Ga naar de inhoud
Gezonde Proteïne Repen Maken, inclusief recept

Gezonde Proteïne Repen Maken inclusief Recept

Door Jelle

Wil jij ook gezonde proteïne repen maken? Eiwitrepen zijn namelijk een verantwoord tussendoortje en je kunt ze gemakkelijk meenemen. Helaas bevatten veel commerciële en goedkope eiwitrepen ingrediënten zoals toegevoegde suikers, additieven, conserveringsmiddelen of allergenen zoals zuivel of tarwe.

Om deze zoveel mogelijk te vermijden kun je overwegen om je eigen gezonde proteïne repen te maken. In dit artikel ontdek je een lekker recept en meer handige informatie. Lees je mee?

Power Tip: Wil je geen eigen proteïne reep maken, maar ben je op zoek naar de allerbeste eiwitrepen? Lees dan eens het artikel beste eiwitreep en ontdek de top 5 van 2024.

Wat moet een goede eiwitrijke reep nu bevatten?

Er zijn veel eiwitrijke ingrediënten die goed werken in zelfgemaakte eiwitrepen. Ben je nu op zoek naar een grote hoeveelheid eiwitten, dan kan een plantaardig of een dierlijk proteïne poeder je het meeste opleveren. Veel van dit soort poeders kunnen je meer dan 20 gram eiwitten per portie opleveren.

Voor het volgend recept is er gekozen om naast de gezonde ingrediënten ook proteïne poeder in de repen te gebruiken. Mocht je dit nu niet willen, dan ontdek je verder in het artikel nog enkele andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten en die je zou kunnen verwerken in je eiwitrepen.

Gezonde eiwitrepen recept

Gezonde Proteïne Repen Maken, inclusief recept

Het onderstaand recept dat ik vandaag met je deel is geschikt voor 6 proteïne repen. De repen bevatten ongeveer 19 gram eiwitten, gezonde vetten en een mix van snelle en langzame koolhydraten dankzij de havermout en pindakaas.

Ingrediënten

  • 120 gram pitloze dadels
  • 100 gram Griekse yoghurt
  • 80 gram havermout
  • 75 gram eiwitpoeder naar keuze
  • 130 gram pindakaas
  • Optioneel: Handje noten of gedroogd fruit na keuze

Instructies

  1. In de eerste stap mix je de dadels met behulp van een mixer tot een "deegbal" .
  2. Vervolgens meng je de Griekse yoghurt, havermout, pindakaas en eiwitpoeder in een kom.
  3. In de derde stap voeg je de gemixte dadels aan de kom toe en meng deze.
  4. Optioneel: Meng een handje nootjes er doorheen. Je kunt bijvoorbeeld ook nog gedroogd fruit er doorheen mengen als je dat wilt.
  5. Bekleed een bakvorm of schaal met bakpapier
  6. In de zesde stap doe je het mengsel in de bakvorm of schaal en vorm het met je handen. (Tip: zorg ervoor dat je handen wat vochtig zijn.)
  7. Bak ze in de oven op 176 graden Celsius of totdat de randen goudbruin zijn. Wil je niet bakken, dan kun je ze ook enkele uren in de koelkast zetten om ze uit te harden.
  8. In de laatste stap haal je ze uit de oven of koelkast en snijd ze aan.

Notities

Afhankelijk van de diktes van de proteïne repen kan de baktijd wat langer of korter duren, dus houdt het goed in de gaten.

Voedingsinformatie:

Hoeveelheid:

6

Portiegrootte:

1

Hoeveelheid Per Portie: Calorieën: 285Totale vetten: 11gKoolhydraten: 27gVezels: 4.5gEiwitten: 19,5g

Wat als je geen eiwitpoeder wilt gebruiken?

Wil je nu geen eiwitpoeder gebruiken in je eiwitrepen, dan zijn er zoals gezegd nog genoeg andere opties die rijk zijn aan eiwitten. Je zou bijvoorbeeld de volgende producten kunnen verwerken in je eiwitrepen:

  • Zaden – pompoenzaden, zonnebloemzaden, chia of hennep.
  • Bonenpasta – een pasta van witte bonen of zwarte bonen
  • Gepofte granen – quinoa of krokante bruine rijst.
  • Noten – gehele of gehakte pinda’s, amandelen, walnoten of cashewnoten.

Wat je ook natuurlijk ook kan doen is voor een vegan eiwitreep kiezen. Deze bevatten geen dierlijke eiwitten, maar alleen plantaardige eiwitten zoals bijvoorbeeld rijst of erwten eiwitten. In beste vegan eiwitreep ontdek je er alles over, inclusief de top 3 vegan eiwitrepen.

Tot slot

Proteïne repen zijn een handige manier om je lichaam van brandstof te voorzien, vol te blijven tussen maaltijden en om meer eiwitten binnen te krijgen. Het maken van een eigen eiwit repen heeft dan ook enkele voordelen. Je bepaalt zelf de ingrediënten, maar je kunt er ook voor zorgen dat je repen voldoen aan je dieetvoorkeuren en natuurlijk je persoonlijke smaak.

Bovendien kan het maken van een flink aantal eiwitrepen betaalbaarder zijn dan ze per stuk of per doos te kopen. Je enige “kosten” is de tijd dat je eraan kwijt bent om de repen te maken. Een ander voordeel is dat je ze ook nog eens in je koelkast of vriezer kunt bewaren.

Mocht je na het lezen van dit artikel over gezonde eiwitrepen maken nog vragen hebben, laat dan onderaan het artikel een reactie achter. Vond je dit een waardevol artikel, aarzel dan niet om het artikel te delen op je social media kanalen.

Over de auteur

Jelle

Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Bekijk dan de “Over mij” pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Skip to Recipe