Ga naar de inhoud
Kun je dankzij maca poeder afvallen?

Kun je dankzij maca poeder afvallen?

Door Jelle

Maca heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen en wordt steeds bekender onder de mensen. Wellicht heb je de superfood al weleens gezien in je supermarkt of in een natuurwinkel. Maar kun je dankzij maca poeder afvallen? In dit artikel kom je meer te weten wat maca is, waar het vandaan komt, de gezondheidsvoordelen en of je erdoor kunt afvallen.

Top 2 Maca poeders

Wat is maca?

Maca poeder wordt gemaakt van een knolgewas uit Peru, namelijk de maca plant (Lepidium Meyenii) die ook wel de Peruaanse ginseng wordt genoemd. De maca plant groeit voornamelijk in het Andesgebergte op een hoogte van meer dan 4000 meter (bron). 

Maca is een plant dat verwant is aan de bloemkool, kool, boerenkool en broccoli en wordt al meer dan 2000 jaar traditioneel gebruikt in de Peruaanse cultuur. 

De belangrijkste en het eetbare deel van de maca plant is de wortel. Deze bestaat uit verschillende kleuren, variërend van wit tot zwart. 

De maca wortel wordt gekookt en gedroogd en gegeten in poedervorm, maar het is het ook verkrijgbaar in bijvoorbeeld capsules en als in vloeibaar extract. 

De smaak van maca wordt door mensen omschreven als aards en nootachtig. Je kunt de maca poeder gebruiken in bijvoorbeeld smoothies, salades, sappen, havermoutpap en je kunt zelfs toevoegen aan een bakmix.

Kun je dankzij maca poeder afvallen?
Gele maca poeder

Waar is maca poeder goed voor?

Uit verschillende wetenschappelijke studies blijkt dat de maca poeder een positief effect heeft op je gezondheid. 

Maca zit vol met vitamines en mineralen, kan voor een verbeterde vruchtbaarheid en libido bij mannen en vrouwen zorgen en kan helpen om de symptomen tijdens de menopauze te verminderen. (bron, bron, bron)

Bovendien helpt het bij het stimuleren van de gezondheid van je botten en helpt het bij een gezondheid immuunsysteem en zorgt het voor een gezonde huid.

Maar maca kent ook gezondheidsvoordelen die gewichtsverlies kunnen bevorderen. Hieronder ontdek je er meer over.

1. Vol met vitamines en mineralen

Maca is zoals eerder gezegd een superfood omdat het een rijke bron is aan verschillende soorten belangrijke aminozuren, vitamines,  mineralen en voedingsvezels (bron). De voedingswaarden van 28 gram maca wortel poeder zijn onder andere:

 • 91 calorieën
 • 20 gram koolhydraten
 • 4 gram eiwitten
 • 2 gram vezels
 • 1 gram vet
 • Vitamine C 133% van de ADH
 • Koper: 85% van de ADH
 • Kalium: 16% van de ADH
 • Vitamine B6 15% van de ADH
 • Mangaan: 10% van de ADH

Zoals je kunt zien is maca caloriearm en bevat het nauwelijks vetten. Het bevat een aantal essentiële vitamines en mineralen en ook nog eens redelijk wat vezels wat weer je spijsvertering ten goede komt. 

Maca bevat ook veel jodium wat weer een essentieel mineraal is. Krijg je te weinig jodium binnen dan kan dit een slechte werking van je schildklier veroorzaken, wat weer een directe invloed heeft op je metabolisme en gewichtsverlies (1). 

2. Kan helpen bij het reguleren van je hormonen

Maca is een adaptogeen. Dit houdt in dat het samenwerkt met je hormonale stress feedbacksystemen. Dit systeem zorgt ervoor dat de hormonen weer in balans komen. 

Zo blijkt in een studie bij  vrouwen in de menopauze dat maca poeder hielp bij het verlichten van de symptomen van de menopauze. Denk dan aan opvliegers, nachtelijk zweten en gewichtstoename (2).

Wel is het belangrijk om te vermelden dat tijdens deze studie de vrouwen ook andere supplementen erbij gebruikte en daardoor is dan ook meer onderzoek hiernaar nodig. 

3. Maca kan helpen om je humeur te verbeteren

Diverse wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat maca ook kan helpen om je humeur te verbeteren. Zo kan het helpen bij het verminderen van symptomen die bij een depressie horen en stress verlagen. 

Beide zijn belangrijk voor wanneer je wat gewicht wilt verliezen. Een goed humeur zorgt voor voldoende motivatie waardoor het makkelijker wordt om gewicht te verliezen (3). 

4. Kan helpen bij het verbeteren van je slaapkwaliteit

Goed en diep slapen is ontzettend belangrijk voor je gezondheid ook voor wanneer je wilt afvallen. Wanneer je zorgt voor een goede nachtrust vermindert dit ontstekingen en reguleert het onder andere je bloedsuikerspiegel (4). 

Wanneer je geen goede nachtrust hebt kan dit gewichtsverlies belemmeren. Het mooie van maca is dat het je slaapkwaliteit kan verbeteren. 

Dit komt omdat de adaptogene eigenschappen van maca het endocriene systeem in evenwicht brengt door te helpen de verschillende hormonen in je lichaam in de juiste verhoudingen en in de uitgebalanceerd tempo te produceren. Dit alles helpt je bij het reguleren van je slaap en waak cyclus. 

5. Maca kan zorgen voor betere sportprestaties en meer energie

Maca poeder is enorm populair geworden in de sport en bodybuilding wereld. Het wordt vooral gebruikt om meer spiermassa en spierkracht te krijgen. 

Er zijn geen wetenschappelijke onderzoeken die dit bewijzen, maar uit een kleine pilotstudie bleek dat bij het gebruik van een maca supplement bij atleten de fysieke prestaties verbeterde (5).

Een verbeterde uithoudingsvermogen en fysieke prestaties kunnen je weer helpen om je trainingsdoelen te bereiken. Het helpt dan ook om net wat gemotiveerder te worden om meer te sporten waardoor je sneller kunt afvallen. 

Kun je afvallen dankzij maca poeder?

Zoals je hebt kunnen lezen kent maca verschillende gezondheidsvoordelen. Maar kun je dankzij het nemen van maca poeder ook afvallen? Net zoals andere adaptogenen wordt van maca gedacht dat het de algehele vitaliteit en welzijn verhoogt. En wanneer we ons goed voelen, zijn we actiever, eten we alleen wat we nodig hebben en hebben we een heldere kijk op ons leven.

Al deze zaken kunnen je helpen om een gezond lichaamsgewicht te bereiken. Gewichtsverlies is dan ook niet de belangrijkste reden waarom je maca zou moeten nemen, maar het kan dus wel helpen om gewicht te verliezen.

Om gewichtsverlies te maximaliseren zou je ook nog andere voedingsmiddelen kunnen gebruiken zoals kurkuma, rode paprika en chiazaden.

Is maca veilig?

Maca is veilig om te gebruiken. De bewoners uit Peru eten al ongeveer 2000 jaar de gekookte maca wortel. Het is ook mogelijk om de bladeren van de maca plant te eten. Dit kan rauw, maar ook wanneer ze gekookt zijn. 

Toch kan voor bepaalde mensen maca bijwerkingen geven. Mocht je bijvoorbeeld schildklierproblemen hebben, dan kun je beter voorzichtig zijn met maca. Maca bevat namelijk goitrogenen die de werking van je schildklier kunnen verstoren. 

Ook mensen die nierproblemen of leverfalen hebben kunnen beter geen gebruik maken van maca poeder. 

Wanneer je in verwachting bent of borstvoeding geeft en je wilt een maca supplement gebruiken, overleg dan eerst met je behandelende arts of dit mag.

Op welke manieren kun je maca poeder het beste gebruiken?

Zoals gezegd kun je maca poeder eenvoudig in je dieet opnemen. Je kunt het innemen als supplement of je voegt de maca poeder eenvoudig toe aan je smoothie, havermout, salade of andere gerechten. 

Maca is koop in verschillende supermarkten, reformwinkels en bij verschillende online winkels. Op Vitaminstore vind je een zeer goede selectie met veel verschillende reviews

Maca is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Zo is er een gele maca, een rode maca en een zwarte maca. De voedingssamenstelling van de 3 soorten verschilt niet al te veel van elkaar, maar wel hun biologische eigenschappen zoals hieronder beschreven:

 • Geel / goud – deze variant geeft meer energie helpt bij vruchtbaarheid en toename van libido en verminderd ook nog eens de klachten bij de menopauze.
 • Rood – dankzij de antioxiderende werking vertraagt het de veroudering en voorkomt het osteoporose en botbreuken
 • Zwart – bevordert de productie van sperma en verbetert de fysieke weerstand. Daarnaast helpt het bij het normaliseren van de bloedglucose.

Tot slot

In dit artikel ben je meer te weten gekomen over maca en of je door het toevoegen van maca poeder in je dieet kunt afvallen. Supplementen met maca poeder kunnen een positieve invloed hebben op je gezondheid. 

Behalve dat het de libido verhoogd, de botdichtheid helpt te verbeteren, je een betere humeur geeft en helpt om je bloedglucosespiegel op peil te houden blijkt het ook (indirect) te helpen bij gewichtsverlies. 

De aanwezigheid van verschillende mineralen, vitaminen, eiwitten en koolhydraten in maca helpt bij het leveren van verschillende voedingsvoordelen aan het lichaam.

Mocht je een supplement overwegen, bespreek dit dan eerst met je behandelende (huis)arts en neem voor gebruik de bijsluiter door om zoveel mogelijk van de voordelen te kunnen genieten. 

Vond je dit een waardevol artikel, deel het artikel dan op je op socialmediakanalen zodat andere dit ook kunnen lezen.

Andere bronnen die voor dit artikel zijn gebruikt

1. Iodine and thyroid function – Hye Rim Chung, MD|
2. Therapeutic Effects of Pre-Gelatinized Maca (Lepidium Peruvianum Chacon) used as a Non-Hormonal Alternative to HRT in Perimenopausal Women – Clinical Pilot Study – H. O. Meissner, H. Reich-Bilinska, A. Mscisz, and B. Kedzia
3. HPA Axis in Major Depression: Cortisol, Clinical Symptomatology, and Genetic Variation Predict Cognition – Jennifer Keller, Ph.D., Rowena Gomez, Ph.D., Gordon Williams, M.D., Anna Lembke, M.D., Laura Lazzeroni, Ph.D., Greer M. Murphy, Jr, M.D., Ph.D., and Alan F. Schatzberg, M.D.
4. Impact of sleep and sleep loss on glucose homeostasis and appetite regulation – Kristen L Knutson, PhD
5. A pilot investigation into the effect of maca supplementation on physical activity and sexual desire in sportsmen – Mark Stone, Alvin Ibarra, Marc Roller, Andrea Zangara, Emma Stevenson

Bekijk de beste prijs bij:

bodyandfit.com
bol.com

Over de auteur

Jelle

Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Bekijk dan de “Over mij” pagina.

2 reacties op “Kun je dankzij maca poeder afvallen?”

 1. Door Michelle op 19 januari 2022

  bedankt voor dit leuke artikel! Ik wil het zeker proberen

 2. Door Scarlett op 19 januari 2022

  Kun je ook afvallen met eiwitshake of een detoxshake, ik wil er graag een paar bestellen en proberen. Ik bestel meestal online (via https://www.flinndal.nl ) maar ik wil graag weten of ik beter een eiwitshake kan nemen na het sporten of een groene detox shake bijvoorbeeld?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *