Ga naar de inhoud
droog trainen vrouw

Droog Trainen Vrouwen: 5 Tips voor een mooi en gevormd lichaam

Door Jelle

Droog trainen als vrouw. Veel vrouwen willen een mooi, slank en strak lichaam hebben. Maar helaas is het voor vele een lastig doel om dat te bereiken. Vaak komt dit doordat er veel informatie op het internet is te vinden waardoor je al snel door de bomen het bos niet meer ziet.

Om je te helpen wordt in dit artikel het begrip droog trainen toegelicht en ontdek je 5 belangrijke tips die je helpen om een fit en strak lichaam te krijgen

Dus lees snel verder.

Wat is droog trainen?

Droog trainen voor vrouwen is een bekende term in de fitness wereld. Om je spieren zit een laagje vet, die niet omgezet kan worden in spiermassa. Hierdoor zijn ze niet altijd goed zichtbaar. Door droog te trainen, train je voor een lager vetpercentage zodat de spieren zichtbaarder worden en je een afgetraind lichaam krijgt.

Droog trainen als vrouw: 5 tips die je daarbij helpen

Iedereen wil met een strak lichaam een strandwandeling maken. Maar hoe kun je nu als vrouw droogtrainen? Hieronder ontdek je 5 verschillende tips die daarbij helpen om zo snel mogelijk resultaat te bereiken.

Dus ga er goed voor zitten en neem de 5 tips goed door.

1. Drink water

Water drinken is belangrijk als je als vrouw wilt droog trainen

Om het droog trainen als vrouw vol te blijven houden is het belangrijk dat je water drinkt. Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water. Het is dan ook van belang dat je het vochtbalans onder controle houdt.

Uit een wetenschappelijke studie onder 9500 mensen blijkt dan ook dat mensen die te weinig drinken een hogere BMI hadden. Hierdoor hadden ze meer kans om zwaarlijvig te zijn [bron].

Water bevat geen calorieën, waardoor dit de meest gezonde optie is om gehydrateerd te blijven. Het is goed voor alle organen en geeft je gedurende dag genoeg energie om te blijven trainen.

Blijf dus gedurende de dag voldoende drinken: het liefst twee tot drie liter per dag. Afhankelijk van de duur van de training, hoe intensief je traint en hoe warm het is.

Heb jij moeite met drinken omdat je dit vaak vergeet? Een goede tip is om dan altijd een gevulde fles bij je te dragen. Je bent dan sneller geneigd om te drinken.

2. Start met krachttraining en train hard

droog trainen vrouw

Krachttraining is bij droog trainen als vrouw heel erg belangrijk. Uiteraard is cardio goed om je spieren te trainen en om vet te verliezen, maar te veel cardio leidt er toe dat je lichaam je spiermassa zal gebruiken als energiebron. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Door aan krachttraining te doen, blijf je je opgebouwde spiermassa behouden en verlaag je tegelijkertijd het vetpercentage in je lichaam. Het is belangrijk dat je zo zwaar mogelijk blijft trainen, maar het volume ervan wel verlaagd. Door het volume te verlagen geef je het lichaam de mogelijkheid te herstellen.

Maar wees niet bang dat je heel erg gespierd word van krachttraining. Vrouwen hebben namelijk veel minder testosteron dan mannen (tot wel 15x minder) [bron, bron].

Welke spiergroepen moet je trainen?

Train tijdens je training vooral je grote spieren zoals die van je heupen, billen, benen en romp. Kies ook voor compound oefeningen in plaats voor oefeningen waarbij je maar één spiergroei tegelijkertijd traint.

Compound oefeningen kennen namelijk de volgende voordelen:

  • Je verbrandt meer calorieën tijdens je training
  • Je bouwt meer kracht en spiermassa op
  • Je traint niet alleen je coördinatie, maar ook je evenwicht

Voor meer informatie over krachttraining en afvallen lees het artikel afvallen met krachttraining.

3. De juiste voeding

Gezonde voeding is bij droog trainen voor vrouwen belangrijk

Naast krachttraining is het bij droogtrainen ook belangrijk dat je goed op je voeding let. Want bij vet verliezen is het van belang dat je weet wat je eet.

Tijdens het droog trainen als vrouw bestaat geen perfect dieet waar je je aan kunt houden, maar er zijn wel een paar handige tips die je kunt gebruiken om een zo laag mogelijk vetpercentage te krijgen.

Zo is een negatief energiebalans een must tijdens het droog trainen voor vrouwen.

Dit houdt in dat je minder energie inneemt dan je verbruikt. Door minder calorieën in te nemen, ontstaat er een energietekort. Dit tekort vult je lichaam aan met de vetreserves. Hierdoor verlaag je dus je vetpercentage.

Eet voldoende eiwitten

Verder is het belangrijk dat je goed let op de voedingsstoffen die je binnen moet krijgen. Om je spiermassa te behouden tijdens een negatieve energiebalans is het belangrijk dat je elke dag voldoende eiwitten eet.

Er wordt aangeraden om dagelijks twee gram eiwit in te nemen per kilo lichaamsgewicht. Eiwitten vind je vooral in voedingsmiddelen zoals magere kwark, kip, eieren of zalm.

Vind je het moeilijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen, dan kun je ervoor kiezen om eiwitsupplementen te nemen. Lees daarvoor mijn artikel beste eiwitshake vrouwen.

Naast het macronutriënt eiwit, is het ook belangrijk dat je de andere macronutriënten in de gaten houdt. Zodra je je nodige eiwitten hebt bereikt, is het van belang dat je de overige calorieën aanvult met goede koolhydraten en gezonde vetten.

Langzame koolhydraten

Langzame koolhydraten worden ook wel complexe koolhydraten genoemd. Dit zijn gezonde koolhydraten die langzaam door je lichaam worden opgenomen en hun energie geleidelijk aan je lichaam vrijgeven.

De complexe koolhydraten vind je vooral terug in bladgroentes, tomaten, noten, sperziebonen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en zoete aardappels.

Gezonde vetten

Vetten zijn van essentieel belang. Zo helpen bijvoorbeeld om andere voedingstoffen beter op te nemen. Vetten bestaan uit 2 verschillende soorten, namelijk de verzadigde vetten en de onverzadigde vetten.

De onverzadigde vetten zijn vetten waarvan we meer mogen binnenkrijgen, dus wees niet bang om meer vet te eten. Er wordt namelijk geadviseerd om 1 gram vet per kilo lichaamsgewicht tot je te nemen. Goede vetten vind je onder andere terug in noten, verse vis, avocado en lijnzaad.

Om gezond te blijven eten is het ook belangrijk om op de micronutriënten te blijven letten. Dit zijn alle mineralen en vitaminen die je nodig hebt tijdens een negatieve energiebalans.

4. Neem voldoende rust

voldoende rust is belangrijk wanneer je als vrouw wilt droog trainen

Let tijdens het droog trainen als vrouw goed op dat je genoeg rust neemt. Dit is belangrijk voor je spieren: tijdens een training breken spieren lichaamsweefsel af, die ze moeten opbouwen in een rustperiode. Wanneer je geen rust neemt, zullen je ze overbelast raken.

Tijdens een rustperiode hoef je niet bang te zijn dat je je spiermassa verliest.

Het wordt aangeraden om tussen de 48 en 72 uur rust te nemen per spiergroep. Als je op maandag je benen traint, kan de volgende krachttraining voor je benen pas plaatsvinden op woensdag of donderdag. Door te rusten, raken de spieren niet overbelast en geef je ze de ruimte om te herstellen en op kracht te komen.

5. Maak een goed voedingsschema

Bij tip 3 heb ik al aangegeven dat wanneer je wilt droog trainen als vrouw je goed op je voeding dient te letten. Om jezelf snel droog te trainen is het advies om gebruik te maken van een goede voedingsschema.

Een goed voedingsschema biedt verschillende voordelen zoals:

  • Structuur (belangrijk voor consistentie)
  • Weten wat je eet en hoe je daarop reageert
  • Niet op zoek naar voeding, maar je bent voorbereid

Maar hoe zet je dan een goed voedingsschema op die aan alle eisen voldoet?

Hiervoor raad ik je aan om te kijken naar het Droog Trainen Protocol voor vrouwen. Het droog trainen protocol voor vrouwen is een digitaal trainingsprogramma met als een doel een strak lichaam te krijgen. Het droog trainen programma is geschikt voor in de sportschool, maar ook voor thuis.

Het droog trainen protocol voor vrouwen bevat 2 digitale boeken over krachttraining en voeding. Ook krijg je toegang tot het 12 weken protocol, body weight protocol, extra trainingsschema’s en ontdek je hoe je in 12 simpele stappen je eigen voedingsschema maakt.

Droog Trainenen Protocol Vrouwen

Krijg toegang tot het Droog Trainen Protocol Vrouwen

Krijg nu ook een strak lichaam dankzij het Droog Trainen Protocol voor Vrouwen. Je start vandaag al met het trainingsprogramma dankzij een tijdelijke FitAddicted.nl korting. Klik op de rode knop en voorkom dat je deze unieke korting misloopt …

Tot slot

Om een mooi afgetraind lichaam te krijgen, is droog trainen voor vrouwen een goede optie. Het vereist veel werk: je moet letten op je voeding, hydratatie, training en je rust. Al met al is het een goede methode om de vetpercentage te verkleinen en het lichaam te krijgen waar je altijd al naar streefde.

droog trainen vrouwen 5 tips voor een mooi en gevormd lichaam

Over de auteur

Jelle

Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Bekijk dan de “Over mij” pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *