Ga naar de inhoud
Creatine voor of na Training? Dit het beste tijdstip

Creatine Voor of Na Sporten of Training? Dit Is Het Beste Tijdstip

Door Jelle

Gebruik je Creatine voor of na sporten of je training? Creatine is een van de populairste supplementen voor spieropbouw. Diverse studies laten zien dat creatine kracht en spiermassa verhoogt (1, 2, 3). Andere onderzoeken laten ook zien dat creatine en dat met name creatine monohydraat veilig zijn te gebruiken (4, 5).

Echter weten veel mensen niet goed wanneer ze creatine het beste kunnen innemen. In dit artikel kom je er alles over te weten. Lees je mee?

Ontdek de top 6 beste creatine supplementen van 2024 voor zowel vrouwen als mannen, inclusief handige tips en informatie.

Creatine innemen op de dagen dat je traint

Creatine voor of na een training

Op de dagen dat je wilt gaan trainen zijn er drie mogelijkheden om een creatine supplement te nemen. Je kunt ervoor kiezen om creatine kort voor de training te nemen, kort na je workout of op een bepaald tijdstip dat ruim voor of na je training is. Een andere mogelijkheid is om je dagelijkse dosis creatine op te splitsen en verspreid over een dag in te nemen.

Creatine na het sporten

Meerdere wetenschappers hebben onderzocht wat nu de beste tijd is om creatine in te nemen. Bij een studie werd onderzocht of het voor volwassen mannen effectiever was om 5 gram creatine voor of na hun training in te nemen. De studie duurde vier weken waarbij de deelnemers vijf dagen per week trainde (6).

Aan het einde van deze studie werd er een grotere toename aan vetvrije massa en een grotere afname in vetvrije massa waargenomen in de groep die creatine na de training nam.

Echter heeft een ander onderzoek geen verschil aangetoond tussen de creatine inname voor of na een training. Op basis hiervan is het niet duidelijk te zeggen of er betrouwbare verschillen zijn tussen het nemen van creatine supplementen voor of na de training (7).

Het is ook belangrijk dat je weet hoelang je creatine in mag nemen. In hoelang creatine gebruiken kom je er meer over te weten.

Kort voor of na je training innemen

Bij het gebruik van creatine lijkt het erop dat je deze beter kort voor of kort na een training kunt innemen in plaats van ruim voor of ruim na een training.

In een studie van tien weken kregen volwassen mannen die aan krachttraining deden kregen een voedingssupplement met creatine, koolhydraten en eiwitten (8). De deelnemers werden in twee groepen verdeeld.

De ene groep nam creatine kort voor en na de training en de andere groep nam pas het supplement in de ochtend en in de avond in. Aan het einde van het onderzoek bleek dat de groep die het supplement vlak voor en na de training innam meer aan spieren en kracht had gewonnen dan de groep die het supplement in de ochtend en avond innam.

Op basis van dit onderzoek blijkt dat het dus beter is om creatine supplementen vlak voor of vlak na de training in te nemen in plaats van op een ander moment van de dag.

Wat ook nog zou kunnen is dat je de hele dosis na je training inneemt of je splitst de dosis. Kies je voor het laatste dan neem je de helft voor je training in en de andere helft pas na je workout.

Wil je creatine en whey eiwitten samen tegelijk innemen, maar twijfel je of je dat veilig is? In het artikel creatine en whey combineren ontdek je het antwoord en wat de voordelen ervan zijn.

Hoeveel creatine neem je in op rustdagen?

hoeveel creatine neem je in op rustdagen

De timing van creatine supplementen op rustdagen is na alle waarschijnlijkheid veel minder belangrijk dan op de dagen dat je traint. Het doel van supplementen op rustdagen is om het creatinegehalte van je spieren op peil te houden.

Wanneer je gaat beginnen met creatine supplementen wordt meestal een zogenaamde “oplaadfase” aangeraden. Deze fase bestaat uit het innemen van relatief grote hoeveelheden creatine (~20 gram) voor 5 tot 7 dagen lang (9, 10). Hierdoor neemt het creatinegehalte van je spieren snel toe gedurende een aantal dagen.

Daarna wordt het een lagere dosis van 3 tot 5 gram per dag aangeraden. Het doel hiervan is simpelweg het hoge creatine gehalte in je spieren te behouden. Wanneer je de lagere hoeveelheid inneemt maakt op rustdagen waarschijnlijk niet uit.

Wel kan het gunstig zijn om het supplement bij een maaltijd in te nemen. In het volgende stukje kom je er meer over te weten.

Mag je nog iets anders erbij nemen?

De voordelen van een creatine monohydraat-supplement mogen inmiddels bekend zijn. Toch vragen mensen zich af hoe ze de voordelen verder kunnen maximaliseren.

Onderzoekers hebben geprobeerd andere ingrediënten toe te voegen zoals eiwitten, aminozuren, kaneel en verschillende plantaardige verbindingen om zo de effectiviteit van creatine te vergroten (11, 12, 13).

Diverse studies laten zien dat het consumeren van koolhydraten met creatine de mate waarin het door je spieren wordt opgenomen verhoogt. Andere studies laten weer zien dat het toevoegen van koolhydraten geen trainingsprestaties oplevert (14, 15, 16).

Over het algemeen genomen kunnen er voordelen zitten aan het consumeren van creatine en koolhydraten tegelijkertijd. Maar deze extra koolhydraten kunnen wel weer leiden tot een ongewilde gewichtstoename.

Wat je zou kunnen overwegen is om creatine te nemen wanneer je een normale maaltijd eet, zodat je geen extra koolhydraten binnen hoeft te krijgen.

Ook kan het een goed idee zijn om tijdens het eten van maaltijden voldoende eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten en aminozuren helpen de mate waarin je lichaam creatine vasthoudt te verhogen.

Tot slot

Creatine is een veilig en effectief supplement. Onderzoek laat zien dat het op trainingsdagen het beter is om creatine kort voor of na je training in te nemen, dan ruim ervoor of erna.

Op rustdagen kan het weer gunstig zijn om het met een maaltijd in te te nemen, al is de timing waarschijnlijk niet zo belangrijk als op trainingsdagen.

Ook kan het innemen van creatine met voedingsmiddelen die koolhydraten en eiwitten bevatten om zo de voordelen van creatine te maximaliseren.

Vond je dit artikel ook interessant? Dan wil ik je vragen of je het artikel op je social media wilt delen zodat andere mensen het ook kunnen lezen.

Referenties:

1. International Society of Sports Nutrition position stand: creatine supplementation and exercise – Thomas W Buford,1 Richard B Kreider, Jeffrey R Stout, Mike Greenwood, Bill Campbell, Marie Spano, Tim Ziegenfuss, Hector Lopez, Jamie Landis and Jose Antonio

2. Effects of creatine supplementation on performance and training adaptations – Richard B Kreider
3. Creatine supplementation during resistance training in older adults-a meta-analysis – Michaela C Devries, Stuart M Phillips

4. Long-term creatine supplementation does not significantly affect clinical markers of health in athletes – Richard B Kreider, Charles Melton, Christopher J Rasmussen, Michael Greenwood, Stacy Lancaster, Edward C Cantler, Pervis Milnor, Anthony L Almada

5. Long-term oral creatine supplementation does not impair renal function in healthy athletes – J R Poortmans, M Francaux

6. The effects of pre versus post workout supplementation of creatine monohydrate on body composition and strength – Jose Antonio, Victoria Ciccone

7. Strategic creatine supplementation and resistance training in healthy older adults – Darren G Candow , Emelie Vogt, Sarah Johannsmeyer, Scott C Forbes, Jonathan P Farthing

8. Effects of supplement timing and resistance exercise on skeletal muscle hypertrophy – Paul J Cribb, Alan Hayes

9. Creatine supplementation: a comparison of loading and maintenance protocols on creatine uptake by human skeletal muscle – David Preen, Brian Dawson, Carmel Goodman, John Beilby, Simon Ching

10. Creatine supplementation – Matthew Hall, Thomas H Trojian

11. Optimization of insulin-mediated creatine retention during creatine feeding in humans – G Pittas, M D Hazell, E J Simpson, P L Greenhaff

12. Creatine co-ingestion with carbohydrate or cinnamon extract provides no added benefit to anaerobic performance – Hashim Islam, Nick J Yorgason, Tom J Hazell

13. Carbohydrate ingestion augments creatine retention during creatine feeding in humans – A L Green, E J Simpson, J J Littlewood, I A Macdonald, P L Greenhaff

14. Carbohydrate ingestion augments skeletal muscle creatine accumulation during creatine supplementation in humans – A L Green , E Hultman, I A Macdonald, D A Sewell, P L Greenhaff

15. Protein- and carbohydrate-induced augmentation of whole body creatine retention in humans – G R Steenge, E J Simpson, P L Greenhaff

16. Effects of acute creatine loading with or without carbohydrate on repeated bouts of maximal swimming in high-performance swimmers – Apostolos S Theodorou, Konstantinos Havenetidis, Cathy L Zanker, John P O’Hara, Roderick F G J King, Colin Hood, Giorgios Paradisis, Carlton B Cooke

Over de auteur

Jelle

Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Bekijk dan de “Over mij” pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *