Een tekort aan ijzer

Gemiddelde leestijd: 3 minuten
FitAddicted.nl - Jelle

Voel jij je al een langere tijd moe of futloos? Heb je last van een blekere huid dan normaal? Dan zou het zo maar kunnen zijn dat je een flinke verkoudheid hebt. Maar wist je dat er ook een kans bestaat dat je een tekort aan ijzer hebt?

Een tekort aan ijzer houdt in dat je te weinig ijzer in je lichaam hebt en dat kan diverse oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat je te weinig ijzerhoudend voedsel eet, maar ook dat je lichaam niet in staat is om ijzer op te nemen. Daarnaast kan een tekort aan ijzer voor vervelende lichamelijke problemen zorgen. Zo wordt er minder zuurstof door je gehele lichaam getransporteerd. En functioneert je afweersysteem minder waardoor schadelijke stoffen minder goed worden afgebroken.

In dit artikel vertel ik je wat de symptomen van een tekort aan ijzer zijn. En vertel ik je meer over risico groepen. Dus lees snel verder!

Tekort aan ijzer symptomen

Wanneer je denkt een tekort aan ijzer te hebben is het altijd verstandig om eerst contact op te nemen met je huisarts. Dat klinkt logisch, maar je kunt gelukkig in de meeste gevallen een tekort aan ijzer symptomen zelf herkennen.

Veel van de volgende symptomen zijn dan ook vaak een duidelijk signaal dat er een te kort aan ijzer is in je lichaam.

1. Bleke huid

De stof hemoglobine is verantwoordelijk voor de rode kleur van je bloed en is daarmee ook direct verantwoordelijk voor de kleur van je huid.

Een bleke huid wordt dan ook vaak gezien dat er iets met je mis is. Ook de veranderingen van de kleur van je lippen, de binnenkant van je oogleden en tandvlees kan duiden op een tekort aan ijzer.

2. Haaruitval

Wanneer je een te kort aan ijzer hebt wordt er minder zuurstof door je lichaam getransporteerd waarbij de vitale lichaamsorganen de meeste zuurstof krijgen. Je haar is dan ook geen belangrijk onderdeel met als gevolg dat je haren meer gaan uitvallen dan normaal.

3. Onregelmatige hartslag

Doordat er minder zuurstof door je lichaam wordt getransporteerd zal je hart sneller kloppen om de aanwezige zuurstof af te leveren. Hierdoor zal je hart als het waren “overwerken”. Bij extreem langdurig overwerken kan dat uiteindelijk leiden tot klachten zoals hartruis en een onregelmatige hartslag.

4. Moeheid

Je moe voelen is 1 van de meest herkenbare symptomen van een te kort aan ijzer. Tegelijkertijd blijkt de symptoom lastig, want moeheid kan natuurlijk ook komen doordat je een druk leven hebt of omdat je slecht slaapt.

Maar wanneer de moeheid samengaat met irritatie, je zwak voelt en je moeilijk kunt concentreren dan is de kans groot dat je een tekort aan ijzer hebt.

5. Schildklier problemen

Bij een tekort aan ijzer vertraagt de werking van je schildklier en verloopt je spijsvertering minder snel dan voorheen.

Wanneer je plots aankomt, geen energie hebt en je lichaamstemperatuur is lager dan normaal dien je zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts.

Risicogroepen met een verhoogde kans op een tekort aan ijzer

tekort aan ijzer

Er zijn 5 risicogroepen die meer kans op een te kort aan ijzer. Deze volgende groepen dienen dan ook extra alert te zijn:

1. Kinderen en jongeren

Kinderen en jongeren hebben meer ijzer nodig dan volwassenen, niet alleen omdat ze in de groei zijn. Maar ook omdat het mineraal helpt bij het ontwikkelen van hun denkvermogen en motorische ontwikkelingen.

Het is dan belangrijk dat de ouders alert zijn op een eventuele te kort aan ijzer symptomen.

2. Vrouwen die zwanger zijn

Vrouwen die zwanger zijn hebben tijdens de zwangerschap extra ijzer nodig . Het al aanwezige ijzer gaat namelijk automatisch naar de groeiende baby’s en naar de placenta.

Daarnaast hebben de toekomstige moeders meer bloed nodig en dus ook meer hemoglobine.

3. Vrouwen die borstvoeding geven

Moeders die borstvoeding geven verliezen meer ijzer doordat de het ijzer ook in het moedermelk aanwezig is.

4. Vrouwen tijdens hun menstruatiecyclus

Bloedarmoede door een tekort aan ijzer is 1 van de meest voorkomende oorzaken. Bij dit maandelijks bloedverlies moet er nieuw bloed aangemaakt worden, waarvoor voldoende ijzer beschikbaar dient te zijn.

5. Onvermogen om ijzer tot zich te nemen

Niet alleen mensen die bepaalde aandoeningen hebben, maar ook mensen die operaties aan hun darmen of maag hebben gehad hebben de kans dat hun lichaam te weinig ijzer tot zich neemt.

Dit komt omdat de manier waarop onze lichaam het mineraal tot zicht neemt verstoord is. Dit geldt ook wanneer men ijzerrijk voedsel tot zich neemt.

Tot slot: een tekort aan ijzer

In dit artikel heb gelezen wat een tekort aan ijzer precies is, wat de symptomen ervan zijn en welke groepen goed er gevoelig ervoor zijn.

Denk je 1 of meerdere van een tekort aan ijzer symptomen bij je eigen te herkennen? Neem dan zo dan snel mogelijk contact op me je huisarts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Misschien vind je dit interessant?

Meer artikelen

Klik op 1 van de categorieën en lees over verschillende interessante artikelen.