Ga naar de inhoud
waar zit bcaa in

Waar zit BCAA in? Ontdek de rijkste natuurlijke bronnen van BCAA’s

Door Jelle

Waar zit BCAA in? Deze vraag wordt door veel sporters gesteld. Branched-Chain Amino Acids (BCAA’s) – essentiële bouwstenen van ons lichaam – zijn cruciaal voor spieropbouw en herstel. 

Ze zijn te vinden in verschillende soorten voedingsmiddelen, van mager vlees zoals kip en vis tot plantaardige bronnen zoals bonen en linzen.

In dit artikel kom je meer te weten over BCAA’s, ontdek je meer over hun rol in onze voeding en kom je meer te weten welke voedingsmiddelen de rijkste natuurlijke bronnen van BCAA’s zijn.  

Benieuwd wat nu goede BCAA supplementen zijn? Bekijk dan eens het artikel beste BCAA supplement en ontdek de top 5 van 2024.

BCAA’s uitgelegd

BCAA’s, oftewel Branched-Chain Amino Acids, zijn een groep van drie essentiële aminozuren: leucine, isoleucine en valine. Deze aminozuren worden als essentieel gezien omdat je lichaam ze zelf niet kan aanmaken. We moeten deze dan ook uit onze voeding halen.

Een van de belangrijkste functies van BCAA is hun rol in de opbouw en herstel van spieren. Ze zijn direct betrokken bij het proces waarbij nieuwe spiereiwitten worden gevormd. Daarnaast spelen ze een belangrijke rol in de energieproductie tijdens fysieke activiteiten (1, 2). 

Een tekort aan BCAA’s kan leiden tot SPIERVERLIES en verminderde spierfunctie, vooral bij mensen die intensief trainen of bij diegenen die een dieet volgen met onvoldoende eiwitten.

Naast hun rol in spieropbouw en energieproductie, zijn BCAA’s ook betrokken bij andere lichaamsprocessen. Studies hebben aangetoond dat BCAA’s kunnen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en zelfs de mentale focus kunnen verbeteren (3, 4). 

Ben je benieuwd naar een uitgebreidere uitleg over de voordelen van BCAA’s, de nadelen en de bijwerkingen? In het artikel BCAA voordelen en nadelen ontdek je er alles over te weten.

In de volgende hoofdstukken kom je meer te weten over de verschillende natuurlijke bronnen van BCAA’s en hoe je deze heel eenvoudig kunt opnemen in je dagelijkse voeding. 

In welke voedingsmiddelen zit BCAA in?

dierlijke en plantaardige bronnen van bcaas

Om ervoor te zorgen dat je voldoende BCAA’s binnenkrijgt is het belangrijk om te weten welke voedingsmiddelen rijk zijn aan deze essentiële aminozuren. Hieronder kom je meer te weten over zowel de dierlijke als plantaardige bronnen.

Dierlijke Bronnen

 • Kip en kalkoen – beide zijn uitstekende bronnen van BCAA’s. Deze magere vleessoorten bieden niet alleen hoogwaardige eiwitten, maar je kunt ze ook gebruiken in verschillende gerechten.
 • Rundvlees – ook rundvlees zoals biefstuk, is een andere rijke bron van BCAA’s. Naast BCAA’s bevat het ook andere belangrijke voedingsstoffen zoals ijzer en vitamine B12.
 • Vis – vissoorten zoals zalm, tonijn en makreel bevatten flinke hoeveelheden BCAA’s. Daarnaast zijn ze ook rijk aan omega 3 vetzuren.
 • Eieren – dit zijn een van de meest complete voedingsmiddelen als het gaat om eiwitkwaliteit. Ze bevatten alle negen essentiële aminozuren, waaronder BCAA’s, en zijn bovendien rijk aan vitamines en mineralen.

Plantaardige Bronnen

 • Bonen en linzen – ze zijn beide niet alleen goede bronnen van plantaardige eiwitten, maar bevatten ook aanzienlijke hoeveelheden BCAA’s. Ideaal voor als je een vegetarisch of veganistisch dieet volgt. 
 • Tofu en Tempeh – deze op soja gebaseerde producten zijn uitstekende plantaardige eiwitbronnen en bevatten een goede hoeveelheid BCAA’s. Ze zijn ook veelzijdig in gebruik en kunnen in diverse gerechten verwerkt worden.
 • Quinoa –  zijn plantaardige voedingsmiddelen die als een compleet eiwit wordt beschouwd, omdat het alle essentiële aminozuren bevat, inclusief BCAA’s. Het is ook een goede bron van vezels en mineralen.
 • Noten en Zaden -noten zoals amandelen en zaden zoals chia en hennepzaad bevatten ook BCAA’s. Ze zijn een uitstekende snack en kunnen gemakkelijk aan verschillende gerechten worden toegevoegd.

Om er zeker van te zijn dat je voldoende BCAA’s binnenkrijgt, doe je er slim aan om beide bronnen te combineren.

BCAA’s in Supplementen

bcaa supplementen

Voor sommige mensen, zoals intensieve sporters of mensen met bepaalde voedingsbeperkingen, kan het lastig zijn om voldoende BCAA’s via hun voeding binnen te krijgen. In deze gevallen kunnen BCAA supplementen een handige aanvulling zijn. 

BCAA supplementen bieden je een snelle en gemakkelijke manier om de inname van deze essentiële aminozuren te verhogen. Ze zijn beschikbaar in diverse vormen, zoals poeders, capsules en vloeistoffen, en kunnen gemakkelijk worden geconsumeerd rondom trainingen of tussen maaltijden door.

Hoewel BCAA-supplementen een handige aanvulling kunnen zijn, is het belangrijk om te benadrukken dat ze niet bedoeld zijn als vervanging van een uitgebalanceerd dieet. Het is altijd het beste om eerst te streven naar het verkrijgen van BCAA’s uit natuurlijke voedselbronnen.

Hoe zorg je ervoor dat je voldoende BCAA’s binnenkrijgt?

Om voldoende BCAA’s binnen te krijgen heb je geen strenge diëten en dergelijke nodig. Met slechts enkele simpele aanpassingen en bewuste keuzes kun je er zelf voor zorgen dat je genoeg binnen krijgt. Hieronder vind je enkele tips.

 • Zorg ervoor dat je voldoende eiwitrijke maaltijden eet. Dit kan een mix zijn van dierlijke bronnen zoals kip, vis of eieren en plantaardige bronnen zoals bonen, linzen of tofu.
 • Eet gevarieerd om voldoende van de verschillende aminozuren binnen te krijgen. 
 • Neem als tussendoortje noten en zaden zoals amandelen, walnoten, chiazaad en hennepzaad. Naast BCAA’s bevatten ze ook nog eens goede vetten en vezels.
 • Ook kunnen eiwitrepen handig zijn. Vooral als je onderweg bent of weinig tijd hebt. 
 • Train je intensief, dan kan het toevoegen van BCAA supplementen rondom je workouts handig zijn. In sommige gevallen, zoals bij een vegetarisch of veganistisch dieet, kunnen supplementen helpen om voldoende aminozuren binnen te krijgen.

Door deze tips te volgen, kun je BCAA’s op een natuurlijke en evenwichtige manier in je dieet integreren, wat bijdraagt aan je algehele gezondheid en welzijn.

Tot slot

In dit artikel ben je meer te weten gekomen over het belang van BCAA’s in onze voeding. BCAA’s, bestaande uit de essentiële aminozuren leucine, isoleucine en valine, zijn cruciaal voor spieropbouw, energieproductie en algemeen welzijn. 

Je vindt ze in zowel dierlijke (zoals kip, vis en eieren) als plantaardige voedingsmiddelen (zoals bonen, linzen en noten). 

Voor diegenen die intensief trainen of specifieke dieetbeperkingen hebben, kunnen supplementen een waardevolle aanvulling zijn.

Referenties:

1. Nutraceutical effects of branched-chain amino acids on skeletal muscle – Yoshiharu Shimomura, Yuko Yamamoto, Gustavo Bajotto, Juichi Sato, Taro Murakami, Noriko Shimomura, Hisamine Kobayashi, Kazunori Mawatari

2. Branched-chain amino acids activate key enzymes in protein synthesis after physical exercise – Eva Blomstrand, Jörgen Eliasson, Håkan K R Karlsson, Rickard Köhnke

3. Leucine Stimulates Insulin Secretion via Down-regulation of Surface Expression of Adrenergic α2A Receptor through the mTOR (Mammalian Target of Rapamycin) Pathway – Jun Yang, Michael Dolinger, Gabrielle Ritaccio, Joseph Mazurkiewicz,David Conti, Xinjun Zhu, and Yunfei Huang

4. Effects of Oral Branched‐Chain Amino Acids (BCAAs) Intake on Muscular and Central Fatigue During an Incremental Exercise – Mohammad Fayiz AbuMoh’d, Laila Matalqah, and Zainalabidden Al-Abdulla

Over de auteur

Jelle

Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Bekijk dan de “Over mij” pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *