Slapeloosheid na narcose
Slapeloosheid na narcose en een operatie komt vrij vaak voor. De slaapproblemen zijn meestal het ergst in de eerste dagen na de operatie. Hoe zwaarder de operatie, hoe groter de slaapproblemen vaak zijn. Een operatie is dan ook emotioneel en fysiek stressvol wat ervoor kan zorgen dat je moeite hebt met slapen.
In dit artikel ga ik dieper in waarom je slechter slaapt na een narcose en geef ik je drie handige tips die je kunnen helpen om beter te slapen na een operatie.
Waarom slaap je slechter na een narcose?
Het slechter slapen na een narcose heeft verschillende oorzaken. Soms zijn het simpele factoren zoals het gebruik van een andere kussen, een ander matras of het onvermogen om de juiste slaaphouding aan te nemen. Maar vaak zijn het helaas andere redenen waarom je slechter slaapt.
Wanneer je in het ziekenhuis moet blijven voor herstel zul je regelmatig wakker gemaakt worden door het ziekenhuispersoneel. Ze nemen om de paar uur je vitale functies op en kunnen wanneer het nodig is midden in de nacht bloed afnemen.
Ook andere invloeden zoals de pijn van de ingreep, medicatie, temperatuur, licht, honger en dorst wanneer patiënten niet mogen eten kunnen ervoor zorgen dat je moeilijk in slaap valt en in slaap kan blijven.
Wat gebeurt er met je slaappatroon na een operatie?
Na een operatie is de hoeveelheid REM-slaap de eerste twee nachten aanzienlijk minder waardoor je diepe slaap dan ook aangetast is. De volgende twee tot vier nachten kunnen er zelfs (levendige) nachtmerries optreden. Na ongeveer een week is het slaappatroon zo goed als hersteld en hebben de meeste mensen weer een normaal slaappatroon (bron, bron, bron).
3 tips om beter te slapen na een operatie
Slecht slapen na een narcose is dus zoals je hebt gelezen vrij normaal. De volgende drie tips kunnen je helpen om snel mogelijk weer je slaap en waakritme te herstellen.
Tip 1: breng het ritme terug
Om de slapeloosheid na een narcose te verhelpen is het belangrijk dat je zoveel mogelijk houdt aan vast dag en nachtritme. Overdag een dutje doen mag, maar dan alleen als het nodig is.
Lees meer over: dag en nachtritme herstellen
Tip 2: zorg voor een goede slaapomgeving
Ook de omgeving kan voor slaapstoornissen zorgen. Wanneer je last heb van (felle) licht kan je er goed aan doen om een slaapmasker te gebruiken. Worstel je met omgevingsgeluid dan kun je ervoor kiezen om oordoppen te gebruiken of vraag het aanwezig personeel om het geluidsniveau te verlagen.
Zorg ook voor een niet al te warme slaapomgeving. Een ideale kamertemperatuur is tussen de 15 en 19 graden Celsius. Daarnaast is het verstandig om je telefoon of tablet ruim van te voren voordat je gaat slapen weg te leggen.
Tip 3: vraag voor de juiste medicatie
Wanneer je denkt dat de medicatie je slaap verstoord, vraag dan aan je arts of het mogelijk is om de dosis aan te passen of eventueel andere medicijnen. Wijzig nooit zelf een dosis of stop nooit zelf zomaar de behandeling zonder je arts te raadplegen.
Tot slot, slapeloosheid na narcose en een operatie
In dit artikel heb je meer gelezen over slapeloosheid na narcose en een operatie. Een goede en diepe slaap is dan ook ontzettend belangrijk voor je herstel. Het helpt je namelijk de genezing te versnellen en de verzwakte zenuwen te herstellen. Heb je nog vragen of wil je nog extra tips delen? Laat dan onder het artikel een berichtje achter.
Over de auteur
Jelle
Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Bekijk dan de “Over mij” pagina.