Ga naar de inhoud
snel aankomen

Snel aankomen in korte tijd? Gebruik dan deze Tips!

Door Jelle

Wil je ook snel aankomen in korte tijd? In een maatschappij waar overgewicht en obesitas steeds meer dan een algemeen probleem wordt gezien, zou je bijna vergeten dat er ook mensen zijn die te kampen hebben met een te laag lichaamsgewicht. Deze mensen willen dan ook vaak aankomen in plaats van afvallen. En geloof het of niet, dit is vaak minstens net zo lastig. 

Nu kun je natuurlijk veel frisdrank en andere junkfood gaan eten om aan te komen, maar dit verhoogt wel de kans op verschillende ziektes (1, 2, 3). Je kunt dan ook beter richten op voedsel met goede voedingsstoffen in combinatie met een gezonde levensstijl met lichaamsbeweging en zo min mogelijk stress. In dit artikel kom je dan ook meer te weten op welke gezonde manieren je snel kunt aankomen in korte tijd. 

Power tip: op zoek naar goede en bewezen weight gainers? Bekijk dan eens de Top 5 beste weight gainer voor vrouwen en mannen.

Wanneer heb je ondergewicht?

Men spreekt van ondergewicht wanneer de Body Mass Index (BMI) lager is dan 18,5. Je berekent dit door je lengte in meters te vermenigvuldigen met 2. Vervolgens deel je gewicht met die uitkomst (4). 

Dus weeg je 60 kilo en ben je 1.65 lang dan is de rekensom: 2x 1,65 = 3,3. 60 / 3,3 = 18.18 BMI. In dit geval is er dus sprake van ondergewicht en is snel aankomen in een korte tijd van groot belang. 

Wel is het zo dat sommige mensen van nature erg mager en toch gezond zijn.

1. Oorzaken van ondergewicht

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een te laag lichaamsgewicht. Uiteraard kun je een te snelle stofwisseling hebben. Dan zul je je eetpatroon blijvend moeten aanpassen wanneer je snel wilt aankomen. 

Maar ondergewicht kan ook ontstaan door ziektes zoals eetstoornissen, schildklierproblemen, coeliakie, diabetes, kanker of infecties (5, 6, 7, 8, 9). Mocht je dan ook ondergewicht hebben, neem dan eerst contact op met je arts om medische aandoeningen uit te sluiten. 

Is een medische aandoening uitgesloten dan komt ondergewicht grofweg op neer dat je – vaak gedurende een langere periode – minder calorieën binnenkrijgt dan je lichaam nodig heeft om een gezond gewicht te behouden.

2. Problemen door ondergewicht

Door het lichaam te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, kunnen allerlei problemen ontstaan. Zo blijkt uit een studie dat mensen met een ondergewicht bijna twee keer zoveel risico lopen om te overlijden als mensen met een overgewicht (10). 

Ook kan ondergewicht je immuunsysteem aantasten, wat weer het risico op infecties kan verhogen, kan leiden tot botproblemen, botbreuken en vruchtbaarheidsproblemen (11, 12, 13). 

Andere problemen die kunnen ontstaan bij ondergewicht kunnen bijvoorbeeld ook vermoeidheid zijn, afbraak van spierweefsel en een slechte conditie van je botten, haren en tanden. Kortom, heb je last van ondergewicht, dan is snel aankomen belangrijk.

Snel aankomen in korte tijd door gezond te eten en te drinken

Gezond aankomen in gewicht is niet makkelijk. Zeker als de oorzaak van het ondergewicht gerelateerd is aan een periode van ziekte. Mocht dit het geval zijn, wend je dan tot een gezondheidsprofessional, diëtist, voedingsdeskundige of (huis)arts. Is er geen sprake van een ziektebeeld en wil je om andere redenen snel in gewicht aankomen, geef dan aanpassingen in je voedingspatroon een kans. 

Gemiddeld heeft een vrouw 2000 en een man 2500 calorieën per dag nodig om een gezond gewicht te behouden en voldoende energie binnen te krijgen. Als je een snelle stofwisseling hebt, dan is dit meer. Wil je in een korte tijd een gewichtstoename bereiken, dan zul je er voor moeten zorgen dat je meer calorieën binnenkrijgt dan jouw lichaam verbrand. 

Combineer de aanpassing in je eetpatroon met een goed trainingsschema waarbij je de focus legt op spierontwikkeling. Meer spiermassa zorgt voor gewichtstoename en draagt bij aan een gezond gestel. 

1. Ontbijt, lunch en diner

Een goed begin is het halve werk. Zorg dat je in de ochtend al een stoot aan gezonde calorieën en voedingsstoffen tot je neemt. Gebruik volle zuivel varianten, verwerk noten in je ontbijt, donker brood, koolhydraat-rijk fruit, eieren en sluit af met een bijvoorbeeld goed gevulde groene smoothie. Houd het ontbijt op minimaal 600 kcal. 

Dagelijks een stevige lunch is ook een prima manier om snel in gewicht aan te komen. Stevig en goed belegde boterhammen met pindakaas, warme pasta maaltijd, rijst met een goed gevulde soep. Er zijn voldoende variaties en combinaties te bedenken om een lunch te nuttigen waarmee je boven de 700 kcal uitkomt.

Na een zware lunch, zul je wellicht wat later trek krijgen in het diner. Dat is helemaal prima. Rond 20:00 uur het diner gebruiken zorgt er doorgaans ook weer voor dat de gegeten calorieën niet dezelfde avond nog verbruikt worden. Geniet van een voedzame avondmaaltijd met veel koolhydraten, vezels en eiwitten. Probeer rond de 1000 kcal te komen.

2. Tussendoortjes

Naast de 3 hoofdmaaltijden is het verstandig om tussendoor gezonde, calorierijke eten en drankjes tot je in te nemen als je snel wilt aankomen. Bananen, volle melk, karnemelk, smoothies, vezelrijke koeken, avocado’s, gedroogde vijgen of pruimen en granaatappel zijn goede tussendoortjes om de calorie-inname op te voeren.

3. Supplementen

Mocht je moeite hebben om overdag voldoende binnen te krijgen, dan zou je eens kunnen overwegen om voor supplementen te kiezen zoals weight gainers. Ook dit kan namelijk een effectieve manier zijn om je calorie inname te verhogen.

Weight gainers zijn niet alleen rijk aan eiwitten, maar ze bevatten ook nog eens koolhydraten en andere ingrediënten zoals gezonde vetten. Benieuwd welke weight gainers aan te raden zijn, in het artikel shakes om aan te komen ontdek je de top 3 van dit moment.

Ben je nu lactose intolerant, dan kun je geen weight gainers gebruiken waarin eiwitten zitten die van melk zijn gemaakt. In dat geval kun je beter kiezen voor een goede lactosevrije weight gainer.

Snel aankomen door trainen en sporten

Niet alleen het aanpassen van je eetpatroon draagt bij aan gewichtstoename. Het juiste trainingsschema kan hier een waardevolle bijdrage aan leveren. Snel aankomen in korte tijd is prima haalbaar als je ervoor zorgt dat je de spiermassa opbouwt.

1. Cardio

Een intensieve, maar korte cardio training bereidt jouw lichaam voor op een spieropbouwende training. Je komt er niet direct van aan, maar een stevige warming-up van ongeveer 10 tot 15 minuten zorgt er wel voor dat het lichaam in de startblokken komt voor het serieuze werk.

2. Krachttraining

Met alle koolhydraten en eiwitten die je naar binnen werkt, voorzie je jouw spieren van voldoende voedingsstoffen om te groeien. Maar ze moeten daar wel toe gestimuleerd worden. Houd de krachttraining dus goed op niveau.

Dat betekent dat je niet te licht wilt trainen en ook zeker niet te veel herhalingen in de oefeningen. De gewichten waarmee je traint moeten een uitdaging voor je lichaam vormen, maar ze moeten wel goed te doen zijn. Als je met gewichten gaat trainen die net even iets te zwaar zijn, dan loop je een grote kans dat je blessures gaat krijgen. Dus luister goed naar je lichaam tijdens het trainen en stop als je pijn ervaart.

Wat ook belangrijk is, is dat je niet te lang traint. Na een uur vergroot je namelijk de kans dat je lichaam niet alleen vetweefsel afbreekt, maar ook spierweefsel. En dat laatste is iets wat je niet wilt.

3. Rust

Uiteraard zul je snel in gewicht toenemen als je veel eet en niet beweegt, maar dat is niet echt aan te raden. De toename in gewicht is iets wat je op een gezonde manier wilt bereiken. Toch is voldoende rust een belangrijk onderdeel in een gezonde levensstijl. 

Je lichaam moet herstellen na zware trainingen, je geest moet rusten na een drukke dag en je organen moeten de lading voedingsstoffen ook op een goede manier kunnen verwerken. Zorg voor minimaal 6 – 8 uur slaap zodat je weer helemaal klaar bent voor een nieuwe dag.

Tot slot: snel aankomen in korte tijd

Er kunnen veel redenen zijn waarom je snel wilt aankomen in een korte tijd. Wel is het belangrijk om dat te doen door middel van voedingsrijk voedsel en door spiermassa op te bouwen. 

Houdt er wel rekening mee dat het eventjes kan duren voordat er gewicht bij komt. Mocht het na de hierboven besproken punten nog steeds niet lukken om in gewicht aan te komen, neem dan contact op met je huisarts of diëtist.

Vond je het artikel snel aankomen in een korte tijd ook interessant? Deel het artikel dan op je social media kanalen zoals Facebook, Pinterest of Instagram. Hierdoor kunnen andere mensen ook het artikel lezen.

Referenties:

1. Sugar‐Sweetened Beverage Intake and Cardiovascular Disease Risk in the California Teachers Study – Lorena S. Pacheco, James V. Lacey,  Maria Elena Martinez, Hector Lemus, Maria Rosario G. Araneta,  Dorothy D. Sears, Gregory A. Talavera, and Cheryl A. M. Anderson
2. Total and added sugar intakes, sugar types, and cancer risk: results from the prospective NutriNet-Santé cohort – Charlotte Debras, Eloi Chazelas, Bernard Srour, Emmanuelle Kesse-Guyot, Chantal Julia, Laurent Zelek, Cédric Agaësse, Nathalie Druesne-Pecollo, Pilar Galan, Serge Hercberg, Paule Latino-Martel, Mélanie Deschasaux, Mathilde Touvier
3. Sugar and artificially sweetened beverages and risk of obesity, type 2 diabetes mellitus, hypertension, and all-cause mortality: a dose-response meta-analysis of prospective cohort studies – Pei Qin et al. Eur J Epidemiol
4. BMI Classification Percentile And Cut Off Points – Connor B. Weir; Arif Jan.
5. Anorexia Nervosa – Christine A. Moore; Brooke R. Bokor.
6. Hyperthyroidism – Philip Mathew; Jasmine Gujral; Prashanth Rawla
.7. Incidence of Celiac Disease Is Increasing Over Time: A Systematic Review and Meta-analysis – James A King et al. Am J Gastroenterol
8. Diabetes Mellitus Type 1  – Jessica Lucier; Ruth S. Weinstock.
9. Advances in cancer cachexia: Intersection between affected organs, mediators, and pharmacological interventions – Jawed A. Siddiqui, Ramesh Pothuraju, Maneesh Jain, Surinder K. Batra and Mohd W. Nasser
10. An Overview and Update on Obesity and the Obesity Paradox in Cardiovascular Diseases – Andrew Elagizi, Sergey Kachur, Carl J.Lavie, Salvatore Carbone , Ambarish Pandey, Francisco B.Ortega and Richard V.Milani
11. Body mass index and the risk of infection – from underweight to obesity – J. Dobner, S. Kaser
12. Underweight Young Women Without Later Weight Gain Are at High Risk for Osteopenia After Midlife: The KOBE Study – Yukako Tatsumi, Aya Higashiyama, Yoshimi Kubota, Daisuke Sugiyama, Yoko Nishida, Takumi Hirata, Aya Kadota, Kunihiro Nishimura, Hironori Imano, Naomi Miyamatsu, Yoshihiro Miyamoto, Tomonori Okamura
13. Body mass index and the risk of low bone mass–related fractures in women compared with men – Bing-Yan Xiang, Wei Huang, Guo-Qi Zhou, Ning Hu, Hong Chen and Cheng Chen

Over de auteur

Jelle

Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Bekijk dan de “Over mij” pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *