Ga naar de inhoud
3 redenen waarom slapen op de bank slecht is

Slapen op de bank | 3 redenen waarom dit slecht voor je is …

Door Jelle

Slapen op de bank, het gebeurt ons waarschijnlijk allemaal wel eens wanneer we op de bank liggen een film te kijken en merkt dat je ogen langzaamaan dicht vallen. Je kunt er voor kiezen om op te staan en naar bed te gaan, maar toegeven aan de moeheid en op de bank slapen is heel verleidelijk. Toch is het niet altijd even goed om te kiezen voor op de bank te slapen.

In dit artikel ontdek je waarom het in slaap vallen op de bank geen handige keuze is.

1. Slapen op de bank veroorzaakt rugpijn

Een goed matras ondersteunt het gehele lichaam waarbij een bank hiervoor niet gemaakt is. Een matras past zich in veel gevallen aan het lichaam aan, zodat je een goede nachtrust krijgt. Bij een bank is dit aangepast op zitten van mensen.

Wanneer je wilt gaan slapen op de bank zijn er dus zachtere stukken waar verder in weg zakt dan in andere gedeeltes van de bank. Op die manier is het lichaam dus niet geheel in lijn die neutraal is. Dit kan ervoor zorgen dat je met stijve nek of rugpijn wakker word. Daarnaast zijn matrassen speciaal gemaakt om op te slapen en dus om de rug te ondersteunen.

2. Slaaptekort

Door de verkeerde houding merk je ook dat je niet goed in slaap kunt komen. Zo blijf je woelen en bewegen en wanneer je een verkeerde beweging maakt stoot je je bijvoorbeeld. Hierdoor zul je minder goed in slaap komen en hierdoor dus te kort of zelfs niet in de REM-slaap komen.

De REM-slaap is een periode tijdens het slapen waarin je bijvoorbeeld droomt, maar ook waarin je lichaam herstelt en nieuwe energie opdoet. Je lichaam heeft dus behoefte aan deze REM-slaap en deze behoefte zal dus groter worden dan bij iemand die wel aan zijn nachtrust toekomt.

Voldoende slaap is dan ook belangrijk voor zowel onze fysieke gesteldheid als onze mentale gesteldheid. Want wanneer je niet goed slaapt merk je de volgende dat het moeilijker is om je te concentreren op bepaalde activiteiten en je reageer je sneller boos op bepaalde zaken waar je normaal niet op die manier zou reageren.

Ook merk je dat je minder behoefte hebt om fysieke activiteiten te ondernemen wanneer je een slechte nachtrust hebt gehad. Een extra reden waarom slapen op de bank juist wordt afgeraden.

3. Niet gemaakt van de juiste materialen

De bank is vaak gemaakt van een andere soort stof als dat van je bed of matras. Hierdoor heeft het een hoop andere eigenschappen dan je normale slaapplek. Wanneer je ervoor kiest om op de bank te slapen zul je bijvoorbeeld merken dat je het sneller warm of koud hebt.

Een matras is gemaakt van een stof die ervoor zorgt dat je lichaamstemperatuur afgevoerd word, terwijl een bank deze eigenschappen niet bezit. Je komt dan minder goed in slaap dan wanneer je in bed gaat liggen.

Daarnaast kan het ook zijn dat het te koud is op de bank. Je mist vaak dekens en kussens die ervoor zorgen dat je comfortabel en warm ligt.

Overige redenen

Naast de hierboven genoemde 3 belangrijke redenen, zijn er nog enkele redenen waarom slapen op de bank niet handig is. Zo hebben de meeste woonkamers, waar de bank gebruikelijk staat, geen verduisterende gordijnen zoals slaapkamers deze meestal wel hebben.

Ook hierdoor kan het zijn dat je moeilijker in slaap komt en niet in een diepe slaap terecht komt. Dit kan, net zoals bij de vorige redenen, zorgen voor verschillende fysieke en mentale problemen die ontstaan door een slaap tekort. Om deze problemen te voorkomen kun je beter niet gaan slapen op de bank.

Als laatste is het zo dat de schermen van tv’s en computers een blauw licht veroorzaken wat ook kan zorgen voor een slechte nachtrust. Het wordt al afgeraden om een tv in de slaapkamer te plaatsen, laat staan dat je gaat slapen in de kamer waar normaliter de tv staat.

Helemaal wanneer je kiest voor bank slapen wanneer de tv nog aan staat.

Tot slot

Er zijn dus een hele hoop redenen waarom slapen op de bank slecht voor je is. Je komt niet aan genoeg nachtrust wanneer je niet in slaap komt. De verschillende nadelen van een bank, zoals de materialen en de stevigheid, of juist het gebrek hier aan, kunnen er voor zorgen dat je niet goed in slaap komt en daardoor de volgende ochtend zowel fysieke als mentale problemen kan oplopen. Wanneer dit vaker gebeurt, worden deze problemen steeds groter. Het is dus aan te raden om op te staan wanneer we op de bank liggen en alsnog het comfortabele bed op te zoeken.

Over de auteur

Jelle

Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Bekijk dan de “Over mij” pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *