Ga naar de inhoud
Beste Eiwitshake voor Spieropbouw

Beste Eiwitshake voor Spieropbouw of voor Herstel

Ben je op zoek naar de voor jou beste eiwitshake voor spieropbouw of herstel? Eiwitshakes zijn zoals je waarschijnlijk al weet een hoogwaardige bron van proteïne. Helaas zijn er ontzettend veel verschillende merken om uit te kiezen, waardoor je je dan ook snel afvraagt welke eiwitshake het beste is om je spiermassa te bevorderen. 

In dit artikel ontdek je dan ook een lijst met de beste eiwitshakes voor spiergroei en nog veel meer handige en belangrijke informatie. Lees je mee?

Power tip: wil je meer te weten komen over eiwitpoeder en shakes? In het overzicht beste eiwitshake ontdek je de verschillende soorten poeders en veel meer handige informatie.

Wat is de beste shake voor spieropbouw?

Bij het zoeken naar de voor jou beste proteïne shake voor spiergroei is er gekeken naar verschillende criteria. Zo is er gekeken naar de hoeveel eiwit per portie, kwaliteit van het eiwitpoeder, smaak, prijs, reviews van andere gebruikers en is waar het mogelijk was gekeken naar onafhankelijke lab testresultaten.

MerkSupplementEiwit per portie * BCAASmaken
Body & FitWhey Perfection22 gram5 gram30
XXL NutritionWhey Isolaat27 gram6.8 gram10
Optimum NutritionGold Standaard 100%24 gram5 gram14
* Hoeveelheid eiwit is gebaseerd op de aanbevolen dosering wat per supplement kan verschillen

1. Whey Perfection – Body & Fit

Kijk voor de beste prijs bij:

bodyandfit.com
bol.com

Whey Perfection van Body & Fit is een populaire keuze. Het is een eiwit mix dat bestaat uit whey eiwit isolaat, hydrolysaat en concentraat. 

Dankzij deze mix bevat de poeder maar liefst 22 gram eiwit, 1.6 gram koolhydraten waarvan 0,9 gram suiker per portie. Whey Perfection is dan ook suikerarm en bevat per portie nauwelijks vet.

Bekijk de onafhankelijke lab testresultaten.

Een ander PLUSPUNT is dat Whey Perfection snel door je lichaam wordt opgenomen en ook nog eens alle negen noodzakelijke aminozuren bevat die je lichaam zelf niet kan aanmaken.

De populaire eiwitpoeder van Body & Fit is verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden. Variërend van 280 gram tot en met 4.5 kilo. Je hebt de keuze uit 30 smaken waaronder vanille, aardbei, chocolade, frambozen en stroopwafel. Wil je nu geen smaak, dan kun je ook de Naturel (smaakloze) versie pakken.

Bekijk de ruim 7000 reviews van andere gebruikers >>

Voordelen
 • Whey Perfection is een mix van whey isolaat, concentraat en hydrolysaat.
 • Dankzij de mix bevat het eiwitpoeder per portie 23 gram aan hoogwaardige eiwitten.
 • Per portie bevat Whey Perfection 5 gram BCAA zodat je geen extra supplementen hoeft te nemen.
 • Ontzettend laag in suiker. Per portie van 30 gram slechts 0,8 gram suiker
 • Verkrijgbaar in een neutrale smaak en 30 andere smaken zodat er altijd een keuze is.
 • Wordt snel door je lichaam opgenomen.
Nadelen
 • Niet glutenvrij
 • Niet geschikt voor veganisten.

2. Whey Isolaat – XXL Nutrition

Kijk voor de beste prijs bij:

xxlnutrition.com
bol.com

Whey Isolaat van XXL Nutrition is de nummer twee in de lijst. Het  bevat een eiwitpercentage van bijna 90%. Dankzij het productieproces bevat de Whey Isolaat van XXL Nutrition met 0,8% relatief weinig lactose, waardoor het vrijwel dan ook lactosevrij is. 

Bekijk de onafhankelijke lab testresultaten.

Wei Isolaat van XXL wordt goed door je lichaam opgenomen en heeft een hoog eiwitgehalte, is rijk aan BCAA’s, laag in vet en in koolhydraten. Per portie van 30 gram bevat het eiwitpoeder 27 gram eiwit, 0,75 gram suiker en 0,09 gram vet

Het eiwitpoeder van XXL Nutrition is verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden. Variërend van 30 gram tot en met 2.5 kilo. Je hebt ook de keuze om een sample pack te bestellen. Je krijgt dan maar 10 keer 30 gram.

Whey Isolaat is verkrijgbaar in 7 verschillende smaken zoals aardbei, aardbei banaan en kokos. Mocht je nu niet smaken houden, dan heb je ook nog de mogelijkheid om de NATUREL VARIANT te kiezen. 

Ontdek wat de ruim 1100 andere reviews vertellen over de Whey Isolaat van XXL Nutrition.

Voordelen
 • Met 26 gram eiwit per 30 gram scoop heeft het eiwitpoeder van XXL Nutrition een hoog eiwitgehalte
 • Extreem laag in suiker en koolhydraten. Bevat per 30 gram slechts 0,75 gram suiker
 • Rijk aan BCAA’s zodat je geen apart amino supplementen hoeft aan te schaffen.
 • Verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden en smaken waaronder een neutrale smaak
 • Geschikt voor gevorderde en serieuze mannen en vrouwen die het maximale eruit willen halen
Nadelen
 • Helaas niet geschikt voor veganisten
 • Minder smaken dan de alternatieven op deze pagina.

3. Gold Standard 100% Whey Protein – Optimum Nutrition

Kijk voor de beste prijs bij:

bol.com
bodyandfit.com
bodylab.nl

Het eiwitpoeder van Gold Standard is de nummer 3. Het is een hele goede eiwitpoeder voor mensen die hun dagelijkse inname van koolhydraten willen beperken. 

Het eiwitpoeder biedt dezelfde hoge kwaliteit whey eiwit isolaat als de andere eiwitpoeders, maar dan met slechts 0,9 koolhydraten per portie. Als we naar de hoeveelheid eiwitten per portie kijken, dan bevat Gold Standard 100% Whey Protein 23 gram whey eiwit per portie.

Bekijk de onafhankelijke lab testresultaten.

Een ander pluspunt van Gold Standard 100% Protein is dat het 5 gram BCAA’s en 3.5 gram glutamine bevat. Glutamine is een stofje dat nodig is bij het ontwikkelen en onderhouden van kraakbeen in je gewrichten en andere lichaamsweefsels.

Het eiwitpoeder lost makkelijk op in water of melk en is verkrijgbaar in verschillende smaken en hoeveelheden. Zo heb je de keuze uit de smaken strawberry, vanilla ice cream maar ook een smaakloze variant mocht je dit fijner vinden.

Bekijk wat ruim 1400 mensen over de Gold Standaard 100% Whey Protein hebben te zeggen >>

Voordelen
 • Past perfect in een koolhydraatarm dieet vanwege de lage koolhydraten per portie
 • Per portie bevat het eiwitpoeder 23 gram whey eiwit
 • Verrijkt met 5 gram BCAA’s zodat je geen aparte supplementen hoeft aan te schaffen.
 • Bevat ook nog eens 3.5 gram glutamine dat helpt bij het ontwikkelen en onderhouden van je kraakbeen.
 • Lost makkelijk op in water of melk zodat er geen klonters achter blijven
 • Verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden en smaken waaronder de smakeloze variant.
Nadelen
 • Is wat duurder dan de eerder genoemde varianten.
 • Niet geschikt voor veganisten

Koopgids: dit is wat je allemaal moet weten over eiwitshakes en spieropbouw

Je hebt nu een idee wat de voor jou beste eiwitshake voor spiergroei is. Het is dan ook tijd geworden om je meer te vertellen over eiwitshakes in combinatie met spieropbouw en herstel. 

Hoe helpt eiwitpoeder bijvoorbeeld om spiermassa te bevorderen? Voor welke type eiwitpoeder kun je het beste kiezen? Dit zijn allemaal veelgestelde vragen waarop je in deze koopgids antwoord op krijgt. 

Hoe helpt eiwitpoeder bij spieropbouw?

Eiwitpoeders zijn een hele goede manier om spiergroei en herstel te bevorderen omdat ze van een geconcentreerde bron van eiwitten zijn.

Wetenschappelijk onderzoek laat dan ook zien dat het innemen van eiwitpoeder in combinatie met krachttraining het proces van spieropbouw verhoogd. Dit is vooral het geval wanneer eiwitpoeder na de training wordt ingenomen (1, 2). In het artikel proteine shake voor of na sporten ontdek je meer over dit onderwerp.

Eiwitpoeders zijn ook ideaal voor wanneer je moeite hebt om aan je dagelijkse eiwitbehoefte te voldoen. Er zijn verschillende soorten eiwitpoeders verkrijgbaar waarover ik je in het volgende hoofdstuk meer vertel.

Welke type eiwitpoeder is het beste voor spieropbouw?

De meest effectieve eiwitpoeders zijn poeders die licht verteerbaar zijn en bovendien alle 9 noodzakelijke aminozuren bevatten.

Ook moeten ze voldoende leucine bevatten. Leucine is een BCAA dat belangrijk is voor spiergroei. Volgens de International Society of Sports Nutrition is 1 tot 3 gram leucine voldoende voor het bevorderen van je spiermassa (3). 

Whey eiwit is de populaire vorm van eiwit. Dit komt doordat het eiwit makkelijk verteerbaar is en bovendien ook nog eens compleet is. Dit houdt in dat het alle 9 essentiële aminozuren bevat. 

Whey kan gevonden worden in gehydrolyseerde, isolaat en in concentraat vorm die allemaal even effectief zijn bij het ondersteunen van spiergroei en herstel (4). 

Naast Whey zijn er ook nog andere soorten eiwitpoeders. Zo zijn bijvoorbeeld ook plantaardige eiwitpoeders behoorlijk effectief. Wel is het bij plantaardige eiwitpoeders belangrijk dat je kiest voor een poeder dat is gemaakt van een mix van verschillende plantaardige eiwitbronnen (5). Je bent er dan zeker van dat je alle EAA’s die je nodig hebt voor spiergroei.

Er zijn ook eiwitpoeders die gemaakt zijn van Caseïne eiwit. Dit eiwit wordt langzamer door je lichaam verteerd. Dit kan vooral handig voor spiertoename zijn als je het voor het slapen gaan nuttigt. Cafeïne stimuleert namelijk tijdens je slaap de spiereiwitsynthese. 

Welke eiwitpoeder is het beste voor spiergroei voor beginners?

Als je als beginner een eiwitpoeder wilt gaan proberen dan kun je eigenlijk alle soorten eiwitpoeder proberen. Maar, je doet er wel slim aan om eerst het etiket goed door te nemen om te controleren op allergenen of ongewenste ingrediënten

Ook is het altijd aan te raden om voor een getest product te kiezen ongeacht wat je fitnessniveau is. 

Een makkelijke manier om te beginnen met een eiwitshake is er door 1 te nuttigen direct na je training om spieropbouw en herstel van je spieren te helpen te stimuleren.

Hoe kies je de beste eiwitshake voor spiergroei?

Zoals je weet en kunt zien zijn er ontzettend veel eiwitshakes te koop waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Het is dan ook logisch om voor een goede shake te kiezen als je je spieren wilt opbouwen of herstellen.

Hieronder heb ik enkele belangrijke voor je neergezet die je hierbij helpen.

 • Tijdstip shake – shakes van whey eiwitten kun je het beste aan het einde van je training gebruiken. Eiwitshakes die caseïne bevatten kun je weer beter gebruiken voordat je gaat slapen. 
 • Bepaal je budget – eiwitpoeders variëren sterk ik prijs. Bepaal daarom dan ook van tevoren wat je eraan wilt uitgeven. 
 • Smaken – zijn er smaken die je lekker vind? Als je bepaalde smaken lekker vindt, bekijk dan eens of de eiwitshake die wilt gaan kopen in die smaak te koop is. 
 • Dieetbeperkingen – Sommige proteïne shakes bevatten stoffen waarvoor je allergisch bent. Ook kunnen ze stoffen bevatten waarvoor je gevoelig bent. Zorg er dus altijd voor dat je van tevoren het etiket van het product goed leest voordat je een eiwitpoeder koopt.
 • Hoeveelheid eiwit – een goede algemene regel die je moet aanhouden is dat je kiest voor een eiwitshake met tenminste 20 gram aan eiwit per portie om zo spiergroei te bevorderen.

Wat zijn de beste voedingsmiddelen om te eten voor spiergroei?

Naast proteïnepoeder zijn er ook nog enkele andere belangrijke voedingsstoffen die je nodig hebt voor spiergroei. Zo is bijvoorbeeld creatine een stofje dat voorkomt in vlees en vis. Creatine wordt dan ook vaak ingenomen in supplementvorm. Het helpt onder andere je spieren te voorzien van energie.

BCAA’s zijn een andere belangrijke voedingsstof voor spiergroei. BCAA’s zijn een type aminozuur dat wordt aangetroffen in eiwitrijk voedsel zoals vlees, eieren en zuivel. BCAA’s kunnen helpen om spiergroei te stimuleren en om zelfs spierafbraak te voorkomen (6). 

Voldoende eiwitten, creatine en BCAA’s binnen is belangrijk voor spiergroei. Maar het is het nog belangrijker om een goed en uitgebalanceerd dieet te volgen zodat je onder meer deze voedingsstoffen en andere voedingsstoffen zoals gezonde koolhydraten, vezels, vitamines enzovoort binnen krijgt. 

Beste eiwitshake voor spieropbouw tot slot

Sommige sporters of mensen die moeite hebben om genoeg eiwitten binnen te krijgen kunnen kiezen om eiwitpoeders te gebruiken. Eiwitpoeders helpen je dan ook om hoogwaardige eiwitten binnen te krijgen om zo spiergroei te bevorderen. 

Ben je op zoek naar een eiwitshake voor spiergroei let dan altijd heel goed op de kwaliteit, smaak en prijs. Voor de beste opties kun je 1 van de producten uit de top 3 beste eiwitshake voor spieropbouw kiezen.

Bronnen die voor dit artikel onder andere zijn gebruikt:

1. Effects of Protein Supplementation on Performance and Recovery in Resistance and Endurance Training – Harry P. Cintineo, Michelle A. Arent, Jose Antonio, and Shawn M. Arent
2. The effect of daily protein supplementation, with or without resistance training for 1 year, on muscle size, strength, and function in healthy older adults: A randomized controlled trial – Kenneth H Mertz, Søren Reitelseder, Rasmus Bechshoeft, Jacob Bulow, Grith Højfeldt, Mikkel Jensen, Simon R Schacht, Mads Vendelbo Lind, Morten A Rasmussen, Ulla R Mikkelsen, Inge Tetens, Søren B Engelsen, Dennis S Nielsen, Astrid P Jespersen, Lars Holm

3. International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise – Ralf Jäger, Chad M. Kerksick, Bill I. Campbell, Paul J. Cribb, Shawn D. Wells, Tim M. Skwiat, Martin Purpura, Tim N. Ziegenfuss, Arny A. Ferrando, Shawn M. Arent, Abbie E. Smith-Ryan, Jeffrey R. Stout, Paul J. Arciero, Michael J. Ormsbee, Lem W. Taylor, Colin D. Wilborn, Doug S. Kalman, Richard B. Kreider, Darryn S. Willoughby, Jay R. Hoffman, Jamie L. Krzykowski & Jose Antonio
4. Intake of whey isolate supplement and muscle mass gains in young healthy adults when combined with resistance training: a blinded randomized clinical trial (pilot study) – Nuno M Duarte, Agostinho L Cruz, Diogo C Silva, Graça M Cruz
5. The Role of the Anabolic Properties of Plant- versus Animal-Based Protein Sources in Supporting Muscle Mass Maintenance: A Critical Review – Insaf Berrazaga,Valérie Micard, Marine Gueugneau, and Stéphane Walrand
6. Branched-chain amino acids activate key enzymes in protein synthesis after physical exercise – Eva Blomstrand, Jörgen Eliasson, Håkan K R Karlsson, Rickard Köhnke

Kijk voor de beste prijs bij:

bodyandfit.com
bol.com

Kijk voor de beste prijs bij:

xxlnutrition.com
bol.com

Kijk voor de beste prijs bij:

bol.com
bodyandfit.com
bodylab.nl

Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Bekijk dan de “Over mij” pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *