Ga naar de inhoud
koolhydraatarm stoofpotje met rundvlees en pompoen

Koolhydraatarme Stoofpot met Rundvlees en Pompoen: Hét Pompoenstoofpot Recept

Door Jelle

In de wintermaanden hoort een lekker stoofpotje er wel bij. Vandaar dat ik vandaag een koolhydraatarm stoofpotje met rundvlees en pompoen met je deel. Dit koolhydraatarme stoofpot recept is erg lekker, gezond en super makkelijk om te klaar te maken. Ook benieuwd naar het koolhydraatarme recept? Lees dan vooral snel verder.

Tip van Jelle: op zoek naar meer heerlijke koolhydraatarme recepten? Bekijk dan eens de Koolhydraatarm 30 Dagen Recepten van Timo

Ingrediënten koolhydraatarme stoofschotel met rundvlees

koolhydraatarm stoofpotje met rundvlees en pompoen

Dit heerlijk koolhydraatarm stoofpot recept is geschikt voor 4 porties. Mocht je dit recept voor meer dan 4 personen willen klaarmaken verhoog dan het aantal ingrediënten.

Voorbereidingstijd 20 minutes
Kooktijd 3 hours 30 minutes
Total Time 3 hours 50 minutes

Ingredients

  • 2 grote witte uien
  • 20 milliliter olijfolie
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 300 milliliter warm water
  • 1 eetlepel balsamico azijn
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 800 gram pompoenblokjes
  • 500 gram runder hachee

Instructions

  1. In de 1e stap snijd je het rundvlees in kleine blokjes en breng je ze op smaak met wat zout en peper.
  2. Maak vervolgens de uien schoon en snijd deze in hele ringen
  3. In de 3e stap zet je een grote braadpan op het vuur en verhit je hierin de olijfolie
  4. Bak vervolgens in ongeveer 3 minuten het vlees rondom bruin aan
  5. In de 5e stap haal je het vlees even uit de pan en fruit je de uien en de Italiaanse kruiden 3 minuten in het achtergebleven braadvet
  6. Voeg het vlees opnieuw toe aan de pan samen met de balsamico azijn en de tomatenblokjes
  7. In de 7e stap schenk je voorzichtig het water in de pan en breng het geheel aan de kook
  8. Draai wanneer het geheel kookt het vuur laag en laat het geheel met een deksel op de pan 2 uur sudderen
  9. In de 9e stap haal je na 2 uur de deksel van de pan en laat je het geheel nog 1 uur sudderen op laag vuur
  10. In de laatste stap voeg je de pompoenblokjes eraan toe en laat je deze 30 minuten sudderen. Als laatste breng je het koolhydraatarme stoofpotje met rundvlees nog eventueel op smaak met wat zout en peper. Eet smakelijk!

Nutrition Information:


Amount Per Serving: Calories: 194 Total Fat: 7.3gCarbohydrates: 8.2gProtein: 22.7g

Kooktip: Naast mijn koolhydraatarme stoofvlees recept, heb ik nog een ander verrukkelijk recept dat je zeker niet mag missen: de koolhydraatarme kip curry. Dit gerecht is voor liefhebbers van smaakvolle, kruidige maaltijden. Het combineert malse kip met een rijke, aromatische currysaus, terwijl het toch binnen je koolhydraatarme dieet past.

Waarom is dit koolhydraatarm stoofpotje gezond?

Het maken van een stoofpotje is niet alleen leuk en eenvoudig om te doen. Maar wist je dat dit koolhydraatarme recept ook nog eens past bij een koolhydraatarme levensstijl?

In dit recept zijn namelijk de overbodige ingrediënten weggelaten en is er gekozen voor uitsluitend gezonde ingrediënten zoals uien, tomaat, rundvlees en pompoen.

Pompoen kent namelijk naast zijn heerlijke zoete smaak een enkele gezondheidsvoordelen. Zo bevat pompoen weinig calorieën, zit het vol met vezels en is het een bron van goede vetten, eiwitten, mineralen en vitamines. Maar een pompoen kent meer voordelen.

1. Kan je immuunsysteem stimuleren

Wist je dat pompoen vol zit met goede voedingsstoffen die je immuunsysteem kan stimuleren. Zo zitten er veel bètacaroteen in. Dit stofje wordt door je lichaam omgezet in vitamine A. Verschillende studies laten dan ook zien dat vitamine A je immuunsysteem kan versterken.

Daarnaast is een pompoen een goede bron van vitamine C. Van vitamine C is aangetoond dat je het de productie van witte bloedcellen verhoogd, de immuuncellen effectiever laat werken en dat wonden sneller genezen.

Naast vitamine A en C bevat pompoen ook nog eens een super veel vitamine E, ijzer en foliumzuur. Ook deze voedingsstoffen helpen je immuunsysteem.

2. Bevat veel kalium

Een portie pompoen bevat per 100 gram maar liefst 340mg aan het mineraal kalium. Kalium is een mineraal dat we nodig hebben zodat ons hart en spieren optimaal kunnen functioneren. Daarnaast helpt het kalium ook om je bloeddruk te verlagen.

3. Vol met antioxidanten

Een pompoen bevat net zoals wortelen, mango’s en mandarijnen volop bèta-caroteen en andere antioxidanten. Je lichaam zet het stofje om in vitamine A wat niet alleen je immuunsysteem bevorderd. Maar het bevordert ook je gezichtsvermogen, tanden en botten (bron, bron)

4. Het verbetert je slaapkwaliteit

Pompoenen zijn rijk aan tryptofaan. Dit stofje is een krachtige bestrijder van een depressie, maar het zorgt ook een goede nachtrust. Tryptofaan produceert namelijk serotonine wat een ontspannen en kalmerende werking heeft waardoor je uiteindelijk in slaap valt.

Zoals je hebt gelezen is dit recept met pompoen super gezond en dus ideaal om aan je koolhydraatarme dieet toe te voegen. Een extra tip: serveer de stoofpot met rundvlees samen met een portie bloemkoolrijst of bloemkoolpuree. Dit maak de stoofpot met helemaal af!

Koolhydraatarm stoofpotje

Koolhydraatarme recepten voor een koolhydraatarme levensstijl

Wil je nog meer gratis koolhydraatarme recepten downloaden of benieuwd wat koolhydraatarm eten voor jou kan betekenen? Klik dan ook op de knop hieronder om toegang te krijgen het gratis koolhydraatarme weekmenu.

Over de auteur

Jelle

Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Bekijk dan de “Over mij” pagina.

10 reacties op “Koolhydraatarme Stoofpot met Rundvlees en Pompoen: Hét Pompoenstoofpot Recept”

  1. Door Loes jonker op 10 augustus 2019

    Ik heb het recept overgenomen en het klaargemaakt we hebben er heerlijk van gegeten. Een aanrader.

    1. Door Jelle op 17 augustus 2019

      Hoi Loes,

      Super om te lezen dat het heeft gesmaakt!

      Groetjes,

      Jelle

  2. Door Yvonne op 17 augustus 2019

    Ik heb het vandaag gemaakt. Heerlijk. Zeker voor herhaling vatbaar

    1. Door Jelle op 17 augustus 2019

      Dag Yvonne,

      Leuk om te lezen dat het heeft gesmaakt!

      Groetjes,

      Jelle

  3. Door Marian Pelt op 9 december 2019

    Heerlijk hoor! Heb hem nu in de crockpot expres zitten. Over 35 min pompoen erbij en dam eten met linzen pasta ;p dat wordt smullen. Bedankt voor dit heerlijke recept.

  4. Door Karin op 12 september 2020

    Hij smaakt heerlijk. Ik heb nog een gedeelte van de pompoen pitten gekookt en geroosterd in de oven en er bij serveren overheen gedaan.

  5. Door Claire Maas op 5 november 2020

    Hallo! Dit recept is voor mij zeker het proberen waard. Kan ik ipv de tomatenblokjes uit blik ook verse Tomaat in blokjes snijden en die gebruiken?

    Met vriendelijk groet,

    Claire

    1. Door Jelle Damen op 5 november 2020

      Dag Claire,

      Het zou geen probleem moeten zijn, maar ik durf niet te zeggen wat het met de smaak zou doen.

      Hartelijke groet,
      Jelle

  6. Door Hanneke op 6 januari 2021

    Lijkt me een heerlijk recept. Ik heb sinds kort een slowcooker. Hoe lang zou deze stoof pot er in moeten?

  7. Door Liessette op 31 januari 2021

    Wij hebben dit stoofpotje 2 weken geleden gemaakt en wij vonden het heerlijk!
    A.s. woensdag eten wij het weer, kan niet wachten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Skip to Recipe