Met deze tips begin jij met sporten bij de juiste sportschool
Je hebt in je hoofd de stap al gezet, maar nu is het toch echt tijd om wat meer te gaan bewegen. Tegenwoordig zijn er tientallen manieren waarbij je op een leuke, sportieve manier aan je beweging kunt komen. Denk aan bootcamp klasjes, pilates of yoga lesjes, hardlopen in het park of een work-out voor de televisie thuis.
Ondanks al deze keuze, is de kans groot dat je net als zo’n 3.000.000 andere Nederlanders, aan je gezondheid zult gaan werken in een sportschool. Maar hoe kies je nu tussen al die sportscholen in de buurt, de juiste uit voor jou? In dit artikel geef ik je enkele tips, die je hopelijk helpen om je keuze iets te vereenvoudigen.
1. Bepaal wanneer je gaat sporten
Sportscholen hebben vaak ruime openingstijden, wat het natuurlijk eenvoudig maakt om te gaan sporten wanneer je wil. Ondanks dat sportscholen vaak wel 12 uur geopend zijn per dag, wil dit niet meteen zeggen dat je er altijd terecht kunt wanneer jij dat zou willen.
Ga voor jezelf na of je voor je werk, na je werk of misschien zelfs tijdens je werk wil gaan sporten, voordat je zomaar ergens lid wordt.
Veel (kleinere) fitnessclubs gaan namelijk dicht tussen 13:00 en 17:00, of zijn pas om 09:00 geopend. Dit maakt het lastig wanneer je in je middagpauze zou willen gaan sporten, of voorafgaand aan je werk. Ditzelfde geldt natuurlijk wanneer je juist later in de avond wil gaan trainen. Dan is het wel zo handig dat je sportschool niet om 21:00 sluit.
Wanneer je voor jezelf duidelijk hebt wat jouw trainingsmoment gaat worden, maakt dit vaak dat je al een paar sportscholen in je buurt kunt uitsluiten.
2. Bedenk wat je wil gaan doen in de sportschool
De sportschool bestaat tegenwoordig niet meer uit alleen maar een paar apparaten en een kleedkamer. Zo heeft de gemiddelde sportschool vaak wel zeven tot vijfentwintig verschillende groepslessen, cardio mogelijkheden, krachtapparatuur, functionele trainingsruimtes, spinningzalen en circuit trainingen.
Het is dan ook goed om voor jezelf op een rijtje te zetten wat je leuk lijkt of wat je graag uit zou willen proberen. Zo kun je vooraf een selectie maken van sportscholen die deze opties bieden.
3. Raadpleeg vrienden, bekenden of onbekenden
Het kan natuurlijk zo zijn dat je liever ergens traint waar je niemand kent, maar veel mensen vinden het gezellig om zo af en toe eens samen te kunnen sporten. Je doet er daarom ook verstandig aan om eens om je heen te vragen naar aanraders op het gebied van fitnessclubs.
Ondanks dat je bij veel sportscholen één of zelfs een paar dagen proef mag draaien, heeft iemand die al enkele jaren ergens sport vaak een betere impressie dan jij op zult doen in die korte tijd.
Als blijkt dat de sportschool die jouw aanspreekt vaak vies is, onvriendelijk personeel of veel defecte apparatuur heeft, dan wil je toch nog even twee keer nadenken voordat je hier een jaarabonnement afsluit.
Ken je niemand in de buurt? Dan kun je eens naar sportscholen reviews kijken. Google reviews werkt vaak ook goed. Realiseer je daarnaast wel dat iedereen deze reviews kan plaatsen en dat het vaak momentopnames zijn.
Mijn advies is ook om je hier niet blind op te staren, maar je doet er nooit verkeerd aan om hier even naar te kijken.
4. Kies je abonnementsvoorkeur
Sportscholen werken vaak op abonnementsbasis. Vaak kun je kiezen uit een maandabonnement, halfjaarabonnement of jaarabonnement, waarbij de prijs lager wordt des te langer je jezelf committeert.
Naast deze abonnementen is er vaak voordeel als je kiest voor een dalurenabonnement (enkel sporten op rustigere tijden), student of senior bent of het abonnement in één keer vooruitbetaalt.
Je doet er goed aan vooraf vast te bepalen wat jij prettig vindt. Ga je bijvoorbeeld op zoek naar een sportschool in Den Haag, omdat je hier een half jaar gaat werken, dan wil je niet dat het kortst lopende abonnement 12 maanden is. Hoe goed je gevoel bij de sportschool dan ook mag zijn, zes maanden voor niets betalen is natuurlijk zonde.
5. Neem een proefles
Tot slot raad ik je altijd aan om een proefles te nemen bij een of meerder sportscholen die aan je wensen lijken te voldoen. Meningen van anderen, het internet of je onderbuikgevoel kunnen toch weer anders zijn dan jouw eigen ervaring.
Is een proefles niet mogelijk? Vraag dan of je een dagpas of weekpas kunt kopen, zodat je alsnog een indruk kunt op doen voordat je een langlopend abonnement aan gaat.
Lijkt alles naar tevredenheid? Dan kan je sportavontuur beginnen en ben je er door het lezen van dit artikel ietsjes zekerder van dat het deze keer misschien wel eens echt gaat lukken om je doel te behalen!
Over de auteur
Jelle
Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Klik dan op de "website" knop hieronder.