Ga naar de inhoud
beste gewichtsvest

Beste Gewichtsvest | Voor Hardlopen, Crosstraining en Fitness (2024)

Door Jelle

Wat is het beste gewichtsvest dat je momenteel kunt kopen? Het dragen van een verzwaard vest is niet alleen een goede manier om calorieën te verbranden, maar verhoogt ook eens aanzienlijk de intensiteit en de effectiviteit van je workouts. Daarnaast zijn er ook nog eens verschill

Wat is het beste gewichtsvest die je momenteel kunt kopen? Het dragen van een verzwaard vest is niet alleen een effectieve manier om calorieën te verbranden, maar verhoogt ook nog eens aanzienlijk de intensiteit en de effectiviteit van je workouts.

Na het lezen van dit artikel zul je precies weten welke gewichtsvest voor jou geschikt is, kom je meer te weten over de voordelen en waar je goed op moet letten bij het kiezen van de voor jou beste gewichtsvest. Lees je mee?

Het beste gewichtsvest, de top 4 van 2024

In de lijst hieronder laat ik je zien welke gewichtsvesten de favorieten zijn. Er is lang nagedacht hoe de lijst eruit moest komen te zien en is samengesteld op basis van meerdere factoren. 

Zo heb ik gekeken naar het maximale gewicht, verstelbaarheid, hoe goed zitten de verzwaarde vesten vast en is er gekeken naar de kwaliteit en het draagcomfort van de gewichtsvest.

Mocht je uit 1 van de onderstaande opties kiezen, dan weet je zeker dat het een goede aankoop zal zijn.  

1. Tunturi gewichtsvest – 5 kg

Tunturi Gewichtvest

Bekijk de beste prijs bij:

bol.com

Wil je voor het eerst een gewichtsvest dragen, dan is deze van Tunturi ideaal. Het vest is geschikt om te wandelen, maar kan ook gedragen worden tijdens het hardlopen of krachttraining.

De tunturi gewichtsvest sluit goed aan om je lichaam dankzij de verstelbare banden waardoor de vest dan ook goed blijft zitten. De gewichtsvest is geschikt voor zowel vrouwen als mannen die graag willen wandelen of hardlopen en graag hun trainingen een stukje zwaarder willen maken. 

Voordelen Tunturi gewichtsvest

 • Ideaal voor beginners om kennis te maken met een gewichtsvest.
 • Een handig opbergzakje voor je telefoon of mp3 speler om onderweg muziek te luisteren.
 • Bevat luchtdoorlatende stof aan de rugzijde zodat je geen bezwete rug krijgt
 • Gemaakt van comfortabel materiaal waardoor het gewichtsvest lekker zit
 • Geschikt voor vrouwen en mannen

2. Muscle Power Gewichtsvest (10 kg, 20 kg en 30 kg)

Gewichtsvest 30KG | Muscle Power®

Bekijk de beste prijs bij:

bol.com

De nummer 2 in de lijst “beste gewichtsvest” is de Muscle Power. De Muscle power gewichtsvest is perfect voor tijdens het wandelen, maar kan ook gedragen worden tijdens crosstraining en krachttraining. 

De vest is verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden gewicht waaronder 10 kg, 20 kg en 30 kg en wordt geleverd met verschillende uitneembare gewichten waardoor je het gewicht naar wens kunt aanpassen.

De Muscle Power zit behoorlijk comfortabel en sluit goed rondom je lichaam aan dankzij de verstelbare riem en klittenband. 

De gewichtsvest is geschikt voor beginners die graag willen wandelen of hardlopen met een gewichtsvest. Ook is de vest geschikt voor intervaltrainingen op een loopband. 

Voordelen van Muscle Power gewichtsvest

 • Dankzij het gewicht van 10 kg is het gewichtsvest ideaal voor beginners.
 • Compact en comfortabel design waardoor het gewichtsvest goed om je lichaam blijft zitten.
 • Voldoende bewegingsruimte waardoor je uitstekent met het vest kunt hardlopen.
 • Zachte vulling rondom borst en rug waardoor het vest lekker blijft zitten
 • Geschikt voor vrouwen, mannen en beschikbaar in 10 kg, 20 kg en 30 kg

3. Strongman CrossFit Mobility Gewichtsvest 15 kg

Strongman CrossFit Mobility

Bekijk de beste prijs bij:

bol.com

De gewichtsvest van Strongman is geschikt voor verschillende trainingen en een goede manier om extra weerstand toe te voegen. De vest wordt geleverd met 2 smalle stalen platen van ieders 2.6 kg en twee lange stalen platen van ieders 4 kg zodat het totale gewicht eenvoudig aan te passen is. 

De pasvorm is comfortabel en dankzij de verstelbare klittenband aansluitingen is de vest geschikt voor mensen met verschillende lichaamsgroottes. Daarnaast heeft het materiaal een ademende werking en is ook nog eens waterresistent. 

Dit gewichtsvest is geschikt voor wandelen, hardlopen en krachttraining.

De voordelen van Strongman gewichtsvest 15 kg

 • Gemakkelijk en snel gewicht toevoegen of verwijderen tot maximaal 15kg
 • Zeer eenvoudig te verstellen naar eigen wens waardoor het gewichtsvest altijd goed zit
 • Ademend materiaal waardoor het vest niet gaat zweten tijdens het dragen
 • Waterresistent waardoor het geschikt is voor alle weersomstandigheden
 • Beschikbaar in verschillende kleuren

4. GorillaSports Gewichtsvest van 30 kg

Gorrillasports gewichtsvest 30kg

Bekijk de beste prijs bij:

gorillasports.nl

Dit gewichtsvest van GorillaSports is de perfecte manier om extra weerstand aan je trainingen toe te voegen en is geschikt voor tijdens krachttraining en conditietrainingen. De vest heeft verschillende verstelbare riemen waardoor het extra stevig rondom je romp aansluit.

Het wordt geleverd met 20 uitneembare gewichten van 1.5kg. De gewichten zijn gelijkmatig verdeeld over de voor- en achterkant en zijn eenvoudig naar behoefte aan te passen.

De vest is solide gebouwd en de pasvorm is vrij comfortabel. De maat is handmatig te verstellen dankzij de sterke klittenband sluitingen. 

Voordelen GorrillaSports gewichtsvest van 30 kg

 • Optimale bewegingsvrijheid dankzij de verstelbare riem bij de borst.
 • De voering aan de binnenkant houdt minder vocht vast waardoor het vest niet gaat zweten.
 • Makkelijk gewicht toevoegen tot maximaal 30 kg zodat je ten allertijde je training naar wenst kunt aanpassen.
 • Gelijke hoeveelheid gewichtsverdeling zorgt voor balans

Wat je moet weten over gewichtsvesten

Na het lezen van de top 4 gewichtsvesten heb je inmiddels een goed idee welke nu de beste zijn. Het is dan ook nu tijd geworden om je meer te vertellen, waarvoor je een gewichtsvest kunt gebruiken, hoe een gewichtsvest werkt en vertel ik je meer over de 4 belangrijkste voordelen.

Wat is een gewichtsvest?

Vind je het moeilijk om de intensiteit van je trainingen te verhogen of ben je op zoek naar manieren om je oefeningen zwaarder te maken, dan biedt een gewichtsvest misschien de uitkomst. Maar wat is een gewichtsvest?

Een gewichtsvest is een vest dat is gemaakt van zware materialen of waarin je na behoefte gewichten of staven in kunt stoppen. Het extra gewicht bovenop je eigen lichaamsgewicht heeft als doel om hardlopen, wandelen of fitness oefeningen zwaarder en productiever te maken. 

Zoals je kunt lezen kan iedereen dan ook gebruik te maken van een gewichtsvest. Het extra gewicht wat je toevoegt kan naast het verhogen van de intensiteit van je oefeningen ook helpen om meer calorieën te verbranden of om bijvoorbeeld je botdichtheid te verhogen. 

Waarom een gewichtsvest?

Het dragen van een gewichtsvest is een nieuwe trend dat helpt om op een effectieve manier gewicht te verliezen en te werken aan een sterker lichaam. Of je nu aan intervaltrainingen doet op een loopband of aan crosstraining of krachttraining doet, een gewichtsvest zorgt ervoor dat zelfs de eenvoudige trainingen veranderen in productieve trainingen.

De mogelijkheden van een verzwaard vest zijn dan ook bijna eindeloos waardoor je zo’n beetje elke training zo dynamisch en zo zwaar mogelijk kunt maken als je dat wilt. Hieronder vind je 4 verschillende toepassingen waarvoor je een gewichtsvest voor kunt gebruiken. 

 • Krachttraining – krachttraining met een gewichtsvest geeft een intense draai aan je normale training. Zo helpt een verzwaard vest goed om je kracht en de omvang van je spieren te ontwikkelen. Probeer maar eens squats, pull-ups, dips, lunges, push-ups of andere oefeningen waarbij je je lichaam gebruikt terwijl je een verzwaard vest aan hebt.
 • Hardlopenhardlopen met een gewichtsvest is een goede manier om calorieën te verbranden. Door een gewichtsvest tijdens het hardlopen te dragen wordt het hardlopen een stuk uitdagender. Houdt er wel rekening mee dat je bij het hardlopen met een gewichtsvest het gewicht langzaam moet opbouwen. Je gewrichten en spieren zijn het extra toegevoegde gewicht namelijk nog niet gewend. 
 • Wandelen – niet alleen kun je een gewichtsvest gebruiken tijdens het hardlopen, maar ook tijdens het wandelen kun je een gewichtsvest gebruiken. Hierdoor wordt ook een simpele wandeling of een wandeling in het bos een stuk uitdagender. Wel is het belangrijk dat het gebruik van een verzwaard vest na het eten niet verstandig is. 
 • Fietsen – fietsen is een leuke manier om heel wat spieren te trainen. Je traint namelijk niet alleen je kern, maar ook verschillende andere spieren waaronder je kuiten, benen, rug en armspieren. Het toevoegen van een gewichtsvest tijdens het fietsen geeft je dan ook meer kans om calorieën te verbranden in een sneller tempo. Rij je vaak parcours met je fiets, dan is een verzwaard vest zeker een uitkomst. Het werkt vooral goed wanneer het parcours heuvels bevat waardoor je vaker van positie verwisseld.

Hoe werkt een gewichtsvest?

Voordat je een gewichtsvest koopt wil je natuurlijk wel weten hoe een gewichtsvest nu precies werkt.

Bij een gewichtsvest voeg je extra gewicht toe zodat lichaamsgewicht oefeningen zoals pull-ups, squats en push-ups een stuk zwaarder worden. Je spieren werken dan harder dan wanneer je zonder een gewichtsvest zou trainen. Na verloop van tijd passen je spieren zich aan en groeien ze in kracht en in omvang. 

Een verzwaard vest draag je bij voorkeur over je gebruikelijke loszittende kleding of sportkleding zodat het vest comfortabel zit. Bij de meeste vesten vind je ook instructies hoe je deze monteert en hoe je deze het beste draagt. 

Houdt er wel rekening mee dat per vest de instructies kunnen verschillen. Zorg er dan ook voor dat je voor het dragen van een gewichtsvest eerst de instructies goed doorleest.

Wil je een gewichtsvest gebruiken voor hardlopen, zorg er dan ook voor dat je hardloopschoenen hebt met genoeg vulling en dat je weet dat je de vest niet de hele dag kunt aanhouden. Je spieren raken op den duur vermoeid en gaan dan pijn doen. 

Het laatste komt vooral terug in je rug, handen en benen. Voel je beginnende pijn, rek je eigen dan zo ver mogelijk uit. Heb je rugproblemen neem dan eerst contact op met je huisarts voordat je een gewichtsvest koopt. 

Wat zijn de voordelen van een gewichtsvest?

De voordelen van een gewichtsvest zijn vrij breed. Maar ze zullen je allemaal helpen om op een langer termijn fit te worden evenals je algemene fysieke prestaties te verbeteren. Heb je nog nooit een verzwaard vest gedragen en wil je meer weten over deze voordelen? Lees dan snel verder.

 • Kracht en uithoudingsvermogen – 1 van de grote voordelen van het dragen van een verzwaard vest tijdens je training is dat je dus niet alleen sterker word. Maar ook je uithoudingsvermogen gaat er op vooruit (1). Of je nu push-ups, sit-ups, squats of andere oefeningen doet, dankzij de vest worden je spieren zwaarder belast. Door je spieren zwaarder te belasten dwing je jouw lichaam harder te werken, waardoor je prestaties tijdens je training aanzienlijk verbeterd. 
 • Balans en houding – het 2e voordeel van een gewichtsvest is dat je door het dragen een veel betere balans en houding er door krijgt. Dit komt doordat je lichaam door het toegenomen gewicht continu moet compenseren. Een gewichtsvest kan ook helpen bij het verbeteren van je houding omdat het je core spieren sterker maakt. En hoe sterker je core spieren zijn hoe makkelijker het is om je rug te ondersteunen en recht te blijven (2).
 • Sterkere botten – door het dragen van een gewichtsvest krijg je ook sterkere botten. Het vest helpt je namelijk bij oefeningen zoals hardlopen, rennen en squatten om de dichtheid van je botten te vergroten (3). Sterke botten helpen botbreuken te voorkomen als je valt en het helpt ook nog eens botziektes zoals osteoporose te bestrijden naarmate je ouder wordt. 
 • Cardiovasculaire systeem – cardio oefeningen zoals hardlopen en roeien zijn uitstekende manieren om je hart- en bloedvatenstelsel gezond te houden. Maar wist je dat je dit effect door het dragen van een gewichtsvest kunt versterken? Door het extra gewicht dat je bij je draagt tijdens een cardiotraining dwing je je hart en longen harder te laten werken om je spieren van zuurstofrijk bloed te voorzien (4). Een sterk hart pompt namelijk meer bloed door je lichaam waardoor je fysieke prestaties verder toenemen, terwijl je longen het vermogen hebben om meer zuurstof op te nemen. 
hardlopen met een gewichtsvest
hardlopen met een gewichtsvest

Waar moet je op letten bij het kopen van een gewichtsvest?

Mocht je enkele gewichtsvesten hebben gezien, maar weet je niet nog of deze voldoen? Om je te helpen om een goede keuze te maken ontdek je hieronder verschillende factoren om zo de voor jou beste gewichtsvest te kiezen. 

 • Style – er zijn 3 soorten gewichtsvesten verkrijgbaar. Zo heb je een torso bedekkende, een schouder variant en een tactische gewichtsvest. Bij de schouder variant wordt het gewicht verdeeld aan de voorkant langs de riemen en de bovenrug. Tactische vesten lijken op kogelvrije vesten. Deze maken vaak gebruik van stalen platen die je in de voor en achter sleuven moet plaatsen. De torso bedekkende gewichtsvesten bedekken alleen je rug en borst en gebruiken meestal klittenband om de vest vast te maken. Er bestaan zoals je hebt gezien ook speciale gewichtsvesten voor vrouwen. Deze verhogen het comfort en verminderen de druk op de borst.
 • Hoeveelheid gewicht – Sommige vesten hebben slechts een vaste hoeveelheid gewicht omdat gewichten niet zomaar verwijderd of toegevoegd kunnen worden. Andere vesten hebben daarentegen weer de mogelijkheid  om gewichten toe te voegen of om te verwijderen. 
 • Comfort – vaak zijn gewichtsvesten voorzien van schoudervulling. Dit zorgt ervoor dat de banden van een vest niet te veel wrijving veroorzaken. Daarnaast is ook de pasvorm van het vest belangrijk. Controleer dan ook altijd wat voor soort sluiting de vest heeft.

Tot slot: het beste gewichtsvest

In dit artikel ben je meer te weten gekomen over wat nu de beste gewichtsvesten van dit moment zijn, de voordelen en meer. Maar voordat je een gewichtsvest koopt is dat het belangrijk dat jij je lichaam goed kent. 

Vraag je van tevoren dan ook af wat jouw fitnessniveau is. Heb je moeite om bepaalde bewegingen goed uit te voeren zoals push-ups? Moet je de volgende dag uitrusten nadat je getraind hebt? Of train je maar 2 keer per week? In deze gevallen is het verstandig om eerst je fitnessniveau te verbeteren want je lichaam moet het extra gewicht wel aan kunnen. 

Heb je nog vragen over dit artikel? Laat dan onderaan het artikel een reactie achter. 

Meer bronnen die voor dit artikel zijn gebruikt:
2. Weighted vest exercise improves indices of fall risk in older women – J M Shaw, C M Snow
3. Weighted Vests for Bone Health – American Bone Health
4. The effect of weighted vest walking on metabolic responses and ground reaction forces – Michael L Puthoff , Benjamin J Darter, David H Nielsen, H John Yack

Bekijk de beste prijs bij:

gorillasports.nl
bol.com

Over de auteur

Jelle

Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Bekijk dan de “Over mij” pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *