Voordelen van krachttraining

Ken jij de volgende 10 voordelen van krachttraining?

Jelle Damen

Als je een fanatieke sporter bent, dan weet je al dat krachttraining goed voor je is. Je verbetert niet alleen je evenwicht, maar je beschermt door sterkere spieren je botten en helpt ook nog eens bij het verbranden van calorieën. Maar er zijn meer mentale en fysieke voordelen van krachttraining die ik graag met behulp van dit artikel wil behandelen.

Ben jij ook benieuwd welke die dat zijn? Dan raad ik aan om snel verder te lezen!

Voordelen van krachttraining

Bij krachttraining denken veel mensen aan zware oefeningen, spieren en aan bodybuilders. Gelukkig is dit niet geval, want je kunt natuurlijk altijd zelf bepalen hoever je wilt gaan. Wat belangrijk is om te weten is dat krachttraining door mensen van verschillende leeftijden gedaan kan worden. En vooral voor mensen die verschillende gezondheidsproblemen hebben zoals hart en vaatziektes.

Hieronder vind je de 10 voordelen van krachttraining.

1. Krachttraining beschermt je botten en maakt je spieren sterker

Iedereen weet, dat wanneer je je spieren traint dat ze langzaamaan sterker zullen worden. Sterkere spieren kunnen meer hebben en zijn daarom dan ook beter in staat om je botten te beschermen, waardoor een botbreuk minder vaak voor kan komen.

Wist je ook dat je na je 50e levensjaar per jaar 1% van je spierkracht en botten verliest? Door je spieren goed te trainen kan je dus dit verlies beperken en zorg je ervoor dat je lichaam sterk blijft.

2. Het vergroot je zelfvertrouwen

voordelen van krachttraining

Wanneer je actief aan krachttraining doet, zullen je spieren op den duur gaan groeien en zal je lichaam er anders uit gaan zien. Hierdoor zul je dan ook je eigen anders gaan voelen. Want uit onderzoek is dan ook gebleken dat meer spiermassa en een strakker lichaam een positief invloed heeft op je zelfvertrouwen.

Je voelt je niet alleen beter, maar ook nog eens fit en aantrekkelijker waardoor de kans groter is dat je een compliment krijgt. En dat is altijd fijn om te horen toch?

3. Door krachttraining zit je lekkerder in je vel

Zoals bij punt 2 al even genoemd is, is dat je door krachttraining ook veel lekkerder in je vel gaat zitten. Je ervaart namelijk veel meer fitheid dan eerst. En je zit ook nog eens boordevol energie. Het grote voordeel hiervan is dat je beter bestand bent tegen verschillende stress symptomen en dat je ook veel beter met druk kunt omgaan. Kortom je voelt je blij.

Een ander voordeel is dat je ook nog het endorfine hormoon verhoogd waardoor je eigen gelukkig voelt.

4. Je blijft langer leven

Krachttraining zorgt ervoor dat het een positief effect heeft op je hart en gaat ook nog eens verschillende ziektes en ouderdomsprocessen tegen. Zorg daarom dat je minimaal twee keer in de week aan krachttraining doet om te zorgen dat je een lagere bloeddruk krijgt.

5. Krachttraining zorgt voor een beter evenwicht

Een ander belangrijk voordeel van krachttraining is dat je niet alleen je coördinatie en je evenwicht ermee verbetert. Maar je verbetert vooral je houding. Tevens ervaar je meer flexibiliteit en balans waardoor je de kans op vallen met zo’n 40% kan verminderen.

Dat laatste is vooral ontzettend belangrijk wanneer je ouder begint te worden.

6. Je slaapt stukken beter

Vrijwel elke sport waarbij je intensief bezig bent zorgt er ook voor dat je beter kunt slapen. Ook is de kans dat je midden in de nacht wakker wordt aanzienlijk kleiner. Aangezien je dieper slaapt en de volgende dag een stuk meer uitgerust bent dan voorheen.

Het is echter wel belangrijk om te weten dat trainen met spierpijn niet is aan te raden. Zorg daarom dat je minimaal 8 uur slaap per dag krijgt. Hierdoor krijgen je spieren genoeg tijd om zich te herstellen.

Lees ook: hoe kun je spierpijn verminderen

7. Je verbetert je conditie

voordelen van krachttraining pushups

Ook krachttraining verbetert je conditie. Zo kan je meer lucht opnemen in je longen en maak je ook steeds meer spierweefsel aan. Door het aanmaken van meer spierweefsel worden je spieren niet alleen je groter. Maar krijgt je lichaam ook steeds meer vorm en minder last van vervelende en pijnlijke blessures.

8. Het verhoogt je stofwisseling

De al eerder genoemde voordelen van krachttraining zorgen ook ervoor dat je sneller calorieën verbrand. Dit geldt niet alleen voor tijdens de training. Maar ook nog eens erna. Krachttraining verhoogt namelijk de stofwisseling in je lichaam met ongeveer 15%!

9. Het helpt bij gewichtsverlies

Zoals je bij punt 8 hebt kunnen lezen zorgt krachttraining er dus voor dat je sneller calorieën verbrand. Waardoor je uiteindelijk gewicht verlies en ook ervoor zorgt dat dit blijft als je voldoende blijft bewegen.

Zo blijkt uit een recente studie dat vrouwen die 3x per week aan krachttraining doen meer calorieën verbrandde dan wanneer ze dagelijkse activiteiten uitvoerde.

10. Je gezondheid gaat er flink op vooruit

Krachttraining zorgt naast alle eerder genoemde voordelen er ook voor dat je gezondheid erop vooruit gaat. Je bent namelijk veel beter bestand tegen virussen en vervelende lichaamskwalen.

Heb je klachten of problemen met bepaalde spieren? Ook dan is krachttraining aan te raden. Maar om te kijken welke spieroefeningen het beste horen bij je klachten is het zeer belangrijk om van te voren contact op te nemen met je behandelende arts. Deze zal met jou bespreken wat het beste voor jou is.

Tot slot

In dit artikel heb je meer kunnen lezen over de vele voordelen van krachttraining. Zo zorgt het niet alleen ervoor dat je beter bestand bent tegen een verkoudheid of griep. Maar ook dat je meer calorieën verbrand. Gelukkig hoef je voor krachttraining niet speciaal naar een sportschool. Je kunt krachttraining namelijk uit thuis uitvoeren. Denk dan bijvoorbeeld aan pushups, squats of lunges.

Dus wil jij ook de voordelen van krachttraining ervaren? Blijf dan niet zitten en ga ervoor. Je zult er fitter en gezonder erdoor voelen!

FitAddicted.nl - Jelle Damen

Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Bekijk dan de “Over mij” pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

Klik op 1 van de categorieën en ontdek meer interessante artikelen.