Ga naar de inhoud
Welke alcohol is het beste voor de lijn

Welke alcohol is het beste voor de lijn? Deze drankjes mag je drinken

Door Jelle

Welke alcohol is het beste voor de lijn? Een koolhydraatarm of een keto dieet zoals de 50 Dagen Keto Challenge zijn de laatste jaren steeds populairder geworden als het gaat om op een effectieve manier gewicht te verliezen en je gezondheid te verbeteren. 

Alleen veel mensen weten niet goed of ze tijdens zo’n dieet alcohol mogen drinken en als het al mag wat voor alcohol.

In dit artikel bespreek ik de verschillende nadelen van alcohol drinken tijdens een dieet, maar ontdek je ook welke alcohol je tijdens je dieet mag drinken.

Veel alcoholische drankjes zijn rijk aan koolhydraten

Veel alcoholische drankjes zijn rijk aan koolhydraten. Sommige drankjes bevatten zelfs meer koolhydraten dan frisdranken, snoep en zelfs toetjes. Zo bevat bier veel koolhydraten omdat zetmeel één van de primaire ingrediënten is, al verschilt de hoeveelheid per biersoort (bron).

Mixdrankjes zoals cocktails bevatten ook veel calorieën dankzij de ingrediënten zoals suiker, sappen of andere stoffen die rijk zijn aan koolhydraten.

Veel alcoholische drankjes zijn rijk aan koolhydraten

Alcohol bevat lege calorieën

Alcohol is rijk aan lege calorieën. Dit wilt zeggen dat alcohol veel calorieën bevat, maar geen nuttige voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen die je lichaam nodig heeft. Dit kan niet alleen bijdragen aan voedingstekorten, maar het kan ook leiden tot een gewichtstoename. 

Alcohol is namelijk de op één na meest calorierijke voedingsstof na vet (bron). Door geregeld alcohol te drinken krijg je dus honderden extra calorieën binnen. Pas je hierop je dieet niet aan, dan kan dat dus leiden tot ongewenste gewichtstoename.

Het drinken van alcohol kan je vetverbranding vertragen

Verschillende studies tonen aan dat het drinken van alcohol je vetpercentage kan blokkeren en zelfs gewichtsverlies kan belemmeren. Dit komt omdat wanneer je alcohol drinkt je lichaam de alcohol metaboliseert vóór andere voedingsstoffen om het als brandstof te gebruiken (bron).

Dit kan vetverbranding vertragen en ervoor zorgen dat extra koolhydraten, eiwitten en vet in je dieet worden opgeslagen als vetweefsel. Met als resultaat overtollig lichaamsgewicht (bron).

Welke alcohol is het beste voor de lijn

Soort drankHoeveelheidKoolhydraten
Light bier355 ml3 gram
Rode wijn148 ml3 tot 4 gram
Witte wijn148 ml3 tot 4 gram
Rum44 ml0 gram
Whiskey44 ml0 gram
Gin44 ml0 gram
Vodka44 ml0 gram

Mag je nu helemaal geen alcohol meer drinken wanneer je probeert af te vallen? Zoals je kunt zien in de bovenstaande tabel zijn er bepaalde alcoholsoorten die wel goed bij een koolhydraatarm dieet passen, wanneer je ze met mate drinkt. 

Witte wijn en light bier bevatten bijvoorbeeld beide relatief weinig koolhydraten. Slechts 3 tot 4 gram per portie. Ook zijn de pure vormen van dranken zoals rum, whisky, gin en wodka helemaal vrij van koolhydraten. 

Om een beetje smaak aan deze dranken toe te voegen en tegelijkertijd de koolhydraatinname onder controle te houden is het verstandig om de suikerachtige zoetstoffen over te slaan. Kies voor koolhydraatarme oplossingen zoals een light frisdrank of nog beter een suikervrije tonic water. 

Welke alcohol is het beste voor de lijn ? rode wijn, witte wijn, whiskey, gin of wodka

Conclusie

Welke alcohol is het beste voor de lijn? Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen passen bepaalde alcoholsoorten goed in een koolhydraatarme dieet. Denk dan aan light bier, wijn en pure vormen van likeur zoals whisky, gin of wodka. 

Wel is het belangrijk dat je niet meer dan één a twee drankjes per dag drinkt omdat overmatige inname de vetverbranding kan vertragen en gewichtstoename kan veroorzaken.

Over de auteur

Jelle

Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Bekijk dan de “Over mij” pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *