Ga naar de inhoud
gewichtsvest hardlopen

Gewichtsvest en hardlopen, de 3 voordelen

Door Jelle

Gewichtsvest en hardlopen. Het dragen van een gewichtsvest is de laatste tijd populair geworden. Het wordt door velen dan ook wel een militaire training genoemd. Door hard te lopen met een verzwaard vest kun je namelijk zware omstandigheden stimuleren.

In dit artikel ontdek je dan ook meer over de voordelen van hardlopen met een gewichtsvest, hoe je een gewichtsvest gebruikt bij sprinten en meer. Mocht je nog op zoek zijn naar een gewichtsvest, bekijk het artikel beste gewichtsvest dan eens.

Het dragen van een gewichtsvest en hardlopen

Door te hardlopen met een gewichtsvest kun je je loophouding verbeteren. Daarnaast kan het ook helpen om je snelheid te verhogen. Zo blijkt uit een kleine studie van 11 langeafstandslopers dat hun piekvermogen met 2.9% toenam na het trainen met een gewichtsvest [1].

Gewichtsvesten werken door je lichaam zo te trainen dat je meer kracht kunt uitoefenen tijdens het hardlopen. Wanneer je zonder een vest rent nadat je eraan gewend bent, blijf je lichaam de kracht uitoefenen die het nodig heeft om in je normale tempo te rennen met het extra gewicht.

Een ander onderzoek lijkt te suggereren dat het trainen met een gewichtsvest veel potentie heeft, maar dat er wel meer onderzoek nodig is om te begrijpen hoe ze werken [2].

1. Cardiovasculaire voordelen

Mensen denken dat het hardlopen met een gewichtsvest je hartslag doet stijgen en je cardiovasculaire gezondheid kan verbeteren. Het is logisch, omdat je lichaam harder moet werken om je gewicht naar voren te duwen wanneer extra kilo’s worden toegevoegd. Je hart werkt net iets harder om je bloed door je aderen te pompen wanneer je een gewichtsvest draagt.

Een kleine studie toonde dan ook aan dat een opvallende toename in trainingsintensiteit en hart- en longefficiëntie wanneer proefpersonen renden met vesten aan [3]. Voor mensen die regelmatige aan cardio-oefeningen doen, kan een gewichtsvest dan een geweldig hulpmiddel zijn.

2. Musculoskeletale voordelen

Een ander gezondheidsvoordeel is dat het trainen of hardlopen met een gewichtsvest je botdichtheid kan verhogen. In een studie bij postmenopauzale vrouwen kan een training met een gewichtsvest het verlies van heupbot voorkomen [4].

Gewichtsdragende oefeningen staan bekend als de beste manier om osteoporose te voorkomen.

3. Balansverbetering

Omdat je door het trainen en hardlopen met een gewichtsvest meer moet letten op je houding en vorm kan dit je evenwicht tijdens je training verbeteren.

Een wetenschappelijk studie toonde namelijk aan dat een regelmatige training met gewichtsvesten het valrisico verminderd voor vrouwen die de menopauze hadden bereikt [5].

Lees ook: wandelen met een gewichtsvest, de voordelen en meer.

Hoe gebruik je een gewichtsvest?

Als je wilt trainen met een gewichtsvest om je je hardloopsnelheid wilt verhogen kun je bijvoorbeeld een gewichtsvest bij sprints gebruiken.

Als eerste start je met de vest aan, maar dan zonder gewichten. Zorg ervoor dat het vest goed om je lichaam aansluit en kijk hoe het dragen van een gewichtsvest je vorm beïnvloedt.

Vervolgens voeg je langzaam kleine hoeveelheden gewicht toe aan je vest. Probeer je huidige sprintsnelheden en herhalingen te behouden.

Let ook hier op

Als je een gewichtsvest gebruikt om je training te verbeteren moet je rekening houden met de volgende punten:

  • Zorg ervoor dat de gewichten gelijkmatig verdeeld zijn. Als ze verschuiven is het mogelijk dat je uit balans raakt en valt.
  • Begin niet met trainen met het maximale wat het gewichtsvest kan hebben. Begin eerst met weinig gewicht en vul bij elke volgende trainingssessie een beetje bij
  • Heb je last van je gewrichten, overleg dan eerst met je arts voor dat je gaat trainen of hardlopen met een gewichtsvest

Je hoeft een gewichtsvest niet perse te gebruiken tijdens het hardlopen. Je kunt namelijk gewichtsvest ook voor andere oefeningen gebruiken. Bekijk daarom ook eens het artikel trainen met een gewichtsvest.

Gewichtsvest en hardlopen tot slot

Door met een gewichtsvest te hardlopen te trainen of te hardlopen heb je de mogelijkheid om deze efficiënt te maken. Botdichtheid evenals je balans kunnen dankzij het dragen van een gewichtsvest verbeterd worden. Vond je dit een interessant artikel? Deel het artikel dan op je social media kanalen. Mocht je nog vragen hebben, laat dan een reactie onderaan het artikel achter.

Referenties:

1.Warm-up with a weighted vest improves running performance via leg stiffness and running economy – K.R. Barnes, W.G. Hopkins, M.R. McGuigan, A.E. Kilding
2. The Effects of Wearable Resistance Training on Metabolic, Kinematic and Kinetic Variables During Walking, Running, Sprint Running and Jumping: A Systematic Review – Paul Macadam, John B Cronin, Kim D Simperingham
3. The effect of weighted vest walking on metabolic responses and ground reaction forces – Michael L Puthoff, Benjamin J Darter, David H Nielsen, H John Yack
4. Long-term exercise using weighted vests prevents hip bone loss in postmenopausal women – C M Snow, J M Shaw, K M Winters, K A Witzke
5. Weighted vest exercise improves indices of fall risk in older women – J M Shaw, C M Snow

Over de auteur

Jelle

Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Bekijk dan de “Over mij” pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *