licht slapen

Licht slapen: wat doe je er tegen?

Licht slapen doe je dat ook? Mensen die door lawaai of andere verstoringen niet zomaar wakker worden, worden vaak diepe  slapers genoemd. Mensen die in de nacht wel snel wakker worden lichte slapers genoemd.

Onderzoekers weten nog niet precies waarom we reageren op de mogelijke verstoringen tijdens het slapen. Mogelijke oorzaken kunnen slaapstoornissen zijn, maar ook een verkeerde levensstijl of de activiteit van bepaalde hersengolven kunnen bepalen of we diep of licht slapen.

Wel zijn onderzoekers het eens dat de kwaliteit en de hoeveelheid van je slaap ontzettend belangrijk is voor je gezondheid. Slaap beïnvloedt namelijk bijna elk systeem in je lichaam. Denk dan aan metabolisme tot je immuunsysteem.

In dit artikel kom je meer te weten over de lichte slaap, REM-slaap en hoe je zorgt voor een goede nachtrust.

Licht slapen en de verschillende diepe slaap fases

licht slapen snel wakker worden

Wanneer je slaapt, wissel je tussen twee verschillende slaapfases in. Namelijk de non-REM slaap en de REM-slaap fase [1]. De REM-slaap fase vindt na ongeveer 90 minuten plaats nadat je in slaap bent gevallen. Dit is ook de fase waarin je droomt, je met je ogen van links naar rechts beweegt, je sneller en onregelmatiger adem haalt, waarbij je hartslag hoger is en je bloeddruk stijgt.

Het verschil tussen een lichte slaper en een diepe slaper is waarschijnlijk de hoeveelheid tijd dat men besteed in de diepe slaap fase. De non-REM slaap bestaat namelijk uit drie verschillende fases namelijk:

  • Fase 1: de eerste fase is de fase waar je van wakker naar slapen gaat. Je ademhaling vertraagt, evenals je hartslag, oogbewegingen en je hersengolven. Daarnaast ontspannen je spieren.
  • Fase 2: in de tweede fase ben je in een lichte slaap. Je ademhaling, hartslag en je hersengolven vertragen nog meer. Je lichaamstemperatuur daalt waardoor je lichaam zich klaar maakt voor een diepe slaap.
  • Fase 3: in de derde en de laatste fase ben je in een diep slaapstadium aangekomen. Je hartslag en je ademhaling is op het langzaamste punt. In deze fase herstelt je lichaam en versterkt het je immuunsysteem.

Slaapspoel

Een slaapspoel kan het beste gezien worden als een elektromagnetische straling die voorkomt tijdens de 2e slaapfase in de non-REM slaap. De slaapspoel bestaat uit golven van 12 tot 14 Hz die ongeveer een halve seconden duren.

Uit een kleine studie die in 2010 is uitgevoerd denken onderzoekers dat de effecten van lawaai de slaap kunnen aanpassen. Mensen die juist meer slaappoelen hadden sliepen beter door het lawaai heen dan mensen met minder slaapspoelen [2].

Hoe zorg je ervoor dat je als lichte slaper een goede nachtrust krijgt?

Een goed nachtrust is pas goed wanneer je ’s avonds snel in slaapt valt, in de nacht niet spontaan volledig wakker word maar op het juiste moment en in de ochtend goed uitgerust bent.

Ben je een lichte slaper of kun je moeilijk in slaap komen, dan ontdek je hieronder zes tips die je kunnen helpen om ’s nachts beter te slapen.

  1. Volg een slaapschema. Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en elke ochtend op een vast tijdstip wakker te worden.
  2. Zorg voor een schone, stille en een verkoelde donkere slaapkamer.
  3. Zorg dat er geen tablets, telefoons of tv’s aanblijven staan in je slaapkamer. Het blauwe licht verstoord de aanmaak van het slaapstofje melatonine.
  4. Haal overdag geen slaap in, anders saboteer je je slaapvermogen.
  5. Drink in de avond geen cafeïne. Dit zorgt voor rusteloosheid, hoofdpijn en slaapproblemen
  6. Eet geen grote maaltijden net voor het slapen gaan.

Tot slot: licht slapen

In dit artikel ben je meer te weten gekomen over licht slapen, de verschillende slaapfases en wat je als je lichte slaper zou kunnen doen om een betere nachtrust te krijgen. Voel je jezelf overdag slaperig en tast het je dagelijkse activiteiten aan, dan is het verstandig om contact op te nemen met je (huis) arts. Je arts zal je dan verschillende suggesties geven en kan je zelfs aanbevelen om te testen om een mogelijke slaapstoornis.

Ben je zelf ook een lichte slaper en heb je nog een aantal tips die hier niet bij staan? Laat dan onderaan het artikel een berichtje achter.

Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Bekijk dan de “Over mij” pagina.

Andere bezoekers bekeken ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *