Ga naar de inhoud

Seizoensopruiming Bij Bol! Wees Er Snel Bij Want: OP = OP

Bekijk de Acties
beste vitamine c supplementen

Bekijk het Beste Vitamine C Supplement van 2022

Niet alleen willen mensen maar al te graag weten wat de beste vitamine D supplementen zijn. Maar ze zijn ook benieuwd naar het beste vitamine C supplement. Logisch, want vitamine C is een onmisbare voedingsstof die een belangrijke rol speelt in enkele van de meest vitale functies van je lichaam.

In dit artikel kom je meer te weten over welke vitamine C supplementen op dit moment het beste zijn en kom je al het belangrijke over vitamine C te weten. Lees dus vooral snel verder.

Beste vitamine C supplementen van 2022

Hieronder vind je een lijst met de beste vitamine C supplementen van dit moment. Bij het opstellen van deze lijst is er vooral gekeken naar de ingrediënten, opname, kwaliteit, prijs en ervaringen van andere gebruikers. Hopelijk kun je aan de hand van deze lijst de voor jouw beste vitamine C supplement kiezen.

#1 Solgar Ester-C® Plus 1000 mg zuurvrij

Solgar Ester-C vitamine C supplement

Solgar staat bekend om zijn verschillende supplementen. Zo bevat elke Solgar Ester-C tablet 1000 mg mg vitamine C per tablet, 25 mg van citrus afkomstige bioflavonoïden en 10 mg rozenbottel. Deze vitamine C tabletten zijn dan ook geschikt voor mensen met een gevoelige maag omdat de tabletten de maagvriendelijke vorm van vitamine C bevatten.

Klik en bekijk de ruim 40 reviews >>

De Ester-C wordt niet alleen tweemaal sneller door je lichaam opgenomen, maar blijft ook tweemaal langer in de weefsels van je lichaam zitten dan gewone vitamine C.


#2 Vitalize C 1000 mg Zuurvrij

Vitalize Vitamine C 1000 mg Zuurvrij

Vitalize is een supplementen bedrijf dat een sterke reputatie heeft op het gebied van kwaliteit. Het speciale aan dit supplement is dat het de maagvriendelijke vorm van vitamine C bevat. Hierdoor is het niet alleen vriendelijk voor je maag, maar ook voor je darmen en je gebit.

Klik en bekijk de ruim 250 reviews >>

Elk tablet bevat een dosis van 1000 mg vitamine C per tablet. De toegevoegde magnesiumascorbaat zorgt er voor dat de vitamine C beter en sneller door je lichaam worden opgenomen.

Vitalize vitamine C-1000 is verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden en verpakkingen.


#3 Flinndal Vitamine C Forte

Beste Vitamine C supplement van Flinndal

De 3e in de categorie beste vitamine C is de Flinndal Vitamine C Forte. Elke tablet bevat een dosis van 500 mg vitamine C per tablet in combinatie met citrus bioflavonoïden. Deze verbindingen komen voor in fruit en groeten en hebben zowel antioxiderende als ontstekingsremmende voordelen.

Klik en bekijk de ruim 30 reviews >>

De Flinndal Vitamine C is verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden en de verpakking past gemakkelijk in je brievenbus. Dus thuis blijven is niet nodig.

Koopgids: al het belangrijke wat je moet weten over vitamine C

Vitamine C is één van de meest populaire vitamines. Maar voordat je een supplement koopt is het slim om je eerst goed in te lezen. In deze handige vitamine C koopgids ontdek je al de belangrijke informatie over deze populaire vitamine en lees je de antwoorden op de meest gestelde vitamine C vragen.

Wat is vitamine C?

Vitamine C is een in water oplosbare voedingsstof die bijdragen aan het goed functioneren van je lichaam. Zo helpt het je immuunsysteem te versterken, de productie van collageen en wondgenezing te ondersteunen en werkt het als een antioxidant om je lichaamscellen te beschermen tegen vrije radicalen.

Vitamine C staat ook bekend onder de naam ascorbinezuur of simpelweg ascorbinezuur.

In tegenstelling tot bepaalde dieren kunnen mensen zelf geen vitamine C aanmaken. Daarom is het belangrijk dat je voldoende vitamine C via voedsel of supplementen binnenkrijgt om je gezondheid op peil te houden.

Waar zit vitamine C in?

De beste bronnen van vitamine C zijn fruit en groenten. Wel is het belangrijk om op te merken dat vitamine C in voedsel gemakkelijk wordt vernietigd door hitte. Dus het rauw eten van sommige voedingsmiddelen is een makkelijke manier om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te bereiken.

Zo bevat een portie rauwe paprika van 75 gram ongeveer 158% van de algemene dagelijkse hoeveelheid vitamine C.  De onderstaande tabel toont het vitamine C gehalte per groente en fruitsoort.

VoedingAantal mg vitamine C p. 100 gram
Broccoli47 milligram
Boerenkool100 milligram
Bloemkool25 milligram
Tomaat15 milligram
Aardbeien60 milligram
Kiwi79 milligram
Verse ananas43 milligram
Mango24 milligram
Sinaasappel51 milligram

Deze lijst is samengesteld a.d.h.v NEDERLANDS VOEDINGSSTOFFENBESTAND (NEVO)

vitamine c zit vooral in groente en fruit

Waar is vitamine C goed voor?

Vitamine C is goed voor onder andere gezonde botten, tanden, huid en bloedvaten. Het zorgt ook voor een goed en functionerend zenuwstelsel en draagt bij een goede energievoorziening.

Maar vitamine C kent nog enkele andere belangrijke gezondheidsvoordelen.

 • Het kan risico op chronische ziektes verminderen – vitamine C is namelijk een krachtige antioxidant die de natuurlijke afweer van je lichaam kan versterken. Antioxidanten zijn moleculen die het immuunsysteem versterken. Ze doen dit door je lichaamscellen te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Diverse studies tonen aan dat het consumeren van meer vitamine C de hoeveelheid antioxidanten in het bloed met wel 30% kan verhogen (bron).
 • Kan helpen bij een hoge bloeddruk – een hoge bloeddruk brengt het risico op hartaandoeningen met zich mee. Studies hebben aangetoond dat vitamine C de bloeddruk kan helpen verlagen bij zowel mensen mét als zonder een hoge bloeddruk. Uit een analyse van 29 studies bij mensen met een hoge bloeddruk bleek dat het nemen van vitamine C supplementen de boven bloeddruk met gemiddeld 4,9 mmHG en de onder bloeddruk met gemiddeld 1.7 mmHG verlaagde. Wel moet gezegd worden dat mensen met een hoge bloeddruk niet alleen op vitamine C moeten vertrouwen (bron).
 • Kan risico op hartaandoeningen verlagen  – uit een analyse van 9 onderzoeken met in totaal 293.172 deelnemers bleek dat mensen die dagelijks 700 mg vitamine C slikken na 10 jaar een 25% lager risico op hartaandoeningen hadden dan de mensen die geen vitamine C tot zich namen (bron). In een andere analyse van 13 wetenschappelijke onderzoeken werd er gekeken naar de effecten van het dagelijks innemen van tenminste 500 mg vitamine C op risicofactoren voor hartaandoeningen. Uit deze analyse bleek dat het nemen van een vitamine C supplement het LDL (slechte cholesterol) aanzienlijk verlaagde.
 • Voorkomt een ijzertekort – ijzer is een belangrijke mineraal dat  verschillende functies in je lichaam heeft. Zo is het onmisbaar voor het maken van rode bloedcellen en zorgt het voor genoeg zuurstof in je lichaam. Vitamine C supplementen kunnen de opname van ijzer uit voeding helpen verbeteren. Vitamine C helpt namelijk bij het omzetten van ijzer dat slecht wordt opgenomen. Denk dan aan plantaardige ijzerbronnen. Dit is vooral handig voor mensen die geen vlees eten, omdat vlees een belangrijke bron van ijzer is. In een onderzoek kregen 65 kinderen met lichte bloedarmoede door ijzertekort een vitamine C supplement. De onderzoekers ontdekte dat het supplement alleen hielp om hun bloedarmoede onder controle te houden (bron). Heb je dus een laag ijzergehalte, dan kan het nuttigen van meer vitamine C rijk voedsel of supplementen het ijzergehalte in je bloed helpen verbeteren. Vraag natuurlijk eerst je dokter of dit mag.
 • Verhoogt de immuniteit – de belangrijkste reden waarom mensen vitamine C supplementen nemen is om hun immuniteit te versterken. Vitamine C helpt namelijk bij de productie van witte bloedcellen die je lichaam beschermen tegen infecties (bron). Vitamine C zorgt ook dat deze bloedcellen effectiever functioneren. Daarnaast is vitamine C ook een onmisbaar onderdeel van het afweersysteem van je huid. Het wordt actief naar je huid getransporteerd, waar het als antioxidant kan werken en de barrières van de huid kan helpen versterken. Studies hebben namelijk aangetoond dat het nemen van vitamine C wondgenezing kan verkorten (bron).

Zoals je hierboven hebt gelezen kent vitamine C wetenschappelijk bewezen voordelen. Toch zijn er enkele onbewezen beweringen over vitamine C:

 • Voorkomt een verkoudheid  – vitamine C helpt de ernst van een verkoudheid en de hersteltijd bij volwassen met 8% en bij kinderen met 14% te verminderen. Maar het helpt niet bij het voorkomen van een verkoudheid.
 • Beschermt tegen oogziektes – vitamine C is in verband gebracht met een verminderd risico op oogziektes zoals cataract en leeftijdsgebonden maculaire degeneratie.

Hoe wordt vitamine C opgenomen?

Vitamine C wordt snel door je lichaam opgenomen dankzij je dunne darm. Wel is voor een goede opname belangrijk dat je dunne darm in een goede conditie is. Vanuit je darm wordt de vitamine C opgenomen in je bloed. Is het eenmaal in je bloed dan wordt de ascorbinezuur vervoerd naar je weefsels.

Wat zijn de symptomen van een vitamine C tekort?

Het kan zo zijn dat je te weinig vitamine C binnenkrijgt. Hierdoor ontstaat er een kans dat je last krijgt van verschillende vitamine C tekort symptomen. Ons lichaam kan ongeveer een voorraad van 3 maanden aanmaken voordat er een tekort ontstaat. Maar ontstaat er een tekort dan kun je op termijn te maken krijgen met:

 • Een slechtere weerstand – een tekort wordt in verband gebracht met een slechte immuniteit en een hoger risico op infecties waaronder een longontsteking.
 • Droge huid – een gezonde huid bevat grote hoeveelheden vitamine C. Maar is er sprake van een tekort aan vitamine C dan is er een risico dat je een droge gerimpelde huid ontwikkelt, al kan een droge huid ook andere oorzaken hebben.
 • Blauwe plekken – zijn een veel voorkomend teken van een vitamine C tekort, aangezien een slechte productie van collageen zwakke bloedvaten veroorzaakt.
 • Wonden genezen minder snel – een tekort vertraagt de aanmaak van collageen wat ervoor zorgt dat wonden langzaam genezen. In ernstige gevallen kunnen zelfs oude wonden weer opengaan.
 • Pijnlijke gewrichten – gewrichten bevatten veel collageenrijk bindweefsel die aangetast kunnen worden bij een tekort. Er zijn veel gevallen gemeld van gewrichtspijn die verband houden met een vitamine C tekort.
 • Bloedend tandvlees ­– rood, gezwollen en bloedend tandvlees is een ander veel voorkomend teken van een vitamine C tekort. Zonder voldoende vitamine C raakt het tandvlees verzwakt en ontstoken. Uiteindelijk kunnen tanden eruit vallen als gevolg van ongezond tandvlees.

Is er sprake van een extreme vitamine C tekort dan kan er zelfs scheurbuik ontstaan. Dit is een ziekte die vroeger vooral voorkwam onder scheepslieden die lang van huis waren. De symptomen van scheurbuik zijn onder meer slapeloosheid, slechte weerstand, vermoeidheid en gewichtsverlies.

Deze symptomen komen in de 1e stadium van een ernstig tekort voor. Worden deze niet behandeld dan treden er ernstiger symptomen op zoals inwendige bloedingen en tanduitval. Al deze symptomen zijn reden genoeg om bij vitamine C tekort direct in actie te komen.

beste vitamine c supplementen

Hoeveel vitamine C per dag?

De hoeveelheid vitamine C per dag hangt af van verschillende factoren zoals geslacht, leeftijd of levensstijl. De gezondheidsraad raadt voor verschillende groepen een minimale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan.

LeeftijdAantal vitamine C per dag
1-2 jaar25 mg
2-5 jaar30 mg
6-9 jaar40 mg
9-13 jaar50 mg
14-18 jaar75 mg
19-70 jaar75 mg
> 70 jaar75 mg
Zwangere vrouwen85 mg
Vrouwen die borstvoeding geven100 mg

De tabel is gebaseerd op de minimale hoeveelheid vitamine C die je dagelijks nodig hebt om je cellen en daarmee ook je lichaam normaal te laten functioneren. Factoren zoals je levensstijl, ziekte en je omgeving zijn niet in de tabel meegenomen.  Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld roken.

Roken zorgt er namelijk voor dat het ascorbinezuur minder goed door je lichaam wordt opgenomen. Daarom worden rokers aangeraden om extra vitamine C supplementen te nemen. Al is stoppen met roken natuurlijk een stuk beter.

Ook wanneer je een actieve sporter of veel onderweg bent is het aan te raden om extra vitamine C te nemen. Dit kan variëren tussen de 1000 tot maximaal 2000 vitamine C mg per dag.

Wanneer vitamine C innemen?

De beste manier om vitamine C in te nemen is tijdens of net na een maaltijd met een glas water. Op deze manier worden de vitamines opgenomen in de voedselbrij en kan er gebruik worden gemaakt van de interactie met andere vrijgekomen stoffen die in de voeding zitten. Dit alles vergroot de opname vanuit het maag- en darmkanaal.

Is teveel vitamine C gevaarlijk?

Vitamine C is een in water oplosbare vitamine, waardoor een teveel aan vitamine C nog maar heel zelden voor komt. Je lichaam verwijdert namelijk de vitamines die het niet meer gebruikt via je nieren wat belastend kan zijn. Als je zwakke nieren hebt, let hier dan goed op.

Is er sprake van teveel vitamine C in je lichaam, dan kunnen enkele (vervelende) bijwerkingen optreden. Denk dan aan krampen, misselijkheid en diarree.

Waar moet je op letten bij het kopen van vitamine C supplementen?

Bij je zoektocht naar de beste vitamine C supplement is het belangrijk dat je van tevoren nadenkt over wat voor vitamine C supplementen je wilt gaan gebruiken.

Welke soorten vitamine C supplementen

Bij het kiezen van een goede vitamine C supplement is het slim om je van tevoren af te vragen voor soort type supplement je fijn vind om in te nemen. Hieronder vind je een lijstje met de meest voorkomende type supplementen:

 • Tabletten en capsules – beide zijn de meest eenvoudige opties om vitamine C tot je te nemen.
 • Bruistabletten  – bruistabletten los je op in bijvoorbeeld water wat de inname een stuk eenvoudiger maakt.
 • Poeder – de poeder dien je op te lossen in water. Nadeel is wel dat de smaak soms chemisch is, waardoor het drankje moeilijk is weg te drinken.

Tot slot

Zoals je  in dit uitgebreide artikel hebt kunnen lezen is vitamine C een noodzakelijke voedingsstof die verschillende rollen heeft bij het gezond houden van je lichaam. Hoewel een vitamine C tekort in Nederland en België zeldzaam is, kan het ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

Heb je dan ook moeite om voldoende vitamine C uit voeding te halen dan zijn vitamine C supplementen aan te raden. Wel is het belangrijk dat je vooraf je huisarts raadpleegt als je vragen hebt of als je twijfelt of je bepaalde supplementen mag gebruiken.

Vond je het artikel over de beste vitamine C waardevol? Deel dan het artikel op de bekende social media kanalen zodat andere mensen dit artikel ook kunnen lezen.

Andere bronnen die voor dit artikel zijn gebruikt

 • Flavonoids: an overview – A N Panche, A D Diwan, S R Chandra
 • Vitamin C for preventing and treating the common cold – Harri Hemilä, Elizabeth Chalker
 • Vitamin C supplements and the risk of age-related cataract: a population-based prospective cohort study in women – Susanne Rautiainen, Birgitta Ejdervik Lindblad, Ralf Morgenstern, Alicja Wolk
 • Scurvy: historical review and current diagnostic approach – Laura Pimentel
 • Adult scurvy – J V Hirschmann, G J Raugi
 • Scurvy: a disease almost forgotten – Jesse M Olmedo, James A Yiannias, Elizabeth B Windgassen, Michael K Gornet
 • Vitamin C supplementation lowers serum low-density lipoprotein cholesterol and triglycerides: a meta-analysis of 13 randomized controlled trials – Marc P McRae 

Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Bekijk dan de “Over mij” pagina.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.