Ga naar de inhoud
trainen met een gewichtsvest - 5 zware oefeningen

Trainen met een gewichtsvest | De 5 Beste Oefeningen

Door Jelle

Ook trainen met een gewichtsvest? Op het internet vind je ontzettend veel workouts waarbij je geen apparatuur nodig hebt, maar waarbij je je lichaamsgewicht gebruikt. Helaas zijn deze oefeningen vaak beperkt in de hoeveelheid kracht die ze op kunnen bouwen. Door te trainen met een gewichtsvest verhoog je dan ook de moeilijkheid van de oefeningen doordat je extra gewicht toevoegt bovenop je eigen lichaamsgewicht.

In dit artikel ontdek je 5 verschillende oefeningen waarbij je een gewichtsvest kunt gebruiken en waarmee je je lichaam extra uitdaagt. Meer weten over deze oefeningen? Lees dan snel verder.

Mocht je nog geen gewichtsvest hebben en zou je er graag 1 willen kopen? Lees dan het artikel beste gewichtsvest kopen.

Trainen met een gewichtsvest

Dankzij je eigen lichaamsgewicht kun je tegenwoordig heel je lichaam trainen. Het dragen van een gewichtsvest verhoogd de moeilijkheid van de lichaamsgewichtsoefeningen aanzienlijk, omdat je extra gewicht toevoegt boven op je eigen lichaamsgewicht.

Naast hardlopen met een gewichtsvest, de bekende pull-ups, push-ups en dips zijn er nog genoeg andere oefeningen die je met een gewichtsvest kunt uitvoeren. Om je een beetje op weg te helpen vind je hieronder een 5 tal gewichtsvest oefeningen.

De trainingen met een gewichtsvest nemen niet al te veel tijd in beslag, maar vragen aanzienlijk wat van je lichaam.

Weet je niet hoe je een bepaalde oefening moet uitvoeren? Bekijk dan eerst de onderstaande filmpjes en zorg eerst dat je de oefeningen zonder een gewichtsvest onder de knie hebt. Pas daarna gebruik je een gewichtsvest.

1. Bulgaarse Split Squats – 10x per been

De Bulgaarse split squats is een oefening waarmee je je quadriceps, hamstrings, en je heupspieren tegelijkertijd traint. Daarnaast train je met deze oefening ook je balans en je coördinatie van je bewegingen, zodat je houding beter word.

Het is dan ook een zeer effectieve oefening met een gewichtsvest.

2. Plank Push-up – 6x per arm

Misschien heb je deze oefening wel eens gedaan zonder een gewichtsvest. De plank push-up is een zeer goede en effectieve oefening om de spieren van je bovenlichaam te verbeteren en te versterken. Je traint namelijk vooral de spieren rondom je rug, buik en bekken.

Het grote voordeel van deze oefening is toch wel dat je net zoals bij de Bulgaarse Split Squats je lichaamshouding verbetert doordat je ook spieren meepakt die je romp stabiliseren. Je staat op den duur rechter en je hebt dan ook direct een betere basis voor de andere oefeningen.

3. Box Jumps – 4x

De 3e oefening is de box jump oefening. De oefening is vooral geschikt om je verticale sprongkracht te versterken en om je explosiviteit te vergroten wat weer je algemene fitheid ten goede komt.

Let op: bij deze oefening is het heel belangrijk dat je niet als een gek erop en eraf springt. Kies voor opspringen en afstappen om blessures of erger te voorkomen.

4. Mountain Climber – 20x

Ook de mountain climber is een oefening die goed is voor het trainen van meerdere spiergroepen. Je traint met deze oefening namelijk je core spieren, benen rug en je armspieren. In combinatie met een gewichtsvest is deze training nog eens extra pittig en verbeter je je uithoudingsvermogen en je balans.

5. Pistol Squats – 4x per been

De laatste oefening in de lijst van oefeningen met een gewichtsvest is de bekende pistol squat. De pistol squat is niets anders dan squaten op één been, maar is tegelijkertijd één van de meest complexe oefeningen die er is. Het vergt geduld, coördinatie, balans, kracht en flexibiliteit.

Voordat je deze oefening met een gewichtsvest doet moeten je benen redelijk goed getraind zijn en moet je deze oefening helemaal onder controle hebben.

Tot slot: trainen met een gewichtsvest

Trainen met een gewichtsvest is normaal gesproken veilig. Maar zoals bij alle oefeningen met een gewichtsvest is het wel verstandig om met een licht gewicht te beginnen en geleidelijk aan op te bouwen.

Nog geen ervaring met de bovengenoemde oefeningen, ga dan eerst aan de slag met de basis en richt je dan vooral op de uitvoering. Pas als de oefeningen goed lukken gebruik je een gewichtsvest.

Heb je nog meer trainingen met een gewichtsvest en wil je deze graag delen? Laat dan onderaan aan het artikel een reactie achter. Dan kom ik er zo snel mogelijk op terug.

Over de auteur

Jelle

Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Bekijk dan de “Over mij” pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *