Ga naar de inhoud
Is studentenhaver gezond?

6 Redenen waarom studentenhaver gezond is …

Door Jelle

Wie kent studentenhaver niet? Het is namelijk dé mix van noten en vruchten. Maar is studentenhaver gezond of stiekem toch ongezond? Wat zit er allemaal in en waar komt de naam eigenlijk vandaan? In dit artikel ontdek je alles over studentenhaver.

Wat is studentenhaver?

Studentenhaver is een mix van verschillende ongebrande en ongezouten noten en vruchten. Noten die het meest gebruikt worden in studentenhaver zijn vaak pinda’s, amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten en walnoten. Rozijnen worden vaak gebruikt als vrucht met eventueel nog andere vruchten zoals bijvoorbeeld witte rozijnen.

Oorspronkelijk komt de naam studentenhaver van rondreizende studenten en geestelijken die het voedsel zo geconcentreerd mogelijk mee moesten nemen. De voedingswaarden van noten is heel hoog en ze zijn makkelijk om mee te nemen op reis.

Hoe gezond is studentenhaver?

Studentenhaver is gezond vanwege de verschillende mineralen, vitamines, eiwitten en dat ze hun energie langzaam vrij laten, waardoor je langer kunt teren op een handig nootje. Hoewel noten gemiddeld gezien uit zo’n 55% vet bestaan, zijn dit vooral goede en onverzadigde vetten (omega 3 en 6).

Dat is waardoor men snel twijfelt over de gezondheid van noten. Studentenhaver kent echter juist flink wat gezondheidsvoordelen. Hieronder gaan we er dieper op in door een aantal van deze gezondheidsvoordelen apart te behandelen.

1. Bevatten veel voedingsstoffen

Alle noten die gebruikt worden voor studentenhaver zitten boordevol voedingsstoffen (1, 2). Zo bevatten cashewnoten veel eiwitten en onverzadigde vetzuren en hebben walnoten veel omega 3-vetzuren in zich.

Amandelen bevatten veel antioxidanten en hazelnoten hebben veel vitamine B, mineralen en gezonde vetten in zich. Maar de noten zijn ook rijk aan ijzer en mineralen zoals seleen, mangaan en koper. Dit maakt studentenhaver heel gezond.

2. Studentenhaver bevat veel antioxidanten

Zoals gezegd bevatten met name walnoten en amandelen veel antioxidanten (3). Antioxidanten beschermen ons lichaam tegen vrije radicalen. Deze zijn onvermijdelijk, want ze zitten bijvoorbeeld gewoon in de lucht en in zonlicht.

Maar je kunt ze wel vermijden door sigarettenrook, alcohol en langdurige stress te mijden. Door de oxidatie, het verbranden van onder andere suikers en eiwitten door zuurstof, komen deze vrije radicalen vrij.

Antioxidanten maken deze vrije radicalen onschadelijk en zijn dus belangrijk om door middel van je voeding binnen te krijgen. Neem dus lekker studentenhaver met flink wat amandelen in de mix.

3. Kan helpen bij afvallen

Een andere reden waarom studentenhaver gezond is, is dat de nootjes langzaam hun energie loslaten en veel goede vetten in zich hebben, kan het ook zeker helpen bij het afvallen. Het stilt voor een langere periode het hongergevoel, waardoor snaaibuien verleden tijd zijn.

Ze laten hun voedingsstoffen en energie langzaam vrij, waardoor je langer een verzadigd gevoel ervaart (4). Studentenhaver is daarmee het perfecte tussendoortje, zeker wanneer je probeert af te vallen.

Bovendien bevatten noten veel mineralen en vitaminen, die bijdragen aan een goede stofwisseling. Hoe hoger en beter je stofwisseling is, hoe makkelijk je kunt afvallen (5).

4. Kan helpen om je cholesterol te verlagen

Cholesterol is een vettig stofje die in je lichaam dient als bouwstof voor hormonen, gal en lichaamscellen. Bij een verhoogd cholesterolgehalte zit er dus te veel van dit vet in je bloed en blijft het aan je aderen en bloedvaten zitten.

Dit stofje blijft aan de wanden van je aderen en bloedvaten zitten, waardoor je een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebt, omdat er minder bloed en zuurstof doorheen kan stromen.

Walnoten kunnen hier goed bij helpen, want uit verschillende grote studies blijkt dat het eten van walnoten de “goede” HDL cholesterol verhoogd en de “slechte” LDL cholesterol verlaagd (6). En dus ook de kans op hart- en vaatziekten verminderd.

5. Studentenhaver kan ontstekingen verminderen

Een ander belangrijk gezondheidsvoordeel van studentenhaver is het dat het ontstekingen kan verminderen (7).

De oorzaak van veel ontstekingen begint vaak bij de spijsvertering. Het is dus van belang om deze goed op orde te hebben. Stoffen die goed zijn voor je spijsvertering en darmen zijn bijvoorbeeld omega 3-vetten en eiwitten.

En laten deze nou net in studentenhaver zitten. Walnoten bevatten zoals je inmiddels weet omega 3, maar ook veel vezels die ontzettend goed zijn voor je darmen en dus ook je spijsvertering verbeteren.

Cashewnoten zijn daarnaast rijk aan eiwitten, die ook een positief effect hebben op je spijsverteringskanaal. Door een verbeterde spijsvertering kan je lichaam voedingsstoffen beter opnemen. Hierdoor wordt je immuunsysteem sterker en zorgt dat ervoor dat ontstekingen verminderen.

6. Rijk aan nuttige vezels

Vezels zijn heel erg belangrijk voor het goed functioneren van je lichaam. Ze zijn goed voor je darmflora, waardoor deze alle voedingsstoffen uit je voeding goed opneemt. Maar vezels geven je ook een langer verzadigd gevoel, waardoor je minder eet en verlagen daarnaast ook het risico op hart- en vaatziekten (8).

Alle noten die voor studentenhaver worden gebruikt, zoals cashewnoten, walnoten, amandelen, paranoten en hazelnoten zijn grote bronnen van vezels. Nóg een reden waarom studentenhaver gezond is. Een handje noten per dag doet wonderen aan je lichaam.

Conclusie

Kortom, studentenhaver is gezond. Ontzettend gezond zelfs. De noten bevatten heel veel goede voedings- en bouwstoffen die je lichaam nodig heeft.

Ze zorgen voor een goede spijsvertering, verlagen een verhoogd cholesterolgehalte, verlagen de kans op hart- en vaatziekten, helpen je immuunsysteem bij het verminderen van ontstekingen en bevatten veel antioxidanten die je lichaam helpen om vrije radicale onschadelijk te maken.

Wanneer je aan het afvallen bent zijn noten goede tussendoortjes, omdat ze de energie langzaam kwijtraken waardoor je honger langer gestild is. Studentenhaver is gezond dankzij de vele gezondheidsvoordelen die het je te bieden heeft.

Neem elke dag een handje studentenhaver en je gaat het verschil zeker merken. Dan ben je zeker overtuigd van de gezonde voordelen van studentenhaver, wat overigens voor iedereen het verschil kan maken; of je nu studenten bent of niet. Studentenhaver is gezond voor iedereen.

Superfood en notenmix

Ook eens voedzame nootjes proberen?

Op zoek naar lekkere en voedzame nootjes? Bekijk dan eens het nootjes assortiment van Body& Fit Shop. Ook geschikt voor actieve sporters. Je bekijkt ze hier >>

Bronnen die gebruikt zijn voor dit artikel:

2. Other relevant components of nuts: phytosterols, folate and minerals – Ramon Segura, Casimiro Javierre, M Antonia Lizarraga, Emilio Ros
3. Effect of a walnut meal on postprandial oxidative stress and antioxidants in healthy individuals – Ella H Haddad, Natasha Gaban-Chong, Keiji Oda, Joan Sabaté
4. Appetitive, dietary and health effects of almonds consumed with meals or as snacks: a randomized, controlled trial – S Y Tan, R D Mattes
5. Almonds vs complex carbohydrates in a weight reduction program – M A Wien, J M Sabaté, D N Iklé, S E Cole, F R Kandeel
6. Effects of walnut consumption on blood lipids and other cardiovascular risk factors: a meta-analysis and systematic review – Deirdre K Banel, Frank B Hu
7. The effects of the mediterranean diet on biomarkers of vascular wall inflammation and plaque vulnerability in subjects with high risk for cardiovascular disease. A randomized trial – Rosa Casas, Emilio Sacanella, Mireia Urpí-Sardà, Gemma Chiva-Blanch, Emilio Ros, Miguel-Angel Martínez-González, Maria-Isabel Covas, Rosa Ma Lamuela-Raventos; Jordi Salas-Salvadó, Miquel Fiol, Fernando Arós, Ramon Estruch
8. Dietary fiber and weight regulation – N C Howarth, E Saltzman, S B Roberts

Over de auteur

Jelle

Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Bekijk dan de “Over mij” pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *