Jelle Damen
Leestijd: 4 minuten

Zoals je weet is slapen een belangrijk onderdeel van je leven. Maar wist je ook dat slapen zonder ondergoed één van de manieren is om je nachtrust te verbeteren? Slapen zonder ondergoed kent namelijk veel voordelen.

Je valt sneller in slaap, het zorgt voor een betere nachtrust, houd je huid gezond, vermindert stress, blijf je op gewicht en is het beter voor je geslachtsorganen.

In dit artikel kom je meer te weten over de voordelen en ontdek ook nog enkele andere voordelen. Dus lees snel verder.

1. Je valt sneller in slaap

waarom slapen zonder onderbroek

Volgens een onderzoek van het Amerikaanse National Sleep Foundation is je lichaamstemperatuur mede bepalend hoe snel je in slaap valt (1). Het wordt dan ook gezien als een onderdeel van slaapritme / biologische klok.

Is je slaapkamer, je bed, je lichaam of je slaapkleding te warm dan slaap je onrustig, draai je in bed en bestaat er een kans dat je ontwaakt uit je slaap. Slaap daarom dan ook zonder ondergoed zodat je lichaam kan afkoelen. Het afkoelen vertelt je lichaam dat het tijd is om te gaan slapen.

2. Het zorgt voor een betere nachtrust

Niet alleen het afkoelen van je lichaam zorgt ervoor dat je sneller in slaap valt, maar wist je ook dat het je algemene slaapkwaliteit aanzienlijk kan verbeteren? Verschillende experts geven namelijk dat de ideale slaapkamer temperatuur tussen de 15 en 19 graden Celsius ligt (2).

Als je slaapkamer te warm of zelfs te koud is, is het moeilijk om in de juiste slaapfases te komen en te blijven. Slapen zonder ondergoed is dus een goede manier om koel te blijven onder de dekens.

3. Het houdt je huid gezond

Slapen zonder ondergoed helpt niet alleen om je slaapkwaliteit te verbeteren maar het zorgt er ook voor dat je huid gezond blijft. In een studie is er gekeken of een slechte slaap het natuurlijk herstel van je huid beperkt (3).

Voor dit onderzoek werden de deelnemers verdeeld in drie groepen. Een groep die voldoende slaap kreeg, een groep die geen slaap kreeg en een groep die geen slaap kreeg maar wel extra voedingsstoffen.

Onderzoekers zagen dat de groep die voldoende slaap kreeg hun huid sneller herstelde dan de andere twee groepen.

Een ander voordeel van slapen zonder ondergoed is dat je naakte huid beter voedingstoffen kan opnemen dan een bedekte huid. Daarnaast kunnen je zweet en talgklieren makkelijker talg produceren.

4. Het vermindert stress en angst

waarom zonder ondergoed slapen?

Een andere reden om te slapen zonder ondergoed is dat het stress en angst kan verminderen. Want wist je dat een slechte slaap een grote invloed heeft op je stressniveau? Verschillende studies geven aan dat een slechte slaap gelinkt kan worden met een depressie (4).

Dus als je je slaapkwaliteit wilt verbeteren en in de nacht voldoende slaap wilt krijgen is het verstandig om te slapen zonder ondergoed.

5. Je blijft op gewicht

Bij een goede nachtrust en de juiste slaapkamertemperatuur wordt je lichaam gestimuleerd om calorieën te verbranden. Uit een kleine studie blijkt dat je lichaam bij een slaapkamer temperatuur van ongeveer 19 graden meer bruin vet ontwikkelde (5). Bruin vet kan 300 keer meer warmte produceren en vet verbranden dan andere organen in je lichaam.

6. Minder kans op diabetes type 2 en hart en vaatziektes

Wanneer je ’s nachts minder dan 6 uur slaapt, bestaat er een kans dat je risico loopt op diabetes type 2 of hart en vaatziektes (6, 7). Slapen zonder ondergoed helpt je dan ook om sneller in slaap te vallen en in slaap te blijven.

7. Het is goed voor je sperma

Wist je dat je testikels een stabiele temperatuur nodig hebben om sperma van hoge kwaliteit te produceren? Door met een pyjama of strakke ondergoed zoals boxershorts te slapen zitten je testikels te dicht tegen je lichaam. Ze worden hierdoor te warm wat zorgt voor een slechtere zaadproductie en kwaliteit (8).

Onderzoeken hebben dan ook aangetoond dat de ideale temperatuur zo rond de 36.5 graden Celsius is. Is de temperatuur iets hoger dan is er een kans dat de zaadproductie negatief beïnvloed word.

Door te slapen zonder ondergoed houdt je je testikels koel en zorg je voor een gezonde spermaproductie.

8. Helpt tegen vaginale schimmelinfecties

Mannen zijn niet de enige die profiteren om naakt of zonder ondergoed te slapen. Hetzelfde geldt ook voor vrouwen. Het is namelijk een goede manier om je vaginale gezondheid te vergroten en schimmelinfecties te voorkomen.

Strak of zweterig ondergoed verhoogd namelijk het risico op schimmels en infecties. Door naakt of zonder ondergoed te slapen zorg je ervoor dat je vagina niet te warm word en loop je minder kans op schimmels en bacteriële infecties.

Tot slot: slapen zonder ondergoed

In dit artikel heb je meer gelezen over de verschillende voordelen van slapen zonder ondergoed. Wil je na het lezen ook de voordelen ervan ervaren? Duik dan vanavond zonder ondergoed in je bed. Het is misschien even wennen, maar na een tijdje went het vanzelf.  

slapen zonder ondergoed
Jelle Damen

Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Bekijk dan de “Over mij” pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *