Ga naar de inhoud
7 Fitness tips voor vrouwen

9 Fitness Tips voor Vrouwen voor een mooi gevormd lichaam

Door Jelle

Opzoek naar goede fitness tips voor vrouwen? Fitness je al en wil je meer uit je trainingen halen of start je net met fitness, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Dan heb je geluk!

In dit artikel bespreek ik 9 verschillende tips die je op weg helpen naar een slanker een mooi vormgegeven lichaam. Meer weten? Lees dan vooral snel verder.

Geheime Tip van Jelle: voor een mooi en gevormd lichaam, raad ik het droog trainen voor vrouwen programma aan >>

1. Stel persoonlijke doelen

fitness tips voor vrouwen, wat zijn jouw doelen?

De eerste tip die ik je geef uit de lijst van “fitness tips voor vrouwen” is het stellen van duidelijke doelen. Want wat wil je bereiken? Wil jij lichaamsvet verliezen, je uithoudingsvermogen verbeteren of wil je een strak afgetraind lichaam voor in de zomer? Allemaal verschillende motivaties en bijhorende doelstellingen.

Om te zorgen dat je persoonlijke doelstellingen bereikt is het slim om je doelstellingen SMART (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden) te beschrijven. Je noteert dus wat je werkelijk wilt bereiken, waar je dit wilt bereiken, wanneer en waarom je je doel wilt bereiken.

Motivatie is een belangrijk wanneer je fitnest. Het vormt namelijk de basis voor je persoonlijke doelen. Heb je geen motivatie dan is het bijna onmogelijk om je doelen te bereiken. Schrijf daarom je doelstellingen op, print ze uit of zet ze anders op je telefoon zodat je ze terug kunt lezen.

2. Eet de juiste voeding

Het eten van de juiste voeding is belangrijk om je persoonlijke doelstellingen te halen. Is je doel om je vetpercentage te verlagen en tegelijkertijd zo min mogelijk spiermassa te verliezen of juist spiermassa opbouwen?

Dan is het belangrijk dat je je voeding op orde hebt.

Zo is het bijvoorbeeld om lichaamsvet te verliezen belangrijk om over een langere periode meer calorieën te verbranden dan je binnenkrijgt. Maar ook het voldoende binnenkrijgen van voedingsstoffen zoals eiwitten [bron], koolhydraten en gezonde vetten in de juiste verhoudingen is voor je lichaam belangrijk.

Ik begrijp dat je het misschien lastig vind om de juiste gerechten te vinden met alle voedingstoffen in de juiste verhoudingen.

Daarom raad ik dan ook het Fitcooking voeding en fitness plan aan. In dit handboek ontdek je onder meer 130 eiwitrijke recepten, macrocalculators voor vetverlies en spieropbouw en voedingsschema’s op maat. Daarnaast kom je ook meer te weten hoe je zelf op een makkelijke manier je eigen voedingsschema’s samenstelt.

3. Drink dagelijks voldoende water

De derde tip is het drinken van voldoende water. Water drinken is namelijk goed voor je algemene gezondheid en kan je zelfs helpen om op een gezond gewicht te blijven.

Zo blijkt uit een studie van meer dan 9500 mensen dat de personen die niet overdag niet genoeg dronken een hogere BMI hadden en meer kans hadden zwaarlijvig te zijn dan de personen die wel genoeg dronken [bron]. 

Maar hoeveel water moet je dan drinken?

Actieve sporters wordt aangeraden om op sportdagen wel twee tot drie liter water te drinken. Dit is wel afhankelijk van de duur van je training, hoe warm het is en hoe intensief je training is. Een handige richtlijn om vochttekort te voorkomen is om voor, tijdens en na je training te drinken.

Lees ook: Ben je ook benieuwd wat nu goede fitness boeken zijn? Lees dan nu het artikel beste fitness boek.

4. Doe aan krachttraining en train zwaar

7 Fitness tips voor vrouwen

Eén van de belangrijkste fitness tips is het starten met krachttraining voor vrouwen. Helaas denken veel vrouwen bij krachttraining aan zware gewichten en grote spieren. Maar wees gerust. Het krijgen van grote spieren is bij vrouwen lastig, omdat vrouwen een veel lager testosteron gehalte hebben dan mannen (gemiddeld 15 keer minder) waardoor spiergroei niet snel gaat [bron].

Wil je afvallen, een slanker lichaam, mooi gevormde billen, benen en buik dan is krachttraining aan te raden. En wist je dat krachttraining nog meer voordelen kent? Zo krijg je meer spierkracht, betere coördinatie en loop je minder risico op hart en vaatziektes. Andere voordelen van krachttraining zijn:

  • Helpt goed tegen botontkalking
  • Verlaagt het risico op diabetes
  • Vermindert lage rugklachten
  • Verbetert je mentale gezondheid

5. Train met een trainingsschema

Naast je persoonlijke doelen, voeding en je fitness oefeningen is een goed trainingsschema waarbij alle spiergroepen aan bod komen. Kortom, daag je lichaam uit. Maar het wilt niet zeggen dat als je een trainingsschema hebt opgesteld dat je klaar bent voor de komende maanden.

Doordat je nu een plan hebt, zie je sneller resultaat.

Maar om te zorgen dat je vorderingen blijft maken is het belangrijk dat je na een tijdje je trainingsschema aanpast. Vaak houden sportscholen dit voor je in de gaten. Maar het kan zeker geen kwaad om hier zelf ook op te letten. Je kunt al vrij makkelijk je persoonlijke vorderingen noteren in een simpel logboekje.

6. Leer de juiste technieken

Bij krachttraining is het belangrijk dat je goed let op de techniek en de uitvoering van een oefening. Zorg voordat je begint met trainen dat je eerst goed onderzoek doet naar de oefeningen die je op je wilt uitvoeren.

Vraag anders je fitnessinstructeur of deze de oefeningen voor wilt doen, zodat je het maximale uit je training haalt. Doe je de oefening niet goed dan bestaat er de kans dat je vervelende en pijnlijke blessures oploopt.

Ben je een beginner?

Bedenk dan goed dat nog niet elke oefening geschikt voor je is. Je kracht is namelijk verre van optimaal en als je spieren de last nog niet kunnen dragen vergroot je de kans op blessures. Bouw dus eerst je kracht op voordat je aan het zwaardere werk begint.

7. Geef je lichaam de kans om zich te herstellen

fitness tips voor vrouwen, las rust pauzes in

Tip nummer zeven is dat je je lichaam rust moet gunnen. Sport daarom ook niet iedere dag. Je spieren moeten na een intensieve training de kans krijgen om zich te herstellen. Doe je dit niet en blijf je maar door trainen, dan is de kans groot dat je spieren overbelast raken.

Luister dus goed naar je lichaam. Plan altijd minimaal twee dagen rust tussen je trainingen en slaap dagelijks ongeveer zeven tot acht uur.

8. Train samen met een vriend of vriendin

Heb je moeite om aan de eerder genoemde tips te houden, nodig dan een vriend of vriendin uit om je te helpen om op koers te blijven.

Verschillende wetenschappelijke studies tonen namelijk aan dat mensen die graag willen afslanken / een afgetraind lichaam willen meer kans hebben om vast te houden aan de tips [bron]. Mensen hebben zelfs de neiging om meer gewicht te verliezen dan wanneer ze alleen zouden trainen.

Door jezelf te omringen met positieve mensen die je een goed gevoel geven en je willen helpen om je doelen te halen zorgen ervoor dat je gemotiveerd blijft.

9. Sla een warming up nooit over

Jezelf opwarmen voor een training. Het is niet iedereen zijn favoriete bezigheid, maar toch is het verstandig om deze stap niet over te slaan. Een goede warming up kan namelijk een enorm verschil maken. Het zorgt ervoor dat je makkelijker kunt bewegen, verkleint de kans op pijnlijke blessures, en verhoogt de doorbloeding en het zuurstof gehalte in je lichaam

Een aantal goede warming up oefeningen zijn:

  • Jumping Jack
  • Plank walk out
  • Squats
  • Zijwaartse lunges
  • Opdrukken

Probeer tenminste 5 tot 10 minuten aan je warming up te besteden. Maar houdt er ook rekening mee hoe zwaarder je training, hoe langer je warming up zou moeten zijn. Wil je rennen of fietsen doe dit dan eerst op een langzamere tempo.

Tot slot

Wil je grotere sprongen maken en zeker weten dat je alles tot in de puntjes goed uitvoerd? Bekijk dan eens het Droog Trainen Protocol Vrouwen. Dit (digitaal) programma is gemaakt voor vrouwen die graag een mooi, slank en een welgevormd lichaam willen hebben. Het programma bestaat uit 3 onderdelen:

  • Onderdeel 1: voeding – voeding is een essentieel onderdeel voor wanneer je wilt afvallen. Een goed voedingsplan dat is afgestemt op jouw lichaam en behoeftes. In dit onderdeel ontdek je stap voor stap alles over wat je moet doen om gewicht te verliezen en hoe je een welgevormd lichaam te krijgen.
  • Onderdeel 2: krachttraining voor vrouwen – voldoende beweging is belangrijk voor wanneer je vet wilt verliezen. Het programma focust vooral op cardio en krachttraining. In dit e-book ontdek je alle essentiele zaken rondom krachttraining voor vrouwen en hoe je krachttraining effectief gebruikt tijdens vetverlies met spierbehoud en wellicht zelfs spieropbouw.
  • En meer …
Droog Trainenen Protocol Vrouwen

Ga aan de slag met het Droog Trainen Protocol Vrouwen programma

Wil je een mooi gevormd en een sterk lichaam? Download dan het Droog Trainen Vrouwen programma. De onderstaande rode knop geeft je direct toegang tot een unieke FitAddicted.nl korting en voorkomt dat je via andere teveel betaald.

Mocht je vragen hebben over de 9 fitness tips voor vrouwen of over het Droog Trainen Protocol Vrouwen laat dan onderaan dit bericht een reactie achter. Vond je het artikel waardevol, deel dan het artikel op je social media zodat andere vrouwen dit artikel ook kunnen lezen.

Over de auteur

Jelle

Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Bekijk dan de “Over mij” pagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *