Ga naar de inhoud
huismiddel tegen snurken

Huismiddel Tegen Snurken | 8 Tips om snurken te verhelpen

Door Jelle

Snurken is voor velen een groot probleem. Het kan zijn dat je zelf af en toe snurkt en hierdoor slechter slaapt, maar ook kan het zijn dat je partner snurkt en jou met slapeloze nachten laat. In zo’n geval is een huismiddel tegen snurken een geweldige oplossing. Dankzij simpele huismiddeltjes tegen snurken verbeter niet alleen je eigen slaap, maar ook van degene die naast je ligt.

In dit artikel ontdek je de belangrijkste huismiddeltjes tegen snurken die je kunt gebruiken om te genieten van een goede en stille nachtrust.

Huismiddeltjes tegen snurken

huismiddeltjes tegen snurken

Als je snurkt trilt je tongen en je huig tegen je gehemelte en je amandelen. Deze trilling veroorzaakt het snurkende geluid wat voor velen zo frustrerend is. Snurken kan verschillende oorzaken hebben. Overgewicht, een verkoudheid, of een allergie zijn voorbeelden hiervan. Wel is het zo dat je veel dingen kunt doen om het snurken te verminderen of zelfs helemaal te stoppen. Hieronder vind je een uitgebreide omschrijving van de eerder genoemde oplossingen.

1. Slaap op je zij

Als je op je rug slaapt rusten je tong en gehemelte tegen de achterkant van je keel. Hierdoor raken je luchtwegen geblokkeerd en snurk je sneller. Een goede oplossing tegen snurken is dan ook om voortaan op je zij te slapen.

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan voor rugslapers. Om het eenvoudiger en de kans op snurken te verminderen te maken kun je een kussen achter je rug leggen, of juist voor je zodat je daarop kunt leunen.

2. Verlies gewicht als je last hebt van overgewicht

Eén van de voordelen van het verliezen van overgewicht is dat je minder snel snurkt. Als je last hebt van overgewicht, dan zorgt dit ervoor dat je rond je nek extra vet met je mee draagt. Dit extra gewicht wat er normaal niet zit drukt op je luchtwegen, en zorgt ervoor dat je gaat snurken. Het is dus raadzaam om af te vallen om snurken te voorkomen.

3. Verhoog het hoofdeinde van je bed

Eén van de huismiddelen tegen snurken die je makkelijk toe kunt passen, is voordat je gaat slapen het hoofdeinde van je bed te verhogen. Als je op een recht bed slaapt is er een grotere kans dat je tong naar achteren zakt en tegen je gehemelte aan komt.

Als je hoofd hoger ligt dan de rest van je lichaam, voorkom je dit en zal je minder snel snurken. Je verhoogt het hoofdeinde van je bed eenvoudig door iets onder je matras te leggen, zoals een deken of wat planken.

Ook kun je gebruik maken van wat extra kussens om op te slapen. Net als het verhoogde hoofdeinde voorkom je op deze manier dat je tong naar achteren zakt, en is snurken verleden tijd.

Lees ook: verstoord slaapritme herstellen

4. Houdt je slaapkamer stofvrij

Trek je schoonmaakhandschoenen maar uit de kast; één van de beste huismiddeltjes tegen snurken is namelijk het stofvrij houden van je slaapkamer. Allergieën zijn één van de boosdoeners als het om snurken gaat, dus je slaapkamer stofvrij houden is een goede manier om allergieën te beperken.

Verschoon één keer per week je bed, stofzuig regelmatig en zorg er ook voor dat alle meubels en gordijnen stofvrij zijn zodat je lekker kunt slapen een allergische reactie voorkomt. Ook een goede kwaliteit stofzuiger helpt hierbij, aangezien dezen zijn voorzien van betere filters die meer stof opvangen waardoor er minder stof in de lucht terecht komt.

5. Vermijdt alcohol

Alcohol heeft veel nadelen, eentje daarvan is dat je er sneller door gaat snurken. Door het verdovende effect van alcohol zullen je nek- en keelspieren zich meer ontspannen, en heb je dus een grotere kans om te snurken.

Wil je jezelf en degene die naast je slaapt het geluid van boomkappers in de nacht besparen? Laat dat glaasje wijn dan maar beter staan. Drink in plaats daarvan een kopje kamillethee of brandnetelthee.

Brandnetelthee is ook goed tegen allergieën. Mocht dit de oorzaak zijn van het snurken, dan heb je twee vliegen in één klap.

6. Stop met roken

Nog zoiets waar veel voordelen aan zitten. Roken zorgt niet alleen voor vele risico’s voor je gezondheid, ook de kwaliteit van je slaap gaat erop achteruit. Als je rookt raakt het slijmvlies in je keel geïrriteerd en daardoor ook je luchtwegen vernauwt.

Ook kan roken zorgen voor kortademigheid wat logischerwijs snurken in de hand werkt. Als je lekker wilt slapen is één van de beste huismiddelen tegen snurken het stoppen met roken.

7. Gebruik neusstrips

Eén ander handige huismiddel tegen snurken zijn speciale neusstrips. Deze neusstrips zijn speciaal ontwikkeld om je neus wat op te liften waardoor je neus zich opent en de luchtstroom verbetert.

Je plakt deze neusstrips eenvoudig op voordat je naar bed gaat, en haalt ze er in de ochtend weer vanaf. Het ziet er misschien wat vreemd uit voor degene die naast je ligt, maar het zorgt wel voor muisstille nachten.

Lees ook: beste slaapmiddelen zonder recept

8. Zorg dat je genoeg slaap krijgt

Twee kamers verderop iemand horen snurken is niet iets waar je op zit te wachten. Eén van de eenvoudige huismiddelen tegen snurken is om voldoende te slapen. Een goede nachtrust bestaat voor volwassenen uit minimaal zeven uur slaap.

Kinderen daarentegen hebben meer slaap nodig afhankelijk van hun leeftijd. Zorg ervoor dat iedereen voldoende nachtrust krijgt.

Dit draagt niet alleen bij aan snurkvrije nachten, maar ook aan een algemene welgesteldheid voor het hele gezin.

Tot slot: huismiddel tegen snurken

Snurken kan erg lastig zijn, maar gelukkig zijn er deze tips om je te verlossen van dit frustrerende fenomeen. Bovendien hebben veel van deze huismiddeltjes niet alleen een positief effect op je nachtrust en je ademhaling, ook zijn er veel andere voordelen die je meeneemt als je onze tips uitvoert. Ga er dus gelijk mee aan de slag! Je verdient een goede nachtrust, en door goed voor jezelf te zorgen zal je ook door de dag productiever zijn en het beste uit je leven kunnen halen.

Bronnen

Over de auteur

Jelle

Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Bekijk dan de “Over mij” pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *