spierpijn verminderen dankzij 5 handige tips

Hoe kun je spierpijn verminderen?

Spierpijn verminderen en verhelpen wilt iedereen wel, want het is haast onmogelijk om na een intensieve training geen spierpijn te hebben die ons dagenlang achtervolgt. In dit artikel ontdek je wat spierpijn is en ontdek je 4 handige tips die je helpen om je spierpijn te verminderen.

Wat is spierpijn?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het belangrijk dat je eerst weet hoe spierpijn ontstaat. Spierpijn ontstaat namelijk door het inspannen en het (verkeerd) belasten van je spieren. Vooral wanneer je bepaalde spieren voor een langere tijd niet hebt getraind of een bepaalde beweging niet vaak maakt zijn deze extra gevoelig voor spierpijn.

In je spierweefsels ontstaan er dan piepkleine scheurtjes dat ook wel microscheurtjes worden genoemd. De pijn ontstaat vooral bij zwaardere belasting waardoor er bepaalde stoffen vrijkomen die een ontstekingsreactie veroorzaken.

Spierpijn is in de meeste vallen onschuldig. Maar mocht je hevige spierpijn hebben of zelfs een lichaamsdeel zoals je armen of benen niet meer goed kunnen bewegen, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Spierpijn verminderen na het sporten

Spierpijn verminderen na het sporten kan op verschillende manieren. Je kent vast wel de algemene tips zoals een goede warming-up of na afloop van je training een cooling-down. Maar wist je dat er nog een hoop andere tips zijn om je spierpijn te verminderen? Hieronder ontdek je 5 effectieve tips.

1. Eet de juiste voeding

Het eten van eiwitrijke voeding is ontzettend belangrijk wanneer je spierpijn wilt verminderen. Eiwitrijke voeding draagt namelijk bij aan het herstel van je spieren na een fysieke inspanning. Je lichaam zet de eiwitten om naar speciale “bouwstenen” die helpen om de microscheurtjes in je spieren te herstellen.

In de onderstaande tabel vind je enkele voedingsmiddelen met een hoog eiwit gehalte.

Eiwit per 100 gram
Biefstuk 24 gram
Cashew Noten 15 gram
Eieren gebakken 15 gram
Eieren gekookt 15 gram
Hazelnoten 15 gram
Kalkoen 22 gram
Kip 23 gram
Magere Kwark 12 gram
Tonijn in Blik 28 gram
Walnoten 15 gram
Zalm in blik 25gram

Een andere manier om genoeg eiwitten binnen te krijgen is door gebruik te maken van supplementen zoals eiwitshakes. De hoeveelheid eiwitten dat je nodig hebt, is afhankelijk hoe zwaar je bent.

Ik raad je aan om ongeveer 1.5gram eiwit per kilo aan lichaamsgewicht binnen te krijgen. Dus als je bijvoorbeeld 70 kilo weegt, dan heb je ongeveer 105 gram eiwit per dag nodig. Train je intensief dan heb je logischerwijs meer eiwitten nodig.

Ook het eten van een watermeloen kan je helpen om spierpijn te verminderen dankzij het stofje citrulline. (1, 2)

2. Drink veel water

erge spierpijn verminderen door water te drinken

Wanneer je aan krachttraining doet is het belangrijk dat je van tevoren, tijdens en na je training water drinkt. Ons lichaam bestaat namelijk uit ongeveer 70% uit water. Een deel daarvan bevindt zich in ons bloed, terwijl het andere deel nodig is voor de juiste werking van onze organen.

Door dagelijks voldoende water te drinken stimuleer je je stofwisseling, worden afvalstoffen uit je spieren afgevoerd en worden er zogenaamde elektrolyten naar je spieren getransporteerd.

Actieve sporters worden dan ook aangeraden om dagelijks 2 tot 3 liter water te drinken. Al is dat natuurlijk wel afhankelijk van de duur en de intensiviteit van je training.

Een andere mogelijkheid is het drinken van kersensap als vervanger van water door de antioxidanten die het bevat. (3)

3. Slaap voldoende

spierpijn na fitness verminderen door voldoende te slapen

Veel mensen onderschatten het belang van slaap. Maar wil je je spierpijn verminderen dan is het belangrijk dat je je lichaam voldoende rust geeft zodat het kan herstellen. (4) Rust je niet genoeg en blijf je door trainen dan is de kans groot dat je spieren overbelast raken.

Om je spierpijn te verminderen is ongeveer 8 uur slaap per dag ideaal. Zorg wel dat je kamer donker en koud genoeg is (~17 graden), zodat je slaap kwaliteit goed is.

4. Drink cafeïne (?)

spierpijn verminderen na training dankzij cafeïne

Voor veel mensen is cafeïne een onmisbare opkikker voor tijdens de vroege ochtenden of saaie besprekingen op je werk. Maar wist je dat het drinken van een bak met koffie of een andere cafeïne houdende drank goed werkt tegen de verlaten vorm van spierpijn?

Onderzoekers van de Human Performance Laboratory waren namelijk benieuwd naar de invloed van koffie op de vertraagde spierpijn dat volgt na een intensieve training.

En wat blijkt, de inname van cafeïne zorgt voor minder pijn op de 2e en de 3e dag na de training. Daarnaast blijkt ook dat cafeïne tijdens de training ervoor zorgt dat er in de 5e set meer herhalingen gedaan kunnen worden. (5)

Onderzoeker Caitlin F. Hurley concludeert dan ook het volgende:

This study demonstrates that caffeine ingestion immediately before an upper-body resistance training out enhances performance. A further beneficial effect of sustained caffeine ingestion in the days following the exercise bout is an attenuation of delayed onset muscle soreness (DOMS). This decreased perception of soreness in the days following a strenuous resistance training workout may allow individuals to increase the number of training sessions in a given time period.

– Caitlin F. Hurley, Human Performance Laboratory, University of Rhode Island

Tot slot: spierpijn verminderen

Een beetje spierpijn is niet direct een probleem, maar wil je je spierpijn verminderen dan kunnen de hierboven genoemde tips je goed helpen. Heb je nu zoveel spierpijn dat je bijvoorbeeld je armen of benen niet meer goed kan bewegen? Neem dan contact op met je huisarts. Deze kan je verder informeren en eventueel doorverwijzen naar een fysio.

Spierpijn verhelpen en verminderen

Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Bekijk dan de “Over mij” pagina.

Andere bezoekers bekeken ook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *