Ga naar de inhoud
betekenis lachen in je slaap

Wat betekent lachen in je slaap en waarom doen we het?

Door Jelle

Lachen in je slaap is een vaak voorkomende verschijning bij volwassenen als bij baby’s. Normaal gesproken is lachen in je slaap voorkomen onschuldig, maar in sommige gevallen kan het duiden op een neurologisch probleem.

In dit artikel ontdek je meer over de REM-slaap fases, waarom we lachen in onze slaap en waardoor het komt.

Meer weten? Lees dan vooral snel verder.

Maar eerst … wat houdt de REM slaap precies in?

Om het lachen in je slaap goed te begrijpen is het belangrijk dat we eerst goed kijken naar onze slaap. Er zijn namelijk twee verschillende soorten slaap, namelijk de REM-slaap en de niet-REM slaap die je beide meerdere keren per nacht doorloopt. De niet-REM slaap bestaat uit drie verschillende fases (bron).

De drie niet-REM slaap fases

  • Fase 1: In de eerste fase zijn je ogen gesloten en het is dan ook de fase waarin je van wakker naar slapen gaat. Deze fase duurt vrij kort, namelijk vijf tot maximaal 10 minuten. Gedurende de eerste fase vertraagt je ademhaling, ontspannen je spieren en vertragen ook je hersengolven.
  • Fase 2: In de tweede fase ben je in een lichte slaap. Je hartslag en je ademhaling vertragen steeds meer, terwijl je spieren zich meer ontspannen en je lichaamstemperatuur daalt. De oogbewegingen onder je oogleden stoppen en je hersenactiviteit vertraagt met sporadische perioden elektrische activiteiten. Je lichaam maakt zich nu op voor een diepe slaap.
  • Fase 3: Fase drie is de diepe slaapstadium en is de belangrijkste fase om de volgende dag goed uitgerust wakker te voelen. De fase vindt plaats in het eerste deel van de nacht en gedurende de fase is je hartslag en je ademhaling op het langzaamste punt net zoals je hersengolven. Tijdens de diepe slaap fase herstelt ook je lichaam, maakt het nieuw weefsel aan en versterkt het je immuunsysteem.

Wat is de REM-slaap?

De REM-slaap is de slaap waar het over grootste deel van je dromen plaatsvind. Meestal gebeurt de REM-slaap 90 minuten nadat je in slaap bent gevallen. Tijdens de REM-slaap bewegen je ogen onder je oogleden snel heen en weer, versnellen je hartslag en je ademhaling en kun je intense dromen hebben omdat je hersenen actiever zijn.

Ook zijn tijdens je REM-slaap je armen en benen tijdelijk verlamd, zodat je niet de activiteiten die je in je dromen uitvoert in je bed uitvoert.

Het lachen in je slaap gebeurd dan ook vaak tijdens de REM-slaap. Maar er zijn ook gevallen bekend waarbij het lachen in je slaap ook voorkomt in de niet-REM slaap. In dat geval wordt het lachen als parasomnie bestempeld.

Parasomnie kun je het beste zien als ongewoon gedrag of ongewone bewegingen tijdens je slaap. Het lijkt net of de persoon wakker is, maar in werkelijkheid weet de persoon niet wat hij of zij doet. De meest bekende parasomnieën zijn onder andere praten in je slaap, slaapwandelen, tandenknarsen en slaapverlamming.

Hoe komt het dat je lacht in je slaap?

lachen in je slaap

Zoals eerder is aangeven is het lachen in je slaap meestal niet iets waar je zorgen om hoeft te maken. Uit een kleinschalig onderzoek uit 2013 (bron) blijkt dat lachen in je slaap een fysiologisch fenomeen is dat optreedt in je REM-slaap en dromen.

Het lachen ook kan ook voorkomen in je niet-REM-slaap, maar dit is een stuk zeldzamer.

Rem-slaapstoornissen

In zeldzame gevallen kan het lachen in je slaap een teken zijn van iets ernstigs, zoals een REM-slaapstoornis. Bij deze aandoening komt de verlamming van je ledematen niet voor en beleef je op een actieve manier je dromen. Ook kun je tijdens je slaap plotseling hard schreeuwen, lachen, praten en als je wakker word de droom onthouden (bron)

Daarnaast kunnen REM-slaapstoornissen geassocieerd worden met andere aandoeningen zoals Parkinson en Lewy body dementie.

Parasomnie

Het lachen in je slaap kan ook geassocieerd worden met de niet REM-slaap opwekkende parasomnieën zoals slaapwandelen en slaapverschrikkingen. Ze zijn vaak aan de korte kant en duren in veel gevallen niet langer dan een uur.

De parasomnieën komen vaker voor bij kinderen, maar ook volwassen kunnen er last van krijgen. Een verhoogd risico op parasomnieën kan veroorzaakt worden door onder andere erfelijkheid, slaaptekort, stress en spanningen, verstoord slaapritme en medicijngebruik.

Lees ook: verstoord slaapritme herstellen in 6 stappen

Ook baby’s lachen in hun slaap

Ook baby's lachen in hun slaap

Volgens onderzoekers is het nog steeds niet helemaal duidelijk waarom baby’s lachen in hun slaap, omdat onderzoekers nog niet weten of baby’s kunnen dromen. Wel weten onderzoekers dat baby’s in een variant van de REM-slaap komen.

Ze denken dan ook dat wanneer baby’s lachen in hun slaap dat dit vaak een reflex is in plaatst van een reactie op een droom. Veel onderzoekers merken bijvoorbeeld op dat baby’s tijdens hun actieve slaap kunnen trillen of glimlachen (bron).

In hele zeldzame gevallen kunnen er soorten aanvallen optreden bij baby’s die ongecontroleerd gebeuren zoals giechelen. Dit zijn korte aanvallen die maar 10 tot maximaal 20 seconden duren en gebeuren wanneer de baby ongeveer 10 maanden oud is. Ze kunnen optreden wanneer de baby in slaap valt, terwijl ze slapen of wanneer ze wakker worden.

Merk je dat dit meerderen keren per dag gebeurt en gepaard gaat met een lege blik of met ongewone lichaamsbewegingen dan is het advies om contact op te nemen met je huisarts.

Tot slot

In dit artikel ben je meer te weten gekomen over lachen in je slaap. In heel veel gevallen is het lachen in je slaap een ongevaarlijke gebeurtenis, maar kan soms ook duiden op iets ernstigs. Voor baby’s en jonge kinderen is het lachen in hun slaap vrij normaal en algemeen gezien geen reden tot bezorgdheid. Alleen geldt dit niet als het gepaard gaat met abnormaal gedrag.

Ervaar je zelf slaapstoornissen of problemen met slapen, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Je huisarts zal je dan doorverwijzen naar een slaapspecialist voor verdere bespreking en een oplossing.

Over de auteur

Jelle

Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Klik dan op de "website" knop hieronder.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *