havermout als ontbijt

Havermout als ontbijt? + 2 Heerlijke recepten

Havermout als ontbijt is één van de beste opties wanneer je een goed ontbijt wilt hebben. Het is namelijk niet alleen goedkoop en gemakkelijk klaar te maken. Maar je krijgt er ook nog eens voldoende energie om de dag ermee te beginnen. Maar er is meer!

In dit artikel vertel ik je waar je op moet letten bij het kopen van havermout, geef ik je 5 gezondheidsvoordelen van havermout en krijg je van mij nog eens 2 heerlijke recepten.

Dus lees snel verder!

3 Verschillende verschillende varianten

Havermout wordt natuurlijk gemaakt van haver. Het is een graansoort die vooral bekent staat om zijn hoge voedingswaarde. Wanneer de graansoort geoogst wordt, worden de haverkorrels eerst goed gewassen. Om vervolgens gepeld en verhit te worden.

Dit noemen we dan ook het basisproces. Afhankelijk of en hoe de korrels bewerkt worden kunnen we deze havermout onderscheiden in 3 soorten. Namelijk:

1. Havermout gemaakt van de hele haverkorrels

De havermout wordt dus gemaakt van hele haversmoutkorrels waarbij alleen maar de huls ervan word verwijderd. Een andere benaming van deze havermout soort is ook wel de lang kokende havermout of anders de volkoren havermout genoemd. De kooktijd is namelijk minimaal 15 minuten. Je vindt deze vooral terug in de echte natuurwinkels. En is tevens de meest gezonde vorm van havermout.

2. Havermout gemaakt op basis van halve en / of geknipte haverkorrels

Bij deze vorm van bewerking wordt de huls van de graankorrel geknipt. Hierdoor is de benodigde kooktijd een stuk korter dan wanneer het knippen niet word gedaan. In deze havermout soort zijn de meeste voedingsstoffen en vezels nog bewaard gebleven.

3. Op basis van geknipte, gewalste of gekookte haverkorrels

Bij deze vorm van bewerking worden de gebroken korrels volledig voorgekocht om daarna gewalst te worden. Daarna wordt er in de meeste gevallen ervoor gekozen om stoffen toe te voegen. Denk dan bijvoorbeeld aan kleurstoffen en zoetstoffen (vaak 10% pure suikers). Daarnaast worden er ook vaak conserveringsmiddelen gebruikt. Maar of deze variant nu zo gezond is? Ik denk dat je het antwoord zelf wel kan raden.

havermout als ontbijt

5 Redenen waarom havermout als ontbijt gezond is

Wist je dat havermout als ontbijt ontzettend veel voordelen kent voor je eigen gezondheid? Maar daarnaast is er wel 1 klein nadeel, die gelukkig niks met je gezondheid te maken heeft. Het nadeel wat ik bedoel is, is dat je iets eerder uit je bed moet op je havermout ontbijt klaar te maken. Maar dat moet toch geen probleem zijn neem ik aan?

De 5 voordelen van een havermout ontbijt zijn dan ook:

1. Havermout bevat ontzettend veel antioxidanten

De antioxidanten zorgen ervoor dat vrij radicalen in je lichaam onschadelijk worden gemaakt. Om vervolgens afgevoerd te worden via de natuurlijke weg. Radicalen kunnen erg schadelijk zijn voor je gezondheid. Maar ook voor je lichaam. Je krijgt ze helaas altijd binnen door bijvoorbeeld te roken, drinken of door slechte voedingsgewoontes. Wanneer dit met mate gebeurt hoeft dit geen problemen op te leveren. Zolang je er maar voor zorgt dat je voldoende antioxidanten binnenkrijgt. Behalve in havermout zijn deze antioxidanten ook te vinden in noten, fruit en groentes.

2. Vol gevoel dankzij havermout

Doordat havermout heel veel onoplosbare vezels bevat heb je sneller het idee dat je maag vol zit. En dit gevoel blijf je ook lang houden, waardoor je na je haversmoutontbijt langer de ochtend door kunt komen. Hierdoor krijg je niet het idee dat je opnieuw honger begint te krijgen en daardoor je toevlucht neemt tot een ongezonde snack. Wat ook leuk is om te vermelden is dat je door je haversmoutontbijt een langdurige energie voorraad hebt. Dit dankzij de vele koolhydraten die heel langzaam door je lichaam worden opgenomen.

3. Goede havermout is zoutloos

In heel veel producten is tegenwoordig in kleine hoeveelheden zout toegevoegd. Wanneer je kiest voor pure havermout, dan zul je daar geen zout in terug vinden. Kies je voor de bewerkte variant, dan is het goed mogelijk dat je daar wel zout in terug vind. Let daarom dan ook goed op de beschrijving op de verpakking!

4. Afslanken en havermout een goede combi

De beste manier om havermout te eten tijdens een dieet is met water. Je hebt dan wel weinig smaak, maar het vult dus wel goed. Wil je wat meer smaak? Dan kan je natuurlijk ook melk gebruiken in plaats van water. Als je dus havermout slim gebruikt tijdens je ontbijt dan kan dit een grote hulp zijn voor je dieet.

5. Lager cholesterol

Beta-glucanen hebben een zeer bijzondere eigenschap. Ze krijgen het namelijk voor elkaar om vetzuren, cholesterol en galzouten te binden voordat ze naar de darmen gaan. Dit geldt vooral voor de LDL cholesterol (de slechte variant). In de darmen nemen de glucanen ontzettend veel vocht op, wat je stoelgang weer ten goede komt.

havermout ontbijt met blauwe bessen

Heerlijke en gezonde havermout recepten

In de vorige hoofdstukken heb je kunnen lezen welke soorten havermout er zijn. En heb ik je 5 redenen gegeven waarom havermout zo goed voor je is. Wil je nu ook havermout als ontbijt eten, dan heb ik speciaal voor jou 2 heerlijke recepten voor je gevonden.

Recept 1: havermout als ontbijt met walnoten, blauwe bessen en banaan

Wat hebben we nodig voor recept1

  • 400 milliliter plantaardige melk
  • 100 gram havermout
  • 1 handje vol met blauwe bessen (mag uit diepvries)
  • 1 banaan in plakjes gesneden

Breng als eerste de melk aan de kook en voeg dan de havermout eraan toe. Laat dit vervolgens ongeveer 10 á 15 minuten zachtjes doorkoken, zodat de havermoutpap dikker wordt. Tijdens deze stap is het belangrijk dat je regelmatig roert om zo aanbranden te voorkomen. Is de pap voldoende dik, zet dan het vuur uit en laat de pap nog 5 minuten staan. Voeg vervolgens de blauwe bessen en de banaan toe en roer het even door. Als laatste schep je de pap in de kom(men) en kan je eventueel er nog honing aan toe voegen.

Wil je variëren? Dat is mogelijk! Zo kan je voor een andere plantaardige melksoort kiezen.

Recept 2: havermout met blauwe bessen en druiven

Wat hebben we nodig voor recept 2:

  • 400 ml plantaardige melk
  • 100 gram havermout
  • handje vol witte druiven
  • handje vol blauwe druiven

Doe de havermout samen met de plantaardige melk in een pannetje. En zet deze op het vuur. Voeg na ongeveer 5 minuten de blauwe bessen eraan toe. Blijf roeren tot de havermoutpap de gewenste dikte heeft gekregen.  Schep hierna de pap in de kom(men) en voeg de overige blauwe bessen toe. Als laatste snij je de druiven doormidden en doe ze door de pap.

Wil je variëren? Dan is dat goed mogelijk. Zo kan je bij dit gerecht ook walnoten of hazelnoten toevoegen. Waardoor je juist extra gezonden vetten binnenkrijgt. Wil je het ontbijt een stukje zoeter maken? Doe er dan wat honing en gepureerde aardbeien erbij voordat je het gaat koken.

Tot slot: havermout als ontbijt

Zolang je de gezonde variant kiest is havermout als ontbijt ontzettend gezond voor je en kan je gezondheid zelf een boost geven. Een havermout ontbijt kan ik dus dan ook iedereen aanraden. Maar let op: pak dan niet de havermout uit de supermarkt. Maar ga dan naar een natuurwinkel. Heb je zelf nog heerlijke havermout recepten? Laat het dan weten door hieronder een berichtje te plaatsen.

havermout recepten

Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Bekijk dan de “Over mij” pagina.

Andere bezoekers bekeken ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *