Ga naar de inhoud
Griekse Yoghurt Gezond

Is Griekse Yoghurt Gezond?

Door Jelle

Is Griekse yoghurt gezond of juist niet, is een vraag die vaak gesteld word. In dit artikel wil ik je dan ook meer vertellen wat Griekse yoghurt is, en of je misschien niet een andere yoghurt soort kunt pakken. Dus lees snel verder!

Wat is yoghurt

Voordat ik verder ga over dat Griekse yoghurt nu gezond is of niet, wil ik het eerst hebben over wat yoghurt nu precies is.

Bij het maken van yoghurt en Griekse yoghurt worden zogenaamde melkzuurbacteriën toegevoegd aan volle, magere of aan rauwe melk. Dit proces wordt dan ook fermenteren genoemd.

Hierbij vermenigvuldigen bacteriën zich, waardoor de melk niet alleen dikker wordt. Maar ook de kenmerkende zuurdere smaak krijgt.

Griekse Yoghurt

Het verschil tussen Griekse yoghurt en yoghurt

Het verschil tussen Griekse yoghurt en yoghurt zit hem vooral in de hoeveelheid vocht dat tijdens het productieproces eruit word gehaald. Het eindresultaat is dat Griekse yoghurt dikker en romiger is dan de normale yoghurt.

Het vocht verwijderen tijdens het productieproces gebeurd door het vloeibare melkeiwit te verwijderen. Melkeiwit is namelijk het waterige deel van melk. Wanneer je de melk stremt of scheidt in vloeibare en vaste delen, wordt het melkeiwit zichtbaar.

Wat maakt Griekse yoghurt nu gezond

Om de vraag of Griekse yoghurt gezond is te kunnen beantwoorden is het natuurlijk belangrijk dat je weet wat er allemaal inzit. Het bevat namelijk veel belangrijke voedingsstoffen die je lichaam dagelijks nodig heeft.

Denk dan bijvoorbeeld aan verschillende vitamines zoals vitamine A, B1, B2, B6 en B12. Maar ook bevat Griekse yoghurt ook verschillende mineralen, waaronder kalium, calcium, natrium en ijzer.

Bekijk de onderstaande tabel eens voor de voedingswaardes van 100 gram Griekse yoghurt, welke vergeleken is met de zelfde hoeveelheid normale yoghurt.

  Griekse Yoghurt Normale Yoghurt
Koolhydraten 3 gram 5 gram
Eiwitten 9 gram 3 gram
Vitamine A 4% van de ADH 3% van de ADH
Vitamine B12 13% van de ADH 15% van de ADH
Calorieen 97 gram 61 gram
Vetten 5 gram 3 gram
Natrium 47 gram 46 gram

Zoals je in de tabel kunt zien bevat de Griekse variant dus meer eiwitten, vetten en calorieën dan de normale yoghurt. Daarnaast bevat het ook minder koolhydraten.

4 Gezondheidsvoordelen van Griekse yoghurt

Nu je weet dat Griekse yoghurt gezond is vanwege de verschillende voedingsstoffen, wil ik hieronder nog eens een 4 belangrijke gezondheidsvoordelen noemen van het eten van Griekse yoghurt.

1. Goed voor spijsvertering

Wist je dat het verteringsorgaan wordt ontlast door Griekse yoghurt? Dit komt namelijk omdat de yoghurt goede bacteriën bevat. En laten deze bacteriën nu juist een gunstige werking hebben op je stofwisseling.

Ze stimuleren namelijk je darmflora en bevorderen daardoor je stoelgang. Daarnaast draagt het ook eens bij aan een beter immuunsysteem.

Wil je controleren of je Griekse yoghurt de goede bacteriën bevat? Controleer dan het etiket naar “bevat levende en actieve culturen”.

2. Rijk aan eiwitten

Griekse yoghurt bevat zoals je nu weet veel eiwitten. Namelijk zo’n 9 gram per 100 gram aan Griekse yoghurt.

Het eten van voldoende eiwitten is namelijk erg belangrijk voor je lichaam. Het vermindert namelijk niet alleen je hongergevoel. Maar het zijn ook gelijk de bouwstenen voor je lichaam en spieren.

En aangezien je lichaam ze zelf niet aanmaakt is het belangrijk dat je genoeg van deze essentiële bouwstoffen binnenkrijgt dankzij goede voeding.

3. Griekse yoghurt bevat minder lactose

Griekse Yoghurt

Melk bevat van nature lactose, alleen hebben sommige mensen het onvermogen om deze suikers te verteren. Het wordt dan ook wel lactose-intolerantie genoemd.

Het eten van teveel aan deze suikers kan dan leiden tot onaangename spijsverteringsproblemen, waaronder een opgeblazen gevoel, gas, buikkrampen en geïrriteerde slijmvliezen.

Omdat de yoghurt gefermenteerd is, is een groot deel van de suikers afgebroken en omgezet in melkzuren. Hierdoor hebben de bacteriën, schimmels en de gister aanzienlijk minder kans om zich te ontwikkelen. Daarom kan Griekse yoghurt een betere keuze zijn.

4. Griekse Yoghurt en afvallen

Wanneer je wilt afvallen kan je Griekse yoghurt gebruiken bij je dieet. Griekse yoghurt geeft namelijk door de vele eiwitten een lang verzadigd gevoel. Een schaaltje met Griekse yoghurt bij het ontbijt helpt dus om eetbuien later op de dag tegen te gaan.

Daarnaast bevat de Griekse variant door het verwijderen van de melksuikers minder koolhydraten, waardoor het perfect past in een koolhydraatarm dieet.

Het is echter wel belangrijk dat je de yoghurt naturel eet. Dus voeg er in welke vorm dan ook geen suikers bij. En kies ook niet voor een yoghurt met een smaakje. Hieraan zijn suikers aan toegevoegd waardoor je al de hierboven gezondheidsvoordelen die Griekse yoghurt heeft teniet doet.

Conclusie: Is Griekse yoghurt gezond?

griekse yoghurt gezond

Het is dus duidelijk dat Griekse yoghurt gezond is. Zo bevat de Griekse variant verschillende vitamines en mineralen. Maar bevat het ook ontzettend veel eiwitten. Deze eiwitten zorgen niet alleen voor je dat je spieren groeien en herstellen. Maar zorgen ervoor dat je een lang en verzadigd gevoel hebt, wat ideaal is bij het afvallen. Mocht je nog vragen hebben over Griekse yoghurt, stel ze dan hieronder.

Over de auteur

Jelle

Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Bekijk dan de “Over mij” pagina.

6 reacties op “Is Griekse Yoghurt Gezond?”

 1. Door Gerdien Jimmink op 13 juni 2019

  Griekse yoghurt heeft veel voordelen, maar ik laat het meestal staan omdat ik de verpakking, de literemmertjes, erg milieubelastend vind. Kan dat niet een statiegeld- of kartonverpakking worden? De emmertjes geef ik nu door aan een kleuterklas voor hergebruik, maar daar zou een betere oplossing voor gevonden moeten worden!!

  1. Door Viv op 4 juli 2019

   Juist de emmertjes zijn gemakkelijk. Je kan deze vullen met datgene wat je op wilt bergen, papiertje eromheen met text, ook goed voor plantjes te zaaien en of kweken.

  2. Door Gust de Beer op 28 april 2020

   Hoe kunt U nou iets weggeven dat u niet heeft. U zegt zelf dat U het laat staan. Ik neem het wel en veel.

 2. Door Annelies op 22 april 2020

  Welke Griekse yoghurt is de beste keus, die met 10% vet of 2%?
  Groet Annelies

  1. Door Jelle Damen op 24 april 2020

   Dag Annelies,

   Dat hangt denk ik af van wat je wilt en wat je de rest van de dag eet. Wil je bijvoorbeeld afvallen, dan is 2% waarschijnlijk geschikter. Ben je op zoek naar iets dat goed vult dan heb je meer aan de volle variant.

   Hartelijke groet,
   Jelle

 3. Door Trudy op 28 mei 2020

  Dag Jelle,
  Waar kun je de echte Griekse yoghurt kopen?

  Vriendelijke groet,
  Trudy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *