Waar zit vitamine C in?

De volgende 10 voedingsmiddelen zitten er boordevol mee

Jelle Damen

Vitamine C is toch wel één van de meest bekendste vitamine die we kennen. Maar toch komen 2 vragen altijd terug. Waar zit vitamine C in en waarvoor hebben we het nu precies nodig? Deze vragen zijn opzicht niet raar te noemen. Want vitamine C is een essentieel onderdeel voor je lichaam om het goed te laten functioneren.

Maar waar zit vitamine C in? Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden ben ik op onderzoek uit gegaan. Vitamine C zit vooral in aardappelen en in verschillende soorten groentes en fruit. Denk maar eens aan rode paprika’s, broccoli, boerenkool, bloemkool, tomaten, aardbeien, kiwi’s en natuurlijk de bekende sinaasappel. Daarnaast is Vitamine C betrokken bij veel processen in het lichaam. Zo is het belangrijk bij het in stand houden van je weerstand, de groei van je botten en de ontwikkeling van je lichaam.

Verder behandel ik in dit artikel wat vitamine C nu precies is, wat er gebeurd als je niet genoeg vitamine C binnenkrijgt en welke voedingsmiddelen veel vitamine C in zit.

Dus lees snel verder!

Wat is vitamine C?

Een kwiki zit vol met vitamine C

Vitamine C wordt ook wel vaak een ascorbinezuur genoemd. Dit is omdat de vitamine evenals Vitamine B een water oplosbaar is.

Simpel gezegd houdt dit in dat wanneer ze in contact komen met water dat ze automatisch oplossen. Dit gebeurd vooral wanneer er een overschot aan vitamine het lichaam verlaat via de urine.

Verder is de vitamine betrokken bij ontzettend veel belangrijke processen in het lichaam. De meest bekende die iedereen wel kent is dat het onmisbaar is voor een goede weerstand. Maar daarnaast is het ook belangrijk voor de groei van je botten en de ontwikkeling van je lichaam. Denk dan aan gezonde tanden, stralende huid en een goed functionerend zenuwstelsel.

Een ander voordeel is dat vitamine C samen met vitamine E vrije radicalen bestrijd. Vrije radicalen spelen een belangrijke rol bij het verouderingsproces.

In tegenstelling tot veel diersoorten kan de mens zelf géén vitamine C aanmaken of opslaan. Het dan daarom ook erg belangrijk dat je dagelijks genoeg vitamine C binnenkrijgt. Dit kan je doen door goed en gevarieerd te eten en dagelijks fruit te eten.

Hoeveel Vitamine C per dag?

Hoeveel Vitamine C per dag hangt van af van verschillende factoren. Denk dan bijvoorbeeld aan geslacht, leeftijd of aan je levensstijl. De gezondheidsraad heeft dan ook voor de verschillende groepen de minimale aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vast gesteld.

Leeftijd Aantal milligram per dag
1-4 jaar 40
4 – 7 jaar 45
7 – 10 jaar 50
10-13 jaar 55
10-13 jaar 65
13-16 jaar 70
16-65 jaar of ouder 70
Tijdens Zwangerschap 90
Tijdens borstvoeding 110

Deze tabel is gebaseerd om de minimale hoeveelheid die je dagelijks nodig hebt om je cellen en daarmee ook je lichaam normaal te laten functioneren. (factoren zoals je levensstijl, ziekte en bijvoorbeeld je omgeving zijn hier niet bij ingenomen!)

Een goed voorbeeld hiervan is roken. Roken zorgt er namelijk voor dat de ascorbinezuur minder goed wordt opgenomen. En wordt daarom ook vaak aangeraden om extra vitamine C supplementen te nemen. Al is stoppen met roken het beste.

Ben je een actieve sporter of een persoon die vaak onderweg is? Ook dan is het aan te raden om meer vitamine binnen te krijgen. Dit kan dan variëren van 1000mg tot maximaal 2000mg per dag. Deze grote hoeveelheden kunnen echter alleen bereikt worden door het nemen van supplementen.

Vitamine C tekort symptomen

Het kan soms ook zijn dat je te weinig vitamine C binnenkrijgt. Hierdoor ontstaat er de kans dat je last krijgt verschillende vitamine C tekort symptomen.

Ons lichaam kan ongeveer een voorraad van 3 maanden aanmaken, voordat er pas een vitamine C tekort ontstaat. Maar wanneer er een tekort ontstaat kan je op termijn te maken krijgen met:

 • een slechtere weerstand
 • wonden genezen minder snel en goed
 • sneller blauwe plekken
 • vaker moe
 • droge huid
 • bloedneus
 • pijnlijke gewrichten
 • uitgedroogd haar

Wanneer er sprake is van een extreme vitamine C tekort kan er scheurbuik ontstaan. Scheurbuik is een ziekte die vroeger vooral voor kwam onder scheepslieden die lang van huis waren. De symptomen van scheurbuik zijn onder andere:

 • slapeloosheid
 • slechte weerstand
 • je voelt je heel erg moe
 • gewichtsverlies

De hierboven genoemde symptomen komen in het 1e stadium voor. Maar wanneer je langer doorloopt met deze symptomen zonder dat je iets doet aan een vitamine C tekort treden er meer  symptomen op. Denk maar eens aan:

 • tandvlees bloedingen
 • inwendige bloedingen
 • tanduitval

Al deze symptomen zijn genoeg redenen om wanneer er sprake van een vitamine C tekort dus op tijd in actie te komen. Hieronder vind je een aantal voedingsmiddelen en tips zodat je weet waar vitamine C inzit en daardoor een vitamine C tekort kan verhelpen

Waar zit vitamine C in?

Vitamine C is voornamelijk terug te vinden in fruit, aardappelen en in verschillende soorten groentes. In het verleden is er vaak onderzoek gedaan naar de rol van van deze vitamine en tegengaan van griep of verkoudheid. Maar het is nooit wetenschappelijk aangetoond dat griep met vitamine C voorkomen kan worden.

Om er voor te zorgen dat je elke dag genoeg binnenkrijgt kun je er voor kiezen om de volgende 10 voedingsmiddelen waar veel vitamine C in zit tot je te nemen.

Groente Aantal mg Vitamine C p. 100gram
Rode Paprika 150 milligram
Broccoli 47 milligram
Boerenkool 100 milligram
Bloemkool 25 milligram
Tomaat 15 milligram
Fruit Aantal mg Vitamine C p. 100gram
Aardbeien 60 milligram
Kiwi 79 milligram
Verse ananas 43 milligram
Mango 23 milligram
Sinaasappel 51 milligram

De lijst is samengesteld a.d.h.v NEDERLANDS VOEDINGSSTOFFENBESTAND (NEVO)

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er veel groentes en fruit waar veel vitamine C in zitten. Het is dan ook aan te raden om iedere dag fruit en groente te eten. Zo zorg je niet alleen voor een betere weerstand. Maar je houdt op deze manier ook je algemene gezondheid op peil.

Het gebruik van supplementen waar vitamine C in zit

Wanneer je tussen de 1000 en 2000 milligram nodig hebt, dan is het haast onmogelijk om de hoeveelheid uit alleen groente of fruit te halen. Gelukkig zijn er tegenwoordig dan ook ontzettend veel supplementen die je hiermee kunnen helpen.

Het is echter wel belangrijk om te weten dat niet alle supplementen van goede kwaliteit zijn. De samenstelling van een tablet of capsule dient namelijk goed te zijn voor de opname door je lichaam. Hoe beter dat is, hoe beter je lichaam de vitamine kan opnemen.

Lees daarom dan ook goed het etiket. Ga opzoek naar de aanwezigheid van zogenaamde hulp en vulstoffen die eventueel worden gebruikt. Hulpstoffen zoals bioflavonoïden en magnesiumascorbaat zorgen ervoor dat de vitamine goed door je lichaam worden opgenomen. Vulstoffen en glansstoffen (gehydrogeerde olie) daar in tegen remmen de opname en zijn dan ook zonde van het geld.

Teveel aan vitamine C

Zoals eerder is aangeven, is de ascorbinezuur in water oplosbaar, waardoor teveel aan vitamine C nog maar heel zelden voorkomt. Je lichaam verwijdert namelijk de vitamines die het niet meer gebruikt via je nieren. Al kan dit wel belastend zijn!

Maar wanneer er toch sprake is van teveel vitamine C in je lichaam dan kunnen er aantal vervelende bijwerken optreden:

 • Hoofdpijn
 • Maagzuur
 • Diarree
 • Misselijkheid

Maar gelukkig komt een teveel heel weinig voor. Vooral omdat de aanbevolen hoeveelheid voor volwassenen zo rond de 70 milligram en de maximale hoeveel 2000mg per dag is.

Tot Slot: Waar zit vitamine C in?

In dit artikel heb je niet alleen kunnen lezen waarom de vitamine noodzakelijk is. Maar heb je hebt ook een antwoord gekregen op de vraag “Waar zit Vitamine C in?“.

Ik wil je daarom dan ook aanbevelen om tenminste iedere dag de aanbevolen hoeveelheid binnen te krijgen door extra kiwi of sinaasappel te eten. Want alleen zo zal je de positieve eigenschappen van de vitamine zelf kunnen ervaren.

Mocht je toevallig nog meer groentes of fruit weten waar vitamine c in zit? Of heb je nog vragen over dit onderwerp? Laat het mij dan weten onderaan in dit artikel.

FitAddicted.nl - Jelle Damen

Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Bekijk dan de “Over mij” pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meer artikelen

Klik op 1 van de categorieën en ontdek meer interessante artikelen.