Ga naar de inhoud
Succesvol afvallen dank deze 16 tips

Succesvol afvallen dankzij deze 16 werkende tips

Door Jelle

Het meest voorkomende voornemen is toch wel om af te vallen. Alleen het probleem is dat succesvol afvallen niet eenvoudig is. Wil je starten met afvallen dan zijn er verschillende dieetprogramma’s die je kunt volgen, die allemaal op een andere manier werken. En online vind je veel tegenstrijdige informatie, waardoor je weer snel terug valt in je oude eetpatroon.

Maar wat werkt er nu wel om succesvol af te vallen en op gewicht te blijven? In dit artikel ontdek je een 16 tal handige tips.

1. Wees geduldig

Afvallen heeft niet alleen met eten of beweging te maken. Eén van de belangrijkste tips als je wat kilo’s wilt kwijtraken is om geduld te hebben. Als je veranderingen doorvoert in je levensstijl, is daar niet meteen resultaat van te merken.

Er zijn diëten die beloven dat je veel af kunt vallen in een korte tijd. Bij sommige diëten lukt dit ook, maar je nieuwe gewicht behouden is dan lastig. Blijvende aanpassingen in je levensstijl werken langzamer, maar wel langer.

2. Start met meer bewegen

De tip om meer te bewegen lijkt voor de hand liggend, maar je kunt meer doen dan alleen naar de sportschool gaan. Het advies is om iedere dag ongeveer 30 minuten te bewegen. Veranderingen in het dagelijks leven zoals de trap pakken in plaats van de lift of fietsen naar het werk in plaats van de auto pakken helpen al een hoop.

Als je iedere dag wat meer beweegt en niet alleen focust op sporten, zul je zien dat je succesvol afvalt en beter op gewicht blijft.

3. Zoek een sport die bij je past

succesvol afvallen door oefeningen op een yogamat

Veel mensen denken bij sporten alleen aan de sportschool. Er zijn echter veel meer mogelijkheden om te gaan sporten. Zo kun je bijvoorbeeld ook buiten gaan hardlopen. Voel je jezelf wat ongemakkelijk als mensen je zien sporten? Koop dan een yogamatje, trek de gordijnen dicht en doe thuis oefeningen. Op Youtube kun je allerlei verschillende soorten workouts vinden.

Dit zijn echt niet alleen mensen die dit als hobby doen, ook gecertificeerde trainers maken filmpjes die je thuis kunt volgen.

4. Een snellere metabolisme

Met een sneller stofwisseling zul je sneller afvallen, omdat je dan sneller calorieën verbrandt. Een nadeel is dat een hoop genetische factoren van invloed zijn op je stofwisseling. Je hebt zelf dus maar een beperkte invloed op hoe snel je stofwisseling is.

Wat je wel kunt doen om je stofwisseling te versnellen is spiermassa kweken. Meer spieren betekent dat je meer calorieën verbrandt, ook in rust.

Zorg dus dat je niet alleen cardio doet in de sportschool, maar ook verschillende krachtoefeningen. Dit is niet alleen effectiever, maar het maakt het sporten door de afwisseling ook nog eens leuker.

5. Focus je niet op calorieën tellen

“Als je meer calorieën verbruikt dan erin gaan, val je af” is iets wat je vaak hoort. Dit is gedeeltelijk waar, maar niet alleen calorieën zijn belangrijk. Let ook op de hoeveelheid voedingsstoffen die je binnen krijgt. Vet, koolhydraten en eiwitten heb je allemaal nodig, maar in verschillende hoeveelheden [bron].

Ook vezels en vitaminen zijn belangrijk. Zorg ervoor dat je gevarieerd eet zodat je al deze voedingsstoffen binnenkrijgt. Daarnaast kan het ook leuk zijn om telkens nieuwe recepten uit te proberen.

6. Zorg dat je genoeg eet

Wanneer je wilt afvallen betekent dit niet dat je honger moet lijden. Zomaar maaltijden overslaan is namelijk niet altijd een goed idee. Zeker wanneer je een actieve levensstijl hebt is het ontbijt belangrijk voor een goede start van je dag. Je hebt die energie nodig om alles te kunnen doen wat je wil doen gedurende de dag.

Ook de lunch en het avondeten kun je beter niet skippen. Als je honger hebt, ben je namelijk sneller geneigd iets ongezonds te gaan eten waar vaak ook nog eens verborgen suikers inzitten.

7. Eet meer groente

Vervang de ongezonde tussendoortjes die je normaal gesproken at door verschillende soorten groenten en fruit. Groenten en fruit bevatten weinig calorieën en zitten daarnaast boordevol vitaminen en mineralen.

Ook vezelrijke tussendoortjes zijn een aanrader. Als je veel vezels eet heb je namelijk sneller en langer een verzadigd gevoel. Je zult dan minder snel in de verleiding komen om toch te gaan snoepen.

8. Drink genoeg water

succesvol afvallen door meer water te drinken

Water drinken is heel belangrijk voor wanneer je wilt afvallen. Water bevat namelijk 0 calorieën. Het is dus een stuk beter dan fruitsappen of sportdrankjes die vol zitten met toegevoegde suikers [bron]. Water kan daarnaast helpen om je honger te stillen.

Aangezien er geen calorieën inzitten, kun je zoveel drinken als je wilt. Bijkomend voordeel is dat je je vaak energieker voelt als je veel water drinkt. Op die manier maak je het jezelf ook makkelijker om meer te bewegen.

9. Samen succesvol afvallen

Bijna alles is makkelijker als je het samen doet. Als je iemand in je omgeving hebt die ook probeert af te vallen, ga dan samen aan de slag. Zelfs als je niet dezelfde doelen hebt, kun je elkaar helpen.

Als je bijvoorbeeld samen sport zul je minder snel afzeggen omdat je met iemand anders een afspraak gemaakt hebt. Daarnaast kun je recepten delen, elkaar steunen als het even wat minder goed gaat en je successen vieren.

En wetenschappelijke studies tonen het bovenstaande dan ook aan [bronbron].

10. Stel realistische doelen

Motivatie is 1 van de belangrijkste dingen bij afvallen. Je moet zorgen dat je gemotiveerd blijft om door te gaan, anders haal je je doelen niet. Om jezelf gemotiveerd te houden moet je realistische doelen stellen.

Je bent namelijk veel gemotiveerder als je je doelen haalt dan wanneer je ze niet haalt. Dit hangt samen met tip 1 geduld hebben. Stel jezelf bijvoorbeeld niet als doel om 10 kilo af te vallen in twee weken, want dat is vrijwel onmogelijk op een gezonde manier.

11. Stel concrete doelen

Naast dat je realistische doelen moet hebben, helpt het om concrete doelen te hebben. Zo kun je ook goed meten of je een doel gehaald hebt en het voelt altijd goed als je een doel haalt. Stel een aantal doelen voor de korte termijn en de lange termijn. Een doel als “meer water drinken” kun je concreter maken door te zeggen dat je iedere dag 2 liter water drinkt.

Het kan helpen om daarnaast een aantal stappen te omschrijven die je kunnen helpen om het doel te bereiken. In dit geval bijvoorbeeld zorgen dat je een grote fles water op je bureau hebt staan, zodat je altijd water binnen handbereik hebt.

12. Weeg jezelf niet teveel

Ook deze tip heeft met motivatie te maken. Als je constant naar de weegschaal staart kun je teleurgesteld raken. Omdat het niet snel genoeg gaat of je toch weer wat bent aangekomen. Weeg jezelf maximaal 1 keer per week, een keer per maand is nog beter. Zo merk je minder effect van een slechte week.

Ook voor vrouwen is dit een handige tip, omdat je gewicht gedurende je cyclus nogal kan fluctueren. Als je telkens hetzelfde moment in de maand weegt, weeg je op ongeveer hetzelfde moment in je cyclus en heeft ook dit minder effect op je gewicht.

13. Kijk niet alleen naar de weegschaal

kijk niet teveel op de weegschaal wanneer je succesvol wilt afvallen

Samenhangend met de vorige tip, maak de weegschaal niet heilig. Er zijn meerdere manieren om je succes te meten. Zo wegen spieren meer dan vet. Als je begint met sporten kan je daarom eerst aankomen voor je afvalt, zeker als je ook krachttraining doet.

Kijk daarom bijvoorbeeld ook naar het vetpercentage. Tegenwoordig kun je weegschalen kopen die ook het vetpercentage meten, die niet zoveel duurder zijn dan normale weegschalen. Daarnaast kan je ook kijken naar de omtrek op verschillende punten van je lichaam, of kijken of je kleding losser gaat zitten.

14. Let niet teveel op het BMI

Wanneer je wilt starten met afvallen word je vaak gewezen op je BMI. Hoewel het voor veel mensen een goede indicatie geeft, is het niet helemaal een betrouwbare manier om te kijken of je een gezond gewicht hebt.

Zoals eerder vermeld wegen spieren zwaarder dan vet. BMI houdt enkel rekening met je gewicht in verhouding tot je lengte en kijkt niet naar vetpercentage of spiermassa, terwijl ook dit aangeeft of je een gezond gewicht hebt.

Kijk vooral naar verschillende dingen tegelijk om te kijken of je op de juiste weg zit.

15. Zorg dat je genoeg slaapt

Bij afvallen denk je al snel aan gezonder eten en meer bewegen. Maar je goed slaapritme is ook belangrijk. Als je te weinig slaapt, wordt je hormoonhuishouding in de war geschopt.

Zo maak je minder het hormoon leptine aan, dat ervoor zorgt dat je een verzadigd gevoel hebt na het eten. Je lichaam gaat daarnaast juist meer van het hormoon ghreline aanmaken, dat voor een hongergevoel zorgt.

Ook maakt je lichaam terwijl je slaapt een hormoon aan dat vetverbranding stimuleert. Een goed excuus om lekker vroeg naar bed te gaan dus!

16. Bonus Tip

De laatste tip die ik je wil geven is een bonus tip. Bij een dieet vallen veel mensen al snel terug in het bekende jojo-effect.

Waarom?

In de meeste gevallen komt dit omdat diëten vaak niet vol te houden zijn. Ze zijn saai, eentonig en hebben teveel beperkingen.

Om succesvol af te vallen en om weer dat mooie slanke lichaam te krijgen waar je TROTS op bent raad ik je aan om eens te kijken naar de Afslank Receptenbijbel van Oscar Helm. Dit handboek bevat allerlei handige informatie over afvallen en bevat ook nog eens meer dan 100 koolhydraatarme en eiwitrijke recepten voor ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes.

Het handboek van Oscar is geen streng dieet of iets dergelijks!

Maar het boek laat je zien hoe je door ANDERS en LEKKER te eten juist kilo’s verliest.

  • Voor de recepten heb je geen dure ingrediënten nodig.
  • Je hoeft geen uren in de keuken te staan.
  • Apart koken is met dit handboek niet nodig, de recepten zijn voor iedereen geschikt.

Tot slot: behaal je goede voornemens!

Na het lezen van dit artikel en de tips lukt het je dit jaar wel om je goede voornemen te behalen: succesvol afvallen! Het kost tijd en een hoop moeite. Vergeet niet dat het voor de meeste mensen niet een rechte lijn naar beneden is. Wil je starten met afvallen geef de moed dan niet op als je eens een mindere week hebt en een keer niet afvalt of zelfs weer wat aankomt. Als je hard werkt en doorzet zul je uiteindelijk je doel bereiken.

Vond je dit artikel en de tips waardevol? Deel het artikel dan op je social media kanalen zodat andere mensen die ook graag willen afvallen deze 16 tips ook kunnen lezen. Heb je nog vragen? Laat dan onderaan dit artikel een reactie achter.

Over de auteur

Jelle

Hoi, mijn naam is Jelle en ik ben de oprichter van FitAddicted. Je ontdekt hier wekelijks tips, inspiratie, recepten en informatieve artikelen over onder meer sport, voeding en beter slapen die je hopelijk inspireren om positieve levensstijl veranderingen te maken. Wil je meer over me weten of over de website? Bekijk dan de “Over mij” pagina.

1 reactie op “Succesvol afvallen dankzij deze 16 werkende tips”

  1. Door S.Silva op 16 mei 2019

    Bedankt voor de tips door hevige stess lukt het me niet, af te vallen en raak ik geduldt kwijt. Ook wils kracht . Maat na dit gelezen te hebben ga ik weer proberen me 5 kilo langzaam te verliezen. Samen met bewegen.
    Thx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *