Een rode ui gezond? Ontdek gezondheidsvoordelen
Is een rode ui gezond? Het gebruik van uien in gerechten is tegenwoordig niet meer weg te denken. En gek is dat niet, want naast dat het echte smaakmakers zijn kennen uien en dan vooral de rode ui uiteenlopende gezondheidsvoordelen.
Een rode ui is gezond omdat het hart en vaatziektes kan voorkomen, zorgt het voor sterkere botten, bestrijdt het bacteriën, infecties en ontstekingen bij reuma en het kan zelfs je hoofdhuid gezond houden.
In dit artikel ga ik dieper in waarom rode uien gezond zijn, ontdek je het verschil tussen de rode en de witte ui en geef ik je 3 handige tips om uien te snijden zonder te huilen.
Dus lees snel verder.
Waar komen uien vandaan?
De ui is een plant dat behoort tot het bolgewas en is familie van de kruidachtige planten waaronder knoflook, bieslook en prei onder vallen.
In China groeien ze al meer dan 3000 jaar, maar tegenwoordig worden ze overal in de wereld gekweekt in diverse groottes en smaken, waardoor ze in veel huishoudens zijn te vinden.
Doordat de plant zijn voeding opslaat in de bol bevat de bol veel suikers. Door de suikers bevriest de plant minder snel dood en kunnen de planten langer zonder voedsel leven. Pas wanneer het voorjaar begint, komt de plant naar boven.
Verschil tussen de rode en de witte ui
Het verschil tussen de rode en de witte ui zit hem in de smaak, de schil en het aantal voedingsstoffen. De rode ui valt voornamelijk op vanwege zijn dieprode schil dat iets dunner is dan de schil van de witte ui. Als het gaat om de smaak, smaakt de witte ui een stuk pittiger en zoeter dan de rode ui.
Rode uien bevatten meer antioxidanten, vitamines, water en mineralen. Daarnaast is de witte ui geschikt om te wokken en om ermee te koken waardoor het bij ontzettend veel gerechten past.
Zo geven een paar uienringen je salade of je hamburger al direct wat meer pit.
Een nadeel bij het bakken van de witte ui is dat niet alleen de verschillende voedingsstoffen verloren gaan, maar ook de smaak en geur die de ui afgeeft wordt merkbaar minder.
De rode ui smaakt minder scherp dan de witte, waardoor het perfect samen gaat bij een zelfgemaakte salade. Verder kan de rode ui ook gebruikt worden bij verschillende wildgerechten, maar bijvoorbeeld ook bij heerlijke Surinaamse gerechten.
Ben je op zoek naar nieuwe rode uien? Pak dan de vers gesnipperde uien. Deze zijn een stuk lekkerder dan de kant en klare. Een grote kans dat deze al een langere tijd in het schap liggen waardoor ze een stuk bitterder en droger smaken.
De 4 voordelen van de rode ui
Zowel de rode ui als de witte ui ondersteunen diverse functies van je lichaam. Door regelmatig een ui toe te voegen aan je maaltijd ontstaat er een gunstig effect, namelijk:
1. Het helpt tegen hart en vaatziektes
Rode uien zitten namelijk vol met diverse stoffen zoals sulfiden. Uit onderzoek blijkt dat deze stoffen niet alleen het cholesterol in je bloed verlagen, maar ook zorgen voor een lagere bloeddruk. (bron)
Daarnaast zitten de groentes vol met vitamines, zwavel en andere stoffen waardoor je bloedvaten minder snel verstopt raken en wordt de kans op hart en vaatziekten verkleind.
2. Goed voor je skelet
Uien zijn ook goed voor het sterker maken en het houden van je botten. Dit komt, omdat uien in grote maten kalium, ijzer en calcium bevatten.
Voor vrouwen die de menopauze achter de rug hebben is dit goed nieuws. Uit een studie blijkt dat uien je heupgewrichten meer stevigheid geven(bron).
3. Bestrijdt bacteriën, infecties en kan zelfs helpen bij reuma
Uien hebben ook een anti bacteriële werking en behoren daardoor tot de groep natuurlijke ontstekingsremmers. (bron)
Eet je toevallig op zijn tijd een rauw ui? Dan ben je heel goed bezig. Je bestrijdt namelijk niet alleen eventuele bacteriën in je mond, maar ook de bacteriën die je tandvlees aantasten.
Ook voor reumapatiënten kunnen uien een uitkomst bieden. Zo zijn de natuurlijke eigenschappen goed voor de gewrichten en de kapsels ertussen.
4. Stimuleert haargroei
Tenslotte stimuleert het gebruik van uien de haargroei. Het klinkt raar en misschien ook wel vies, maar als je twee keer per dag uiensap op je hoofdhuid smeert beginnen je haren vaak opnieuw te groeien. Het sap houdt namelijk je huid schoon, stimuleert de bloedsomloop en door de antioxidanten voedt het ook nog eens de haarzakjes. (bron)
Wil je dit zelf ook eens uitproberen? Dan raad ik om dit voor een wasbeurt te doen, omdat uiensap aardig kan ruiken.
Help! Ik moet huilen wanneer ik uien snij
Dat je tijdens het snijden van rauwe uien huilt is voorkomen normaal al kan het erg vervelend zijn. Uien bevatten namelijk cellen die verschillende soorten stofjes bevatten, waaronder het alliinase enzym en een zwavelhoudende stof.
Wanneer je een ui doormidden snijdt, beschadig je de cellen en komt er lucht bij. Door de chemische reactie ontstaat er een zuur wat weer door een andere stof omgezet word naar een gas.
Komt deze gas in aanraking met je vochtige ogen ontstaat er een zogenaamde zwavelzuurverbinding waardoor je ogen geïrriteerd raken.
Gelukkig heb ik drie handige trucjes om uien te snijden zonder te huilen.
- Houdt de geschilde rode uien eerst onder het water – Door de rauwe uien eerst onder het water te houden en pas daarna te snijden komt het gas in aanraking met het water en niet met je vochtige ogen. Op deze manier heb je geen last van tranende ogen.
- Leg de rode uien in de koelkast of vriezer – Wanneer je rauwe uien in je koelkast of vriezer legt, wordt het allinase enzym minder actief. Het snijden wordt dan een stuk eenvoudiger en zo goed als tranenvrij
- Maak gebruik van het juiste mes – Zorg ervoor dat je een goed en scherp mes gebruikt. Gebruik geen kartel mes of iets dergelijks want hierdoor komt er meer gas vrij waardoor je ogen sneller tranen.
Andere bronnen voor dit artikel
1. Onions: a source of unique dietary flavonoids – Rune Slimestad, Torgils Fossen, Ingunn Molund Vågen
2. The association between onion consumption and bone density in perimenopausal and postmenopausal non-Hispanic white women 50 years and older – Eric M Matheson, Arch G Mainous 3rd, Mark A Carnemolla
3. Effects of a quercetin-rich onion skin extract on 24 h ambulatory blood pressure and endothelial function in overweight-to-obese patients with (pre-)hypertension: a randomised double-blinded placebo-controlled cross-over trial – Verena Brüll, Constanze Burak, Birgit Stoffel-Wagner , Siegfried Wolffram, Georg Nickenig , Cornelius Müller, Peter Langguth, Birgit Alteheld , Rolf Fimmers, Stefanie Naaf, Benno F Zimmermann, Peter Stehle , Sarah Egert
Over de auteur
Jelle
Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Bekijk dan de “Over mij” pagina.