Zink is een spoorelement dat een belangrijke rol speelt in heel veel verschillende lichaamsfuncties. Denk dan bijvoorbeeld aan de opbouw van eiwitten in je lichaam. Maar ook zorgt het voor de groei en ontwikkeling van je weefsel.

Daarnaast zorgt zink ook voor een goed werkend immuunsysteem en geeft het in combinatie met vitamine C je weerstand een flinke boost. Waardoor je uiteindelijk minder gevoelig bent voor een verkoudheid en griep.

Maar dat is nog niet alles. Het spoorelement zorgt er bijvoorbeeld ook nog eens voor dat je huid, ogen, haar en botten sterk en gezond blijven.

In welke producten zit zink

Aangezien je lichaam zelf geen mineralen en spoorelementen kan aanmaken is het dus belangrijk dat je ze via je voeding of anders door middel van een supplement naar binnen krijgt.

In het onderstaande tabel vind je een lijst met allerlei dagelijkse voedingsmiddelen die het spoorelement bevatten.

Producten
Vlees Noten
Kaas Haring
Graanproducten Mosselen
Oesters Amandelen
Eieren Haver
Zilvervliesrijst Gember
Zeewier Doperwten

Tekenen van een zink tekort

Zoals je in het begin van het artikel hebt kunnen lezen is zink dus een belangrijk onderdeel voor de vele processen die binnenin je lichaam afspelen. Toch kan het zijn dat er om één of andere reden een tekort aan dit spoorelement ontstaat.

Hieronder vind je dan ook een handig lijstje met de meest voorkomende symptomen die horen bij een zinktekort.

 • Vertraagde groei van je botten
 • Verlies van je eetlust
 • Anders ruiken en proeven
 • Je hebt last van depressieve gevoelens
 • Nachtblindheid
 • Bleke huid
 • Ruwe huid
 • Diarree
 • Haaruitval
 • Je voelt je vermoeid
 • Lage bloeddruk

Nu hoef je natuurlijk niet last te krijgen van alle symptomen. Maar als je een aantal van deze symptomen bij je eigen herkent, is het aan te raden om je voedingspatroon aan te passen. En te zorgen dat je gevarieerd gaat eten. Wil je zeker weten of je een zink tekort hebt? Maak dan even een afspraak bij je huisarts. Deze zal dan de juiste diagnose stellen en wanneer het nodig is je zinktabletten voorschrijven.

De dagelijkse hoeveelheid

De dagelijkse hoeveelheid zink hangt erg af van het geslacht en leeftijd. Zo heeft je lichaam meer nodig wanneer je in de groei ben, aangezien zink een belangrijk onderdeel is in de verschillende groeiprocessen.

Dat is ook de reden dat kleine kinderen  relatief meer zink nodig hebben dan volwassenen. De volgende tabel geeft de dagelijkse hoeveel weer, wat door de voedingscentrum wordt geadviseerd.

Leeftijd Kinderen  Dagelijkse hoeveelheid van zink milligram
6 – 11 Maanden 5
1 – 2 Jaar 5
2 – 5 Jaar 6
6 – 9 Jaar 7
Leeftijd Mannen Dagelijkse hoeveelheid van zink milligram
9 – 13 Jaar 11
14 – 18 Jaar 12
19 – 50 Jaar 9
50 – 70 Jaar 9
Ouder dan 70 Jaar 9
Leeftijd Vrouwen Dagelijkse hoeveelheid van zink milligram
9 – 13 Jaar 8
14 – 18 Jaar 9
19 – 50 Jaar 7
50 – 70 Jaar 7
Ouder dan 70 Jaar 7
Zwangere vrouwen 9
Vrouwen die borstvoeding geven 11

Bron: Nordic Nutrition Recommendations 2012

Teveel aan zink

Hoewel het nauwelijks voorkomt om teveel zink in je lichaam te krijgen door eten, kan je wel wanneer je langdurig een grote dosis zinktabletten gebruikt een tekort aan koper ontstaan. De symptomen kunnen onder andere misselijkheid, braken, buikkrampen en diarree zijn. Maar ook bloedarmoede en een vermindering van je weerstand kunnen tot de symptomen horen.