner vinden. Samengevat: hoog in eiwitten, bevat vrijwel geen lactose, vetvrij en vrij van aspartaam.

Voordelen
 • Per 100 gram bevat XXL Nutrition Night Protein maar liefst 88 g langzame eiwitten die bijdragen tot spierherstel en groei.
 • Je hebt een ruime keuze uit 8 verschillende smaken waaronder aardbei, chocolade, vanille en een naturel variant.
 • Night Protein bevat nauwelijks lactose en is vrijwel vetvrij wat vooral handig voor vetvrije massa.
  Alle benodigde aminozuren en BCAA’s zijn aanwezig om zo een compleet aminozurenprofiel binnen te krijgen.
 • De caseïne shake van bevat geen zoetstoffen zoals aspartaam.
Nadelen
 • Dankzij de hoge hoeveelheid eiwit kan de shake voor sommige net wat te dik zijn.

3. MyProtein – Slow-Release Caseïne eiwitshake

Slow-Release Caseïne – 1kg – Vanilla

Bekijk de beste prijs bij:

myprotein.com

De derde aanrader in deze lijst is het caseïne eiwitsupplement Slow Release Caseine van MyProtein. Per portie van 30 gram bevat Slow Release Caseïne 23 gram langzame eiwitten, samen met slechts 0.5 gram vet en 1.2 gram suiker.

Bovendien bevat het alle negen noodzakelijke aminozuren die je lichaam nodig heeft. Een extra voordeel is dat de eiwitshake geschikt is voor vegetariërs en voor mensen die een glutenvrij dieet volgen, omdat het geen tarwe bevat.

Ben je ook benieuwd naar de meningen van andere MyProtein gebruikers? Ontdek dan direct de ruim 50 reviews van andere slow release gebruikers door hier te klikken >>

De caseïne eiwitshake van MyProtein is verkrijgbaar in 3 verschillende smaken zoals chocolade of vanille. Mocht je liever een smaakloze caseïne eiwitshake willen hebben, dan zit je ook bij MyProtein helemaal goed.

Voordelen
 • Slow Release bevat niet alleen 23 eiwitten per portie, maar bevat ook nog eens alle 9 noodzakelijke aminozuren.
 • Geschikt voor vegetariërs en voor mensen met Coeliakie omdat het geen tarwe of sporen van tarwe bevat.
 • Verkrijgbaar in drie verschillende smaken en een neutrale smaak.
  Ruime keuze uit verschillende hoeveelheden, namelijk 1 kg, 2.5 kg en een 5 kg zak.
Nadelen
 • Minder keuze uit verschillende smaken vergeleken met de andere shakes in de lijst

4. Optimum Nutrition – 100% Caseine Time Release

Optimum Nutrition Gold Standard 100% Casein Time Release Proteine – Creamy Vanilla – Caseïne Eiwitpoeder – 924 gram (28 servings)

Bekijk de beste prijs bij:

bodyandfit.com

Optimum Nutrition staat bekend als een goed supplementenmerk. Gezien de vele positieve gebruikerservaringen mag het dan ook geen verrassing zijn dat dit een van de meest aanbevolen caseïne-eiwitshake is.

Per portie van 30 gram bevat dit eiwitpoeder 24 gram micellar casein eiwitten en 5 gram BCAA’s. Naast de hoge hoeveelheid eiwit en 5 gram BCAA’s bevat is het supplement ook nog eens verrijkt met waardevolle mineralen zoals magnesium, zink en Aminogen.

Benieuwd naar de gebruikerservaringen van dit caseïne eiwit supplement? Bekijk dan maar eens ervaringen van andere gebruikers >>

Aminogen is een speciale toevoeging die het verteringsproces verbetert. Hierdoor wordt de opname van eiwitten en aminozuren aanzienlijk verbeterd, wat de spiergroei stimuleert. Bovendien bevat 100% Caseïne van Optimium Nutrition weinig suiker en vet, wat het een gezonde keuze maakt.

De caseïne eiwitshake is verkrijgbaar in verschillende smaken en hoeveelheden. Zo heb je de keuze uit de smaken vanille, chocolade en aardbei. De hoeveelheden waar je keuze uit hebt zijn 924 gram en 1820 gram.

Voordelen
 • Met 24 gram gram caseïne-eiwit per portie bevat de shake van Optinum Nutrition veel caseïne eiwit, weinig suiker en vet.
 • Verrijkt met extra BCAA waardoor je niet per se een apart BCAA supplement hoeft te kopen.
 • Verrijkt met aminogen dat helpt om de opname van de eiwitten en aminozuren flink te verbeteren.
 • Verkrijgbaar in verschillende smaken en hoeveelheden zodat er genoeg keuzes zijn.
Nadelen
 • Vergeleken met de andere shakes in deze lijst is 100% Caseïne Time Release iets wat duurder.

5. Bulk – Micellaire caseïne

Micellaire caseïne

Bekijk de beste prijs bij:

bulk.com

De laatste in de lijst beste caseïne-eiwitshakes is het supplement van Bulk, namelijk Micellaire Caseïne. De eiwitshake biedt per portie van 30 gram 0.9 gram koolhydraten, 26 gram eiwit, 0.45 g vet en slechts 0,9 g suiker.

Naast de hoge hoeveelheid micellar caseïne eiwitten, heeft het supplement ook nog eens een uitgebreid aminozurenprofiel, inclusief benodigde BCAA’s.

Meer weten wat andere van Bulk Micellaire Caseïne vinden? Bekijk dan hier de ruim 1000+ ervaringen van andere >>

Micellar caseïne shake van Bulk is verkrijgbaar in verschillende smaken. Je hebt de keuze uit bijvoorbeeld aardbei, chocola en vanille. Voor degenen die een voorkeur geven aan een smakeloze variant, is er ook een naturel smaak beschikbaar.

Een ander voordeel is dat je bij Bulk een ruime keuze hebt aan hoeveelheden. Of je nu op zoek bent naar kleine hoeveelheid of een grote zak nodig hebt, je hebt de keuze uit verpakkingen van 500 gram, 1 kilo, 2.5 kilo en een zak van 5 kilo.

Voordelen
 • Per dosering bevat het bijna 30 gram eiwitpoeder wat helpt bij spierherstel en het stimuleren van spiergroei.
  Uitgebreid aminozurenprofiel waarin ook nog eens de belangrijke BCAA’s in terugkomen.
 • Verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden waaronder een 500 gram om de eiwitshake eens uit te proberen.
 • Keuze uit de smaken aardbei, chocola, vanille en een naturel smaak.
Nadelen
 • Weinig keuze uit smaken vergeleken met de andere caseïne shakes uit deze lijst.

Wat je moet weten over caseïne eiwit 

Door het lezen van de top 5 van hierboven weet je nu wat de beste caseïne eiwitshakes van 2023 zijn. Het is dan ook tijd geworden om je wat meer te vertellen over caseïne zelf. Want wat is het nu eigenlijk en wat is het verschil tussen whey en caseïne eiwitten?

Wat is beter whey of casein?

Net zoals whey (of wei) eiwitten, is caseïne afkomstig van melk. Melk bevat twee soorten eiwitten: 80% daarvan is caseïne eiwit en de overige 20% is whey eiwit. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze twee?

Het grote verschil tussen whey en caseïne eiwitten is de snelheid waarmee ze worden verteerd. Caseine eiwit verteert langzamer dan wei-eiwit.

Caseïne eiwit is net zoals alle andere dierlijke eiwitten een complete eiwitbron. Dit betekent dat het alle essentiële aminozuren bevat die je nodig hebt voor herstel en groei (1).

Bovendien bevat het ook diverse unieke eiwitten en andere bioactieve verbindingen. Sommige onderzoeken tonen aan dat deze bioactieve verbindingen enkele gezondheidsvoordelen kunnen hebben (2, 3). Daarnaast kan caseïne eiwit ook nog eens micronutriënten bevatten zoals calcium. Echter, verschilt dit per merk.

Van caseïne eiwit bestaan er twee soorten vormen, namelijk micellaire caseïne en caseïne hydrolisaat. De eerste vorm is de meest populaire en wordt langzaam door je lichaam verteerd. De hydrolisaat vorm is voorverteerd, waardoor je lichaam het sneller opneemt.

Waarom duurt caseïne veel langer om te verteren?

Caseïne eiwitten staan bekend als een zogenaamde time-release eiwit. Dit komt door de langzame absorptie in je darmen. In andere woorden, het voedt je cellen voor een langere periode achter elkaar. Daarnaast helpt het ook om spierafbraak te verminderen (4, 5, 6).

Bij een studie waarbij de deelnemers een caseïne eiwitshake of een whey eiwitshake kregen, bleek dat het aminozuurgehalte in het bloed bij een whey eiwitshake zorgde voor een snellere en hogere piek vanwege de snelle absorptie.

Bij caseïne groep werd er een kleinere piek gemeten, maar bleven de caseïnespiegels na verloop van tijd constanter.

Een andere studie laat zien dat de leucinespiegels 25% hoger waren bij de deelnemers die whey eiwitten innamen, wat wijst op een snellere vertering. Bij de caseïnegroep bleek echter dat de totale hoeveelheid eiwit dat door je lichaam wordt verbrand als brandstof pas over een periode van zeven uur verminderde.

Dit betekent een verbeterende netto eiwitbalans, wat weer belangrijk is voor optimale spiergroei en spierbehoud.

Ook caseïne stimuleert spiergroei

Zoals eerder gezegd bevatten dierlijke eiwitten alle benodigde aminozuren die je lichaam zelf niet kan aanmaken. Daarnaast bevatten ze een grote hoeveelheid leucine wat weer de spiereiwitsynthese opgang brengt (7, 8, 9).

In een wetenschappelijk onderzoek werden proefpersonen in drie verschillende groepen gedeeld, namelijk een caseïne groep, whey groep en een groep zonder eiwitten.

Uit dit onderzoek ontdekte de onderzoekers dat de caseïnegroep dubbel zoveel spiergroei en driedubbel vetverlies ervoer dan de groep die geen eiwitten kregen. Bovendien ervaarde de caseïne groep ook meer vetverlies dan de whey groep.

Caseïne kan dus ook de spiermassa op lange termijn verbeteren door eiwitafbraak te verminderen. Eiwitafbraak is een proces wat dagelijks plaatsvindt wanneer je lichaam een tekort aan energie en aminozuren heeft (11).

Dit is dan ook de reden dat men caseïne eiwitten net voor het slapengaan inneemt om de eiwitafbraak, die tijdens het slapen kan optreden te voorkomen.

In een andere wetenschappelijke studie werd gekeken wat een caseïne shake bij mannen doet voor het slapen gaan. Uit dit onderzoekt, blijkt dat de mannen die aan krachttraining doen en een caseïne eiwitshake drinken voor het slapen gaan, grotere spieren kregen dan de groep die alleen trainde. Ook bleek bij deze groep dat de hoeveelheid kracht flink toenam (12).

Meer voordelen van caseïne eiwitten

Caseïne kent nog een aantal andere voordelen voor je gezondheid, hoewel hier nog veel meer onderzoek naar gedaan moet worden. De andere voordelen zijn hieronder voor je beschreven:

 • Antibacteriële en immuunvoordelen – enkele studies suggereren dat caseïne eiwitten mogelijk antibacteriële en immuunvoordelen kunnen bieden. Er zijn zelfs aanwijzingen dat het kan helpen om een hoge bloeddruk te verminderen (13).
 • Triglyceridenniveaus – Triglyceriden zijn een soort vet dat in je bloed zit. Een studie bij 10 personen met overgewicht vond dat het niveau triglyceriden na een maaltijd met 22% verlaagde na het innemen van caseïne (14).
 • Minder vrije radicalen – sommige van de peptiden in caseïne eiwitten kunnen een antioxiderede effecten hebben en de opbouw van schadelijke vrije radicalen bestrijden (15, 16).
 • Vetverlies – uit een trainingsstudie die 12 weken duurde, blijkt dat het gemiddelde vetverlies bij mensen die caseïne eiwitshakes dronken drie keer zo groot was dan bij mensen die geen caseïne supplement innamen (10).

Kent het gebruik van caseïne bijwerkingen?

Diverse studies en reviews hebben aangetoond dat het nemen van caseïne eiwitten geen negatieve effecten heeft bij gezonde mensen. Alleen wanneer je een nier- of leverziekte hebt, is het gebruik van een caseïne supplement af te raden (17, 18).

Ook kunnen sommige allergisch zijn voor caseïne eiwit of intolerant zijn voor lactose. Aangezien lactose in kleine hoeveelheden in caseïne voorkomt, kan dit een probleem zijn voor mensen met lactose intolerantie. Het is ook mogelijk dat je een opgeblazen gevoel kunt krijgen door het innemen van caseïne.

Maar over het algemeen gezien is caseïne eiwit, net zoals whey eiwitten veilig om in te nemen.

Veelgestelde vragen over caseïne eiwit shakes

Wat doet caseïne met je lichaam?

Caseïne wordt langzaam door je lichaam opgenomen. Dit is een voordeel, omdat zo spierafbraak voorkomen kan worden tijdens de slaap. Daarnaast heeft caseïne een positieve invloed op de spiereiwitsynthese in de nacht. Ook kan caseïne helpen bij afvallen door de eetlust te remmen.

Word je van caseïne zwaarder?

Het innemen van een caseïne eiwitshake kan tot een gewichtstoename leiden, maar alleen als je door het nemen van een shake meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt. Het is echter onwaarschijnlijk dat het innemen van caseïne op zichzelf een gewichtstoename veroorzaakt.

Wat als je teveel caseïne binnenkrijgt?

Elk eiwit dat je teveel binnenkrijgt, kan worden opgeslagen als vet of worden uitgescheiden door je lichaam. Dit is afhankelijk van je totale energiebehoefte en je dagelijkse inname. Een caseïne eiwitshake is niet bedoeld als een supplement voor gewichtsverlies of als vervanging van een maaltijd. Het supplement is alleen bedoeld ter aanvulling op je dagelijkse gezonde voeding.

Beste caseïne eiwitshake tot slot

Na het lezen van het artikel beste caseïne eiwitshakes, ben je niet alleen meer te weten over de top 5 beste caseïne shakes, maar wat caseïne nu precies is. Het is een eiwit dat langzaam door je lichaam wordt verteerd en helpt om spierherstel tijdens het slapen te stimuleren en spiergroei te bevorderen.

Vond je het artikel over de beste caseïne eiwitshakes interessant? Aarzel dan niet om het te delen op je social media kanalen, zoals Facebook of Twitter. Hierdoor kunnen anderen het ook lezen. Mocht je vragen hebben of meer willen weten, laat dan een reactie achter onderaan het artikel.

Referenties:

1.Bovine milk in human nutrition – a review – Anna Haug, Arne T Høstmark and Odd M Harstad
2.Milk derived bioactive peptides and their impact on human health – A review – D.P. Mohanty, S. Mohapatra, S. Misra and P.S. Sahu
3.Bioactive proteins and peptides from food sources. Applications of bioprocesses used in isolation and recovery – David D Kitts, Katie Weiler
4.Postprandial kinetics of dietary amino acids are the main determinant of their metabolism after soy or milk protein ingestion in humans – Cécile Bos, Cornelia C Metges, Claire Gaudichon, Klaus J Petzke, Maria E Pueyo, Céline Morens, Julia Everwand, Robert Benamouzig, Daniel Tomé
5.The digestion rate of protein is an independent regulating factor of postprandial protein retention – M Dangin, Y Boirie, C Garcia-Rodenas, P Gachon, J Fauquant, P Callier, O Ballèvre, B Beaufrère
6.Protein ingestion before sleep improves postexercise overnight recovery – Peter T Res, Bart Groen, Bart Pennings, Milou Beelen, Gareth A Wallis, Annemie P Gijsen, Joan M G Senden, Luc J C VAN Loon
7.The role of milk- and soy-based protein in support of muscle protein synthesis and muscle protein accretion in young and elderly persons – Stuart M Phillips, Jason E Tang, Daniel R Moore
8.Changes in human muscle protein synthesis after resistance exercise – A Chesley, J D MacDougall, M A Tarnopolsky, S A Atkinson, K Smith
9.The science of muscle hypertrophy: making dietary protein count – Stuart M Phillips
10.Effect of a hypocaloric diet, increased protein intake and resistance training on lean mass gains and fat mass loss in overweight police officers – R H Demling , L DeSanti
11.Influence of protein intake and training status on nitrogen balance and lean body mass – M A Tarnopolsky, J D MacDougall, S A Atkinson
12. Protein Ingestion before Sleep Increases Muscle Mass and Strength Gains during Prolonged Resistance-Type Exercise Training in Healthy Young Men – Tim Snijders, Peter T Res, Joey SJ Smeets, Stephan van Vliet, Janneau van Kranenburg, Kamiel Maase, Arie K Kies, Lex B Verdijk, Luc JC van Loon
13.Biogenic peptides and their potential use – Naoyuki Yamamoto, Masahiro Ejiri, Seiichi Mizuno
14.Casein Compared with Whey Proteins Affects the Organization of Dietary Fat during Digestion and Attenuates the Postprandial Triglyceride Response to a Mixed High-Fat Meal in Healthy, Overweight Men – François Mariotti, Marion Valette, Christelle Lopez, Hélène Fouillet, Marie-Hélène Famelart, Véronique Mathé, Gheorghe Airinei, Robert Benamouzig , Claire Gaudichon, Daniel Tomé, Dimitrios Tsikas, Jean François Huneau
15.Caseins and casein hydrolysates. 2. Antioxidative properties and relevance to lipoxygenase inhibition – S G Rival, C G Boeriu, H J Wichers
16.Studies on the antioxidant activity of milk caseins – G Cervato, R Cazzola, B Cestaro
17.The impact of protein intake on renal function decline in women with normal renal function or mild renal insufficiency – Eric L Knight, Meir J Stampfer, Susan E Hankinson, Donna Spiegelman, Gary C Curhan
18. Dietary protein intake and renal function – William F Martin, Lawrence E Armstrong and Nancy R Rodriguez

Bekijk de beste prijs bij:

powersupplements.nl
bol.com

Bekijk de beste prijs bij:

bol.com
xxlnutrition.com

Bekijk de beste prijs bij:

myprotein.com
bol.com
bodylab.nl

Over de auteur

Jelle

Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Bekijk dan de “Over mij” pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *