Jelle Damen
Leestijd: 8 minuten

Welke vitamine D is het beste of wat zijn de beste vitamine D supplementen? Dit zijn 2 vragen die door veel mensen gesteld worden. En vreemd is dat niet, want vitamine D is een voedingsstof die verschillende functies binnen je lichaam beïnvloed. En wanneer je te weinig vitamine D aanmaakt of binnenkrijgt kan dit zorgen voor ernstige lichamelijke problemen.

In dit artikel bespreek ik alles wat je over vitamine D moet weten en ontdek je de 4 beste vitamine D supplementen van dit moment.  

De 4 beste vitamine D supplementen van 2020

Ben je ook op zoek naar de beste vitamine D supplementen? Er zijn namelijk veel vitamine D supplementen te koop en het kan aardig wat tijd kosten om de beste te vinden.

Hieronder vind je dan ook een selectie van de beste vitamine D supplementen van dit moment. Ze zijn gekozen op basis van persoonlijke ervaringen, prijs, kwaliteit, effectiviteit, reviews en ervaringen van andere vitamine D supplementen gebruikers.

Ik hoop dan ook dat je dankzij deze selectie een goede keuze kunt maken. Het maakt het kopen van de beste vitamine D supplement een stuk eenvoudiger.

1. Vitamine D 25UG van Vitalize

het beste vitamine d supplument vitalize vitamine d 25 UG

Vitalize staat al jaren bekent om zijn kwaliteit supplementen en hebben verschillende vitamine D supplementen ontwikkelt waaronder de vitamine D 25UG. Voor dit supplement is de best opneembare vorm (D3) gebruikt en is het product vooral geschikt voor oudere, zwangere vrouwen en mensen met een getinte huid.

Bekijk nu de ruim 280 ervaringen van andere Vitamine D 25UG gebruikers >>

Voordelen vitamine D 25UG

 • Verhoogt de opname van calcium in je botten
 • Goed voor de werking van je botten
 • Goed voor de werking van je immuunsysteem
 • Gluten, lactose en suikervrij
 • 1 Capsule per dag
 • 1000 IE / 25 µg-mcg Vitamine D3

2. Vitamine D van Flinndal

beste vitamine d3 supplement flinndal

Het vitamine D supplement van Flinndal bevat maar liefst 10 mcg vitamine D3 (cholecalciferol) per tablet en wordt snel door je lichaam opgenomen. Het supplement is uitermate geschikt voor ouderen, kinderen en mensen die weinig buiten komen.

Bekijk de ruim 70 ervaringen van andere Flinndal Vitamine D gebruikers >>

Voordelen van Super D3 25MCG vitamine D

 • 10 mcg vitamine D3 per capsule
 • Kleine tabletten
 • Dagelijks 1 tablet tijdens de maaltijd
 • Neutrale smaak
 • Geen overbodige toevoegingen
 • Samengesteld op basis van wetenschappelijk onderzoek
 • Kan door de brievenbus


3. Super D3 25MCG Vitamine D3

Vitaminestore super d3 vitamine d

Super D3 25 MCG van Vitaminehealth bevat de speciale Quali-D vitamine D3. Deze speciale vorm wordt geproduceerd door 1 van de grootste producten van vitamine D. Daarnaast is dit product extra hoog gedoseerd voor een optimaal vitamine D gehalte in je lichaam.

Bekijk de ruim 64 ervaringen van andere Super D3 25MCG gebruikers >>

Voordelen van Super D3 25MCG vitamine D

 • 1000UI / 25 µg-mcg vitamine D3 per capsule
 • Gratis verzending
 • Relatieve kleine capsules
 • Dagelijks 1 softgel capsule

4. Multigold Compleet

Het beste vitamine D supplement - Vitalize Multigold Compleet

Multigold van Vitalize is de “grote broer” van Vitamine D 25UG. Het bevat een hoge dosering vitamine D en onderscheidt zich van andere supplementen vanwege de aanwezige vitamine K, B2, B6, B11, B12 en C.

Daarnaast voldoet dit vitamine D supplement aan alle nieuwe richtlijnen die door de Gezondheidsraad zijn voorgeschreven. Het supplement valt daarom dan ook onder de rubriek “Beste vitamine D supplement”.

Klik en bekijk de ruim 50 ervaringen van andere Multigold gebruikers >>

Voordelen Multigold Compleet

 • Bevat vitamines B2, B6, B11, B12, C en K2
 • Vrij van gluten, lactose en suikers
 • Bevat antioxidanten
 • Geschikt voor vegetariërs en veganisten
 • 1 Capsule per dag

Koopgids: alles wat je moet weten over vitamine D en vitamine D supplementen

Voordat je een supplement koopt is het verstandig om de meest belangrijke informatie te kennen over het product. In deze handige koopgids vertel ik je meer over vitamine D en beantwoord ik enkele veelgestelde vragen over vitamine D.

Wat is vitamine D?

De mens heeft vitamine D nodig om goed te kunnen functioneren. Het is dan ook een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan aanmaken. Vitamine D is namelijk een hormoon dat geproduceerd word uit cholesterol wanneer je huid voldoende blootgesteld word aan UVB stralen van de zon. Dit is dan ook de reden dat vitamine D ook wel de ‘zonnevitamine’ genoemd word.

Er zijn verschillende soorten vitamine D. Zo heb je vitamine D1 tot en met D5, maar je lichaam gebruikt er maar 2. Dit zijn vitamine D2 en D3 [1]. De eerste komt in sommige planten, paddenstoelen en gisten. Vitamine D3 is te vinden in verschillende dierlijke voedingsmiddelen zoals vette vis en eigeel.

Van deze 2 vormen die ons lichaam gebruikt, blijkt dat vitamine D3 (cholecalciferol) bijna twee keer zo effectief is bij het verhogen van vitamine D in je lichaam dan de D2 (ergocalciferol) [2].

Waar is vitamine D goed voor?

Vitamine D beïnvloedt verschillende cellen in je lichaam die verband houden met de gezondheid van je botten. Zo bevordert het bijvoorbeeld de opname van calcium en fosfor.

Maar wetenschappers hebben kortgeleden ontdekt dat vitamine D ook een belangrijke rol speelt op andere gezondheidsgebieden zoals immuunfuncties. Hieronder vind je meer mogelijke voordelen van vitamine D:

 • Minder risico op osteoporose, vallen en botbreuken – Hogere doses vitamine D kunnen osteoporose, vallen en botbreuken bij oudere volwassen voorkomen [3]. 
 • Spierkracht – Vitamine D kan de fysieke kracht in zowel de bovenste en onderste ledematen vergroten [4].
 • Kan kanker voorkomen  – Vitamine D kan kanker helpen voorkomen. Een wetenschappelijke studie wees uit dat 1100 IE per dag (naast calcium) het risico op kanker met 60% verminderde [5].
 • Verlaagt risico op diabetes type 1 – een studie bij zuigelingen bracht 2000 IE vitamine D per dag in verband met een 78% verminderd risico op diabetes type 1 [6].

De verschillende onderzoeken laten dus zien dat vitamine D verschillende voordelen kan hebben. Maar volgens een ander recent onderzoek is er meer bewijs nodig om al deze voordelen te bevestigen [7].

vitamine D capsules

Wat doet een vitamine D tekort met je lichaam?

Een vitamine D tekort is één van de meest voorkomende tekorten aan voedingsstoffen. Zoals je later zult lezen lopen bepaalde groepen mensen een groter risico op een vitamine D tekort dan andere. De meest voorkomende negatieve effecten bij een vitamine D tekort zijn:

 • Rachitis – een botziekte die veel voorkomt bij kinderen in ontwikkelingslanden [8].
 • Osteoporose – een verminderde mineraaldichtheid die zorgt voor een verhoogd risico op vallen en botbreuken bij volwassenen en ouderen [9].

Bovendien laten verschillende wetenschappelijke onderzoeken ook zien dat bij mensen met een vitamine D tekort een veel grotere risico hebben op  hartaandoeningen, diabetes (type 1 en 2), kanker, dementie en auto-immuunziekten zoals multiple sclerose [10].

En wist je dat een vitamine D tekort zelfs gekoppeld kan worden aan een verminderde levensverwachting?

Hoe kun je een vitamine D tekort aanvullen?

De enige goede manier om een vitamine D tekort aan te vullen is door simpelweg bloed te laten prikken. Je huisarts bekijkt vervolgens de vitamine D waarde in je bloed (calcidiol). Is de waarde hoger dan 50 nmol/l dan wordt dit als voldoende beschouwd. Ligt de waarde daaronder dan wordt deficiënt genoemd.

LeeftijdAanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Baby’s van 0 – 12 maanden400 IE / 10mcg
Kinderen van 1 – 8 jaar600 IE / 15 mcg
Tieners van 9 – 18 jaar600 IE / 15 mcg
Volwassenen tot 70 jaar600 IE / 15 mcg
Ouderen vanaf 70 jaar800 IE / 20 mcg

Zoals je in de tabel hierboven kunt zien, neemt de dagelijkse aanbevolen hoeveel vitamine D per leeftijd toe. Kinderen en tieners hebben bijvoorbeeld in hun groeifase meer vitamine D nodig voor het ontwikkelen van sterke botten en een sterk gebit.

Ouderen hebben daarentegen weer meer vitamine D nodig voor sterke spieren, botten en om hun immuunsysteem in conditie te houden.

Waar zit vitamine D in?

Naast dat je lichaam vitamine D aanmaakt wanneer je huid wordt blootgesteld aan UVB stralen van de zon vind je vitamine D3 vooral in producten van dierlijke oorsprong. De volgende tabel laat de beste voedingsbronnen zien met de meeste vitamine D3.

VoedingsmiddelenAantal geschatte MCG
Levertraan (1 eetlepel, 15ml)34 mcg
Zalm, gekookt (86 gr)11 mcg
Tonijn, ingeblikt in water (85 gr)4 mcg
Runderlever (85 gr)1 mcg
Groot ei1 mcg
1 sardine, in olie0.6 mcg

Vette vis zoals zalm, tonijn en sardines zijn een goede bron aan vitamine D als je ze elke dag zou eten. Levertraan biedt meer dan 2x de dagelijkse hoeveelheid vitamine D in 1 eetlepel [11].

waar zit vitamine d in?

Wie heeft extra vitamine D nodig?

Zonlicht en voldoende gevarieerde voeding is belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Maar helaas is zonlicht of voeding voor bepaalde risicogroepen niet voldoende om voldoende vitamine D binnen te krijgen. Deze groepen zijn:

 • Volwassenen / ouderen van 55+ – hoe ouder mensen worden, hoe minder je huid cholecalciferol kan aanmaken [12].
 • Veganisten / vegetariërs – vitamine D2 is moeilijker door je lichaam op te nemen dan vitamine D3
 • Mensen met een getinte huid – De verhoogde hoeveelheid melanine in hun huid maakt het moeilijker voor je huid om vitamine D aan te maken
 • Mensen die veel binnen zitten – mensen zoals kantoorwerkers of jongeren die veel binnen zitten krijgen niet genoeg zonlicht 
 • Zwangere vrouwen 

De gezondheidsraad raadt daarom deze groepen aan om extra vitamine D supplementen te nemen om een goede weerstand, sterke botten en spieren te behouden en om vitaal te blijven.

Hoe neem je vitamine D het beste in?

Vitamines zijn in te delen in vet oplosbare en in water oplosbare vitamines. Vitamine D hoort tot de in vet oplosbare vitamines. Dit betekent dat de vitamine oplost in vetten en een lange tijd in je lichaam kan worden opgeslagen.

Het is dan ook aan te raden om vitamine D supplementen in te nemen tijdens het nuttigen van je maaltijden. Hierdoor wordt de opname van het vitamine D supplement verhoogd.

Is teveel vitamine D gevaarlijk?

Een overschot aan vitamine D is zeer zeldzaam en treedt alleen op wanneer je voor een langere periode zeer hoge doses gebruikt. e belangrijke symptomen van een teveel vitamine D in je lichaam is onder meer verwarring, gebrek aan concentratie, slaperigheid, depressie, braken, buikpijn, obstipatie en een hoge bloeddruk [13].

Is vitamine D hetzelfde als calcium?

Nee, vitamine D is niet hetzelfde als calcium. Calcium is belangrijk voor de opbouw en stevigheid van je botten en gebit. Vitamine D zorgt voor de opname van calcium en fosfaat uit je voedsel.

Waar moet je op letten bij aankoop van vitamine D?

Bij je zoektocht naar de beste vitamine D supplementen is het belangrijk dat je goed nadenkt over wat voor vitamine D supplementen je wilt gaan gebruiken en hoe lang je deze wilt gebruiken.

Welke soorten vitamine D supplementen

Bij het kiezen van een goede vitamine D supplement is het belangrijk om je vooraf af te vragen wat voor supplementen je fijn vind om in te nemen. De eerder genoemde beste vitamine D supplementen zijn namelijk verkrijgbaar als:

 • Capsules – capsules zorgen voor een snellere opname van vitamine D. Het beschermende laagje is gemaakt van gelatine en vaak gevuld met olijfolie. 
 • Tabletten – tabletten zijn vaak bedekt met een speciaal stofje waardoor ze beter smaken en makkelijker door te slikken zijn
 • Spray / Druppels – speciaal gemaakt voor mensen die het vervelend vinden om tabletten of capsules door te slikken. 

Hoe lang wil je vitamine D gebruiken?

Tegenwoordig kun je de hoeveelheid vitamine D supplementen in een verpakking bepalen. Zo bieden Vitalize en Flindall de opties voor 30 capsules voor 1 maand of zelfs 90 capsules voor maar liefst 3 maanden. 

Wil je dan ook voor een langere tijd vitamine D supplementen slikken, dan raad ik je aan om ervoor te zorgen dat je genoeg supplementen op voorraad hebt. Flindall biedt zelfs de optie om vitamine D supplementen te bestellen met een soort van herhaalservice. Ideaal want dan zit je geen dag zonder.

Tot slot

Hopelijk ben je door het lezen van dit artikel meer te weten gekomen over vitamine D en welke vitamine D supplementen op dit moment het beste zijn. Wel is belangrijk dat je beseft dat het gebruik van supplementen gezonde en gevarieerde voeding niet vervangt. Het eten van voeding en voldoende buiten komen is dus belangrijk. 

Twijfel je of je de eerder genoemde beste vitamine D supplementen mag gebruiken? Neem dan eerst contact op met je huisarts. De huisarts vertelt je precies wat je wel of niet mag nemen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of wil je meer weten over de beste vitamine D supplementen? Laat dan onderaan het artikel een reactie achter. Vond je dit een waardevol artikel? Deel het artikel dan op de bekende social media kanalen zodat andere mensen het ook kunnen lezen.

Jelle Damen

Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Bekijk dan de “Over mij” pagina.

2 reacties op "Welke vitamine D is het beste? De 4 beste vitamine D supplementen"

 1. Door Greet van Kamp op 15 augustus 2019

  Jelle! Gerne nieuwe blog plaatsen 😉

  1. Door Jelle op 15 augustus 2019

   Hoi Greet!

   Binnen nu en 2 weken verschijnen er weer nieuwe blogberichten 🙂

   Groetjes,

   Jelle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *