Ga naar de inhoud
Wandelen met een gewichtsvest

Wandelen met een Gewichtsvest. Dit zijn de voordelen

Door Jelle

Wellicht heb je wel eens mensen zien wandelen met een gewichtsvest. Wandelen is namelijk 1 van de beste vormen van bewegen. Wel vergt het meer tijd en intensiteit om je hartslag te verhogen en hetzelfde aantal calorieën te verbranden dan bij andere vormen van fitness zoals joggen of fietsen. 

Je zou daarom dan ook kunnen overwegen om te gaan wandelen met gewichten zoals dumbbells, enkelgewrichten of met een gewichtsvest. In dit artikel kom je onder andere dan ook meer te weten over de voordelen van het dragen van een gewichtsvest tijdens het wandelen. Lees je mee?

Power tip: mocht je nog geen gewichtsvest hebben? Bekijk dan eens het artikel beste gewichtsvest. Hierin ontdek je de top 4 van dit moment.

Wandelen voor gewichtsverlies?

Door het gewicht tijdens het wandelen te verhogen krijg je te maken met verschillende voordelen ten opzichte van joggen of hardlopen. Zo raak je bijvoorbeeld niet snel buiten adem. Dit betekent dan ook dat je langer kunt wandelen dan hardlopen en je verbrand nog steeds calorieën in een sneller tempo.

Welke gewichten kun je gebruiken om wandelen uitdagender te maken

Er zijn verschillende manieren om gewichten te gebruiken om wandelen uitdagender te maken. Denk dan aan het dragen van enkelgewichten, het vasthouden van gewichten, het dragen van een zware rugtas of het dragen van een goede gewichtsvest. 

Toch is van de bovengenoemde opties het dragen van een gewichtsvest tijdens het wandelen 1 van de veiligste en de meest effectieve manieren. Bij een gewichtsvest wordt het gewicht namelijk gelijkmatig verdeeld over je torso. 

Enkelgewichten leggen meer druk om je enkels, knieën en heupgewrichten wat weer tot peesontstekingen en gewichtsproblemen kan zorgen. Verzwaarde rugzakken kunnen verschuiven en ervoor zorgen dat je te ver naar voren gaat leunen wat weer je onderrug en gewrichten belast. 

Kleine handgewichten zoals dumbbells kunnen er weer voor zorgen dat je biceps en je ellebogen overbelast raken omdat ze worden gedwongen om je spieren gebogen te houden (1). 

Lees ook: hardlopen met een gewichtsvest.

Gewichtsvesten en het verbranden van calorieën

Het dragen van een gewichtsvest tijdens het wandelen zorgt ervoor dat je meer calorieën verbrand in vergelijking met het wandelen zonder een vest.

Uit een onderzoek bleek dat mensen die een gewichtsvest droegen 12% meer calorieën verbrandde dan mensen zonder een gewichtsvest. Het effect werd zelfs sterker naarmate de helling hoger was en het effect werd nog sterker naarmate de snelheid toenam (2). 

Naast een hogere calorieverbranding kan het dragen van een gewichtsvest ook helpen om verlies van spiermassa te voorkomen. Ook blijkt dat het dragen van een gewichtsvest tijdens het sporten de vetvrije spiermassa te vergroten en zelfs de kracht van je dijbenen, benen en je voeten te vergroten (3). 

Waar moet je op letten bij een gewichtsvest tijdens het wandelen

Wil je ook een gewichtsvest dragen tijdens het wandelen, dan is het belangrijk om niet direct voor een hele zware vest te gaan. Gewichtsvesten vereisen namelijk sterke core spieren en kunnen als je een te zware vest draagt druk op je knieën en heupen veroorzaken. 

Daarom is een gewichtsvest van 15 a 30 kilo niet direct aan te raden. Je kunt als beginner beter kiezen om een gewichtsvest van 5 tot maximaal 10 kilo te pakken.

Ben je eenmaal gewend aan het gewicht, dan zou je kunnen overwegen om extra gewicht toe te voegen zodat het lopen weer wat uitdagender wordt. 

Conclusie wandelen met een gewichtsvest

Het dragen van een gewichtsvest tijdens het wandelen helpt ook om de cardiovasculaire gezondheid  te verbeteren. Wandelen is dan ook een veilige vorm van lichaamsbeweging.

Het toevoegen van een gewichtsvest zal je calorieverbranding verhogen en wordt er minder druk op je gewrichten uitgevoerd dan bij wandelen met enkelgewichten of dumbbells.

Bronnen die voor dit artikel zijn gebruikt:

1. Walking Extravaganza – James J. McCormick, M.S., Christine Mermier, Ph.D. and Len Kravitz, Ph.D.
2. The Metabolic Cost of Slow Graded Treadmill Walking With a Weighted Vest in
Untrained Females – Len Kravitz, Ph.D., Jeremy McCormick
3. feasibility of weighted vest use during a dietary weight loss intervention and effects on body composition and physical function in older adults – e. normandi, d. yow, c. crotts, j. kiel, k.m. beavers, and b.j. nicklas

Over de auteur

Jelle

Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Bekijk dan de “Over mij” pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *