Ga naar de inhoud
Waarom krijg je tintelingen van een pre-workout?

Waarom krijg je tintelingen van een pre workout?

Door Jelle

Waarom krijg je tintelingen van een pre workout? Als je een pre-workout supplement gebruikt dan heb je waarschijnlijk gemerkt dat je een tintelend gevoel in je lichaam krijgt. Als dit je eerste keer is, kan het misschien een beetje eng zijn als je niet weet waar het gevoel vandaan komt. 

De tintelingen zijn een veelvoorkomend, maar een onschuldig verschijnsel dat wordt veroorzaakt door een bepaald ingrediënt, namelijk Beta-Alanine. Dit is een aminozuur dat tijdens het sporten de zuurgraad in je spieren vermindert waardoor je langer kunt trainen.

In dit artikel kom je meer te weten waarom je deze tintelingen kunt krijgen, of de tintelingen schadelijk zijn en wat je er tegen kunt doen. 

Wat is een pre-workout?

Voordat je meer komt te weten waarom Beta-Alanine tintelingen kunnen veroorzaken, wil ik het eerst nog even kort hebben over wat een pre-workout nu precies is. 

Een pre-workout supplement bevat een mix van verschillende ingrediënten die je kunnen helpen om het maximale uit je training te halen. Ze kunnen cafeïne, Beta-Alanine, creatine, L-Citrulline en andere stoffen bevatten die je bloedstroom, uithoudingsvermogen en je focus kunnen verbeteren. 

Waarom krijg je tintelingen van pre-workout?

Het tintelende gevoel dat je krijgt van een pre-workout supplement is zoals gezegd te wijten aan het ingrediënt Beta-Alanine. 

Beta-Alanine is een aminozuur dat helpt om de hoeveelheid carnosine in je spieren te verhogen. Dit stofje helpt de zuurgraad in je spieren te verminderen tijdens een zware training. Hierdoor kun je dus langer en beter trainen (1, 2).

Echter kunnen de hogere hoeveelheden carnosine in je spieren ook zorgen voor tintelingen in je handen en voeten. Dit komt doordat carnosine de zenuwreceptoren in je huid stimuleert en zo een tintelend gevoel kan veroorzaken. Dit staat ook wel bekend als paresthesie.

Het gevoel kan variëren van mild tot intens en kan enkele minuten tot enkele uren aanhouden, afhankelijk van de hoeveelheid die je hebt binnengekregen en hoe lang een pre-workout in je lichaam blijft zitten.

Is het krijgen van tintelingen van een pre-workout supplement schadelijk?

Het krijgen van tintelingen door het nemen van een pre-workout is een onschadelijke reactie van je zenuwstelsel. Het is een veel voorkomende reactie en verdwijnt meestal na enige tijd. Toch kunnen sommige mensen het een vervelende of ongemakkelijke reactie vinden (3, 4). 

Mocht je dit ook ervaren, dan kun je ervoor kiezen om de dosering van je pre-workout te verlagen of een pre-workout supplement te kiezen wat geen Beta-Alanine bevat. 

Wat zijn de andere bijwerkingen van pre-workout supplementen?

Naast tintelingen kan het gebruik van een pre-workout supplement ook andere bijwerkingen hebben. Al is dat natuurlijk afhankelijk van de gebruikte ingrediënten. Zo kan cafeïne bijvoorbeeld leiden tot nervositeit, hartkloppingen of hoofdpijn (5). Creatine kan bijvoorbeeld weer leiden tot gewichtstoename die te wijten kan zijn aan het vasthouden van water. Al zijn deze niet waargenomen in klinische studies (6).

Voor meer informatie over de bijwerkingen kun je het beste het artikel de 5 bijwerkingen van pre-workout supplementen lezen. 

Conclusie

Tintelingen van pre-workout supplementen zijn een veelvoorkomende bijwerking van Beta-Alanine. Beta-Alanine is een aminozuur dat de hoeveelheid carnosine in je spieren verhoogt. Hierdoor kun je langer en harder trainen. Het tintelende gevoel dat je krijgt van pre-workout supplementen is niet schadelijk en verdwijnt na enige tijd. 

Als je het tintelende gevoel als onprettig ervaart, kun je overwegen om de dosering van je pre-workout aan te passen of voor een andere pre-workout supplement te kiezen die het ingrediënt niet bevat. 

Daarnaast is het ook heel belangrijk dat je de dosering instructies op de verpakking volgt en niet meer gebruikt dan wordt aanbevolen. Mocht je twijfelen of je pre-workout supplementen wel mag gebruiken, dan kun je het beste eerst contact opnemen met je huisarts of met een diëtiste. 

Pre-workouts zonder Beta-Alanine

Full as F#ck Rich Piana

Full as F#ck

Full As F#ck is een populaire pre-workout van de Amerikaanse bodybuild Rich Piana. Het bevat geen stimulerende middelen zoals cafeïne en ook geen beta-alanine. Het pre-workout supplement bevat namelijk L-citrulinne, Taurine en Arginine om je de gewenste spierpomp te geven.

Ripped Pre-Workout

Een andere optie zonder Beta-Alanine is Ripped Pre-Workout van Body & Fit. Het bevat een mix van verschillende ingrediënten zoals Taurine, L-tyriosine, verschillende vitamines en mineralen om je energie en uithoudingsvermogen te verhogen.

Body & fit ripped pre workout

Referenties:

1. International society of sports nutrition position stand: Beta-Alanine – Eric T Trexler, Abbie E Smith-Ryan Jeffrey R Stout, Jay R Hoffman, Colin D Wilborn, Craig Sale, Richard B Kreider, Ralf Jäger,Conrad P Earnest, Laurent Bannock, Bill Campbell, Douglas Kalman, Tim N Ziegenfuss, Jose Anto
2. Effects of Beta-Alanine Supplementation on Physical Performance in Aerobic-Anaerobic Transition Zones: A Systematic Review and Meta-Analysis – Álvaro Huerta Ojeda, Camila Tapia Cerda, María Fernanda Poblete Salvatierra, Guillermo Barahona-Fuentes, Carlos Jorquera Aguilera
3. A Systematic Risk Assessment and Meta-Analysis on the Use of Oral β-Alanine Supplementation – Eimear Dolan,Paul A Swinton, Vitor de Salles Painelli, Benedict Stephens Hemingway, Bruna Mazzolani, Fabiana Infante Smaira, Bryan Saunders, Guilherme G Artioli and Bruno Gualano
4. Optimizing human in vivo dosing and delivery of B-alanine supplements for muscle carnosine syntheses – Trent Stellingwerff, Jacques Decombaz, Roger C Harris, Chris Boesch
5. Caffeine – Justin Evans; John R. Richards; Amanda S. Battisti.
6. International Society of Sports Nutrition position stand: safety and efficacy of creatine supplementation in exercise, sport, and medicine – Richard B. Kreider, Douglas S. Kalman, Jose Antonio, Tim N. Ziegenfuss, Robert Wildman, Rick Collins, Darren G. Candow, Susan M. Kleiner, Anthony L. Almada, and Hector L. Lopez

Over de auteur

Jelle

Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Bekijk dan de “Over mij” pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *