Welke spieren train je met fietsen?
Welke spieren train je met fietsen, is een vraag die door veel mensen gesteld word. Fietsen wordt namelijk gezien als één van de manieren waarmee je calorieën verbrand en fit blijft. In dit artikel ontdek je welke spieren je tijdens het fietsen traint, vier andere voordelen van het fietsen en vertel ik je wat meer over de juiste fietshouding.
Welke spieren train je met fietsen?
De belangrijkste spieren die je tijdens het fietsen, mountainbiken of wielrennen traint zijn je hamstrings, quadriceps, voetspieren, kuitspieren, bilspieren en je heupspieren. Daarnaast gebruik je tijdens het fietsen ook je armspieren, borstspieren, schouderspieren en je rugspieren om onder meer te sturen, je lichaam in positie te houden en om extra kracht te zetten.
Fietsen is een vrij goedkope sport
Vergeleken met andere sporten kent fietsen een aantal voordelen. Zo hoef je om te fietsen niet per se ver weg te gaan en fiets je in je eigen buurt al snel een aantal kilometers.
En omdat de meeste mensen al een fiets hebben kost het ook niks extra’s en ook nauwelijks tijd. Je kunt ervoor kiezen om je fiets te pakken voor je werk, winkelcentrum of je combineert het fietsen met andere bezigheden.
In sommige gevallen ben je zelfs met de fiets al eerder op je bestemming dan met de auto.
Andere voordelen van fietsen
Je hebt gelezen dat je door te fietsen aardig wat spiergroepen traint. Actief fietsen is dan ook een goede sport voor mensen die graag slanker en meer fysiek lichaam willen hebben. Maar wist je dat fietsen meer andere voordelen kent?
1. Het verhoogt je weerstand
Uit onderzoek door TNO (Nederlandse Organisatie voor toegepaste-natuurwetenschappelijk onderzoek) blijkt dat als je vaker de fiets pakt naar je werk dat je minder ziek bent. TNO zegt namelijk het volgende:
“Werknemers die regelmatig naar hun werk fietsen, zijn minder vaak ziek. Zij verzuimen gemiddeld ruim 1 dag per jaar minder dan hun niet fietsende collega’s.”
Uit een ander onderzoek blijkt dat mensen die minimaal 5 dagen per week iedere dag ongeveer 30 minuten fietsen de helft minder ziektedagen opnemen dan mensen die niet fietsen.
Probeer daarom zo veel mogelijk de fiets te pakken. Het is zeker de moeite waard.
2. Je valt sneller in slaap
Heb je problemen om in slaap te vallen en wil je dit oplossen? Fiets dan iedere dag 20 tot 30 minuten. Je merkt dat je in de avond de tijd dat je normaal gesproken nodig hebt om in slaap te vallen gehalveerd word. En het leuke is dat je ook nog eens uur langer slaapt.
Dit komt, omdat je overdag buiten bent en jezelf blootstelt aan daglicht. Je lichaam krijg op dat moment de kans om zich in zijn natuurlijke dag en nachtritme te brengen. En dankzij het daglicht verminderd je lichaam ook de aanmaak van hormoon cortisol.
3. Je ziet er beter uit
Door 3x per week 45 minuten te fietsen train je niet alleen je spieren en verbeter je je uithoudingsvermogen. Je verlaagt ook nog eens het risico op obesitas, een hoge bloeddruk, diabetes 2 en hart en vaatziektes.
En wist je dat je door regelmatig te fietsen er jonger gaat uitzien? Dermatologen hebben namelijk het effect van fietsen op je huid onderzocht. De combinatie van buitenlucht en fietsen zorgt er voor dat de bloedcirculatie in je huid toeneemt.
Hierdoor wordt er meer zuurstof en voedingstoffen naar je organen en weefsels getransporteerd, terwijl de gifstoffen snel en efficiënt worden afgevoerd.
Fietsen zorgt er ook voor dat je lichaam meer van het stofje collageen aanmaakt. Het stofje is onder meer verantwoordelijk dat rimpels minder snel opvallen en dat beschadigd huid sneller herstelt.
Je fietshouding is belangrijk
Om het maximale uit het fietsen te halen is het belangrijk dat je een goede houding hebt. Je wordt dan minder snel moe en je voorkomt vervelende blessures. Een goede tip is dan ook wanneer je je stuur vasthoudt je lichaam in een hoek van 45 graden naar voren buigt.
Tijdens het fietsen zorgen je buikspieren ervoor dat je in balans blijft en je rug recht blijft.
Tot slot: welke spieren train je met fietsen?
In dit artikel heb je niet alleen het antwoord op de vraag “welke spieren train je met fietsen” gekregen. Maar heb je ook meer gelezen over de andere gezondheidsvoordelen van fietsen. Fietsen wordt namelijk net zoals zwemmen vaak gezien als de meest effectieve sport, omdat je vrijwel alle spieren gebruikt. Wel is belangrijk dat je een goede fietshouding hebt. Zo voorkom je spierpijn en blessures.
Over de auteur
Jelle
Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Bekijk dan de “Over mij” pagina.
Hallo,ik worstel steeds met de juiste houding op mijn mountainbike…
train je het best je beenspieren door als de crank/pedaal naar beneden staat en j been bijna gestrekt is?of juist niet?
houding rug en armen….is het beter dat bijv het stuur wat lager staat dan bovenkant zadel? zodat je meer op armen en schouders leunt?
Dag Jack,
Ik raad je aan om het volgend artikel eens door te lezen: https://mtbsportholten.nl/tips/afstelling-mountainbike/ en aan de hand van de informatie je mountainbike af te stellen.
Hartelijke groet,
Jelle
Ik fiets dagelijks ben 80 jaar wat er geschreven wordt klopt
Ik lees veel over fietsen