Ga naar de inhoud
Bijwerkingen pre-workout. Dit zijn de 5 bijwerkingen waar je goed op moet letten.

Bijwerkingen Pre Workout | Dit Zijn De 5 Waar Je Goed Op Moet Letten

Door Jelle

Bijwerkingen pre workout. Pre-workout supplementen zijn populair onder sporters en fitnessliefhebbers. Maar wist je dat ze ook bijwerkingen kunnen hebben? Overmatig of onverantwoord gebruik van deze supplementen kan tot verschillende gezondheidsproblemen leiden.

In dit blogartikel ontdek je meer over de ingrediënten, hun werking op je lichaam, de meest voorkomende bijwerkingen van een pre workout supplement en hoe je deze kunt minimaliseren.

Hoe werken pre workout supplementen?

De stoffen in een pre workout supplement werken op verschillende manieren met je lichaam. Cafeïne kan bijvoorbeeld je hartslag verhogen en je concentratie verbeteren. Creatine kan worden gebruikt om energie in je spieren vrij te maken en vermoeidheid te verminderen. Beta-Alanine kan weer helpen bij het verbeteren van je uithoudingsvermogen.

Welke stoffen zitten in een pre workout supplement?

Een pre workout supplement bestaat uit verschillende ingrediënten. Al verschilt het natuurlijk per supplement en per merk. Hieronder vind je enkele van de meest voorkomende ingrediënten in pre-workout supplementen.

  • Cafeïne – dit is een van de stimulerende middelen die je terugvind in een pre workout. Het is aangetoond dat het onder andere de spierkracht tijdens een training verhoogd en vermoeidheid vermindert (1, 2, 3)
  • Creatine – een ander populair ingrediënt die je vaak terug ziet in een pre-workout supplement is creatine. Van creatine is het aangetoond dat het bij zware trainingen zorgt voor een toename van vetvrije lichaamsmassa.
  • Citrulline – het aminozuur citrulline-malaat is in sommige pre workouts terug te vinden. Dit stofje is bedoeld om de bloedtoevoer naar je spieren tijdens het sporten te vergroten. Wat weer resulteert in een verbeterde spieropbouw.
  • Beta-alanine – dit is een aminozuur dat de zuurgraad in je spieren vermindert tijdens een intensieve training. Dit zorgt ervoor dat je langer kunt trainen.

De stoffen in pre-workouts kunnen per merk en product natuurlijk verschillenden. Bovendien kan het zijn dat in sommige producten onbekende, niet-gereguleerde of synthetische stoffen kunnen bevatten.

Daarom is het heel belangrijk voordat je een pre-workout supplement koopt dat je eerst de ingrediënten goed doorleest en je (huis)arts vraagt of je een gebruik mag maken van een pre-workout supplement.

Bijwerkingen pre-workout. Dit zijn de 5 bijwerkingen waar je goed op moet letten.

De mogelijke bijwerkingen van pre-workout supplementen

Zoals je hebt kunnen lezen zijn pre-workout supplementen bedoeld om de trainingsprestaties te verbeteren en om een energieboost te geven. Maar het gebruik van pre-workouts kan ook leiden tot een aantal nadelige bijwerkingen. In dit hoofdstuk kom je dan ook meer te weten over de veel voorkomende bijwerkingen van pre-workouts.

1. Kan je nerveus maken of voor slaapproblemen zorgen

Cafeïne is een van de belangrijkste ingrediënten in veel pre workouts. Cafeïne zorgt ervoor dat je meer uit je training kunt halen. Toch heeft cafeïne verschillende potentiële bijwerkingen als je er teveel van gebruikt. Denk dan aan slapeloosheid, misselijkheid, verhoogde hartslag, slaperigheid, hoofdpijn, angst, nervositeit of rusteloosheid (4).

De beste manier om de bijwerkingen van cafeïne te verminderen is om te beginnen met een kleine dosis van het pre workout supplement. Verhoog vervolgens langzaam de dosering om te zien wat je kunt verdragen.

Een teveel aan cafeïne kan negatieve effecten hebben op je slaap en slaapkwaliteit. Zo kun je moeilijk in slaap vallen of blijven slapen na het gebruik van een pre workout supplement. Zorg er dus voor dat je voor het slapen gaan (minstens 6 uur) geen pre workout supplement gebruikt (5).

Mocht je een pre-workout supplement willen gebruiken die geen cafeïne bevat, bekijk dan eens beste pre workout zonder cafeine. In dit artikel ontdek je onder meer de top 3 van 2024.

2. Dankzij een pre workout kan je meer water vasthouden

Omdat veel pre-workouts creatine bevatten, kan het ervoor zorgen dat je meer water vasthoudt, je een opgeblazen gevoel geven en voor gewichtstoename zorgen. Ondanks deze bijwerkingen is het wetenschappelijk aangetoond dat creatine veilig is (6, 7).

Om eventuele bijwerkingen van creatine te verminderen kun je het beste de dosering aanpassen.

3. Kan tintelingen in je handen en voeten veroorzaken

Het is aangetoond dat het gebruik van Beta-Alanine ervoor zorgt dat het de trainingsprestaties verhoogd en vermoeidheid kan verminderen tijdens een intensieve training. Toch kan een pre workout dat Beta-Aalanine bevat zorgen voor een tintelend gevoel in je handen en voeten. Dit gevoel is niet schadelijk, maar sommige mensen kunnen dit gevoel wel als ongemakkelijk vinden (8).

Ook hier geldt, mocht je deze bijwerkingen ervaren dan doe je er slim aan om de dosis van het pre-workout supplement aan te passen.

4. Kan darmklachten geven

Verschillende ingrediënten in een pre-workout kunnen ervoor zorgen dat je darmklachten kunt krijgen. Tot deze ingrediënten horen natriumbicarbonaat, magnesium, creatine en cafeïne.

Zo kan bijvoorbeeld magnesiumcitaat laxerend werken en zelfs bij een te grote inname voor diarree zorgen (9).

Ook wanneer je te weinig water of een andere drank gebruikt bij het mengen van een pre-workout kan dit je spijsvertering verstoren. Om deze klachten te verminderen dien je ervoor te zorgen dat je het supplement met veel water mengt (10).

5. Een pre-workout kan hoofdpijn veroorzaken

Ook hoofdpijn kan een veelvoorkomende bijwerking zijn van pre workouts. Dit kan worden veroorzaakt door cafeïne maar ook door het aminozuur Cirtulline. Dit stofje is bedoeld om de bloedtoevoer tijdens het sporten te vergroten.

Dit betekent dan ook dat de toename van de bloedstroom in zowel je hersenen als je spieren beïnvloed wordt. Sommige mensen kunnen dan ook hoofdpijn en migraine krijgen. Dit komt door de veranderingen in de bloeddruk in de kleine bloedvaten van je hersenen (11, 12).

De meest effectieve manier om hoofdpijn door citrulline te verminderen is door simpelweg de dosering te verlagen. Mocht dit niet helpen, dan kun je eens kijken naar een pre workout zonder dit ingrediënt.

Conclusie

Een pre workout is een populaire supplement. Hoewel het supplement je positieve effecten kan bieden zoals verbetering van de trainingsprestaties en meer energie, is het belangrijk dat je rekening moet houden met de mogelijke bovenstaande bijwerkingen van een pre workout. Bijwerkingen kunnen variëren van een verhoogde hartslag tot hoofdpijn of zelfs misselijkheid.

Om deze bijwerkingen te verminderen kun je ervoor kiezen om de dosering te verminderen of om te kiezen voor supplementen die bepaalde ingrediënten niet bevatten. Het is ook aan te raden om te overleggen met je (huis) arts voorde je begint met het gebruiken van een pre-workout supplement

Referenties

1.The effect of acute pre-workout supplementation on power and strength performance – Nic Martinez, Bill Campbell, Madison Franek, Laura Buchanan, and Ryan Colquhoun
2. Effects of caffeine on neuromuscular fatigue and performance during high-intensity cycling exercise in moderate hypoxia – Bruno P. C. Smirmaul, Antonio Carlos de Moraes, Luca Angius and Samuele M. Marcora
3. Effects of caffeine intake on muscle strength and power: a systematic review and meta-analysis- Jozo Grgic, Eric T. Trexler, Bruno Lazinica and Zeljko Pedisic
4. Effects of caffeine on human health – P Nawrot, S Jordan, J Eastwood, J Rotstein, A Hugenholtz, M Feeley
5. Caffeine effects on sleep taken 0, 3, or 6 hours before going to bed – Christopher Drake, Timothy Roehrs, John Shambroom, Thomas Roth
6. International Society of Sports Nutrition position stand: safety and efficacy of creatine supplementation in exercise, sport, and medicine – Richard B Kreider, Douglas S Kalman, Jose Antonio, Tim N Ziegenfuss, Robert Wildman, Rick Collins, Darren G Candow, Susan M Kleiner, Anthony L Almada, Hector L Lopez
7. Safety of Creatine Supplementation in Active Adolescents and Youth: A Brief Review – Andrew R. Jagim, Richard A. Stecker, Patrick S. Harty, Jacob L. Erickson and Chad M. Kerksick
8. β-Alanine supplementation for athletic performance: an update – Phillip M Bellinger
9. Can Magnesium Enhance Exercise Performance? – Yijia Zhang, Pengcheng Xun, Ru Wang, Lijuan Mao and Ka He
10. Evaluating the Patient With Diarrhea: A Case-Based Approach – Seth Sweetser
11. The effect of nitric-oxide-related supplements on human performance – Raúl Bescós, Antoni Sureda, Josep A Tur, Antoni Pons
12. Increased nitric oxide stress is associated with migraine – H-J Gruber, C Bernecker, A Lechner, S Weiss, M Wallner-Blazek, A Meinitzer, G Höbarth, W Renner, G Fauler, R Horejsi, F Fazekas, M Truschnig-Wilders

Over de auteur

Jelle

Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Bekijk dan de “Over mij” pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *