Calcium is één van de meest bekendste mineralen. Zo is het niet alleen ontzettend belangrijk voor je botten en voor je gebit. Maar zorgt het ook voor dat je spieren goed kunnen blijven functioneren en verbetert het je spijsvertering en je energiestofwisseling binnenin je lichaam.

Een iets minder bekent voordeel van dit mineraal is dat het ook een actieve rol speelt bij het stollen van bloed wanneer je een wondje hebt.

Opname en Vitamine D

Wist je dat niet alleen cafeïne, zout en alcohol ervoor zorgt dat de opname van calcium door het lichaam word verminderd? Maar ook groentes zoals spinazie, rabarber en voedingsvezels zijn hier verantwoordelijk voor. Ze bevatten namelijk oxaalzuur en wanneer dit bindt met calcium ontstaat er een onoplosbare verbinding in je darmen.

Om de opname van calcium te bevorderen is het belangrijk dat je lichaam genoeg Vitamine D aanmaakt. Deze vitamine zorgt er namelijk voor dat je lichaam niet alleen veel beter het mineraal opneemt. Maar ook het vastleggen in je botweefsel wordt extra gestimuleerd.

Zonder voldoende vitamine D zal je lichaam minder tot géén calcium tot zich nemen en verdwijnt het als afval je lichaam. Dit is dan ook de reden dat tegenwoordig in veel supplementen die calcium bevatten dan ook vitamine D aan toegevoegd is.

calcium kaas zuivelproducten

In welke producten zit calcium?

In de tabel hieronder vind je een lijst met allerlei dagelijkse voedingsmiddelen die het mineraal bevatten.

Producten
Volkoren Brood Havermout
Peulvruchten Aardappelen
Vette Vis Lijnzaad
Kaas Quinoa
Merlk Amandelen

Dagelijkse hoeveelheid

De gezondheidsraad geeft per voedingsstof aan hoeveel milligram van een bepaalde voedingsstof dagelijks nodig hebben. De voedingsnormen die hieronder in de tabel zijn terug te vinden zijn de dagelijkse aanbevolen hoeveelheden (ADH) per mg.

Categorie / Leeftijd Mannen (mg/per dag) Vrouwen (mg/per dag)
0-5 maanden 210 210
6-11 maanden 450 450
1-3 jaar 500 500
4-8 jaar 700 700
9-18 jaar 1200 1100
19-50 jaar 1000 1000
51-70 jaar 1100 1100
70+ jaar 1200 1200
Zwanger 1000
Borstvoeding 1000

Calcium tekort

Wanneer je géén zuivelproducten en/of peulvruchten eet of drinkt, dan is de kans aanwezig dat je een calcium te kort hebt. Met als resultaat dat je in de loop van de tijd botontkalking krijgt.

  • Bij ouderen wordt calcium minder goed opgenomen in het bloed. Waardoor de botten langzaamaan gaan ontkalken en daardoor de kans op botbreuken stijgt. Daarom is het zo belangrijk dat je vanaf jonge leeftijd veel kalk in je botten zit. Hierdoor blijven ook op latere leeftijd je botten stukken steviger. Een ander belangrijk punt is dat bewegen helpt tegen het ontkalken van botten op een latere leeftijd.
  • Wanneer er bij kinderen een calcium te kort ontstaat, dan krijgen ze de verschijnselen van de Engelse ziekte. Bij deze ziekte verloopt de botvorming niet helemaal goed, waardoor er skeletvervorming optreed. Ook is er een kans dat er vervelende/pijnlijke spierkrampen kunnen optreden. Beide aandoeningen zijn vaak in veel gevallen een gevolg van een vitamine D tekort.

Teveel aan calcium

Wanneer je teveel van dit mineraal binnenkrijgt kunnen er vervelende verschijnselen ontstaan. Zo kan er bij meer dan 2.500mg per dag urinestenen ontstaan. En kan er ook verkalking van de nieren en bloedvatwanden optreden.

Een andere, maar een veel voorkomende klacht is een te snel werkende schildklier. Wanneer je een snelwerkende schildklier hebt, geeft deze een verhoogde hoeveelheid PTH af. Dit heeft vervolgens weer een hele sterke invloed op je calcium gehalte.

Uit een recenter onderzoek blijkt dat er aanwijzingen zijn dat dagelijks gebruik van supplementen die dit mineraal bevatten (meer dan 500mg) ervoor zorgen dat het risico op hart en vaatziektes toeneemt. Al geldt dit niet voor calcium uit voeding.